Srbija je na 4. mestu po upotrebi duvana u Evropi: Kada će totalno zabraniti pušenje u zatvorenom?

* Broj pušača cigareta u Srbiji je neznatno smanjen od uvođenja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, ali sve je više onih koji koriste nargile, elektronske cigarete i druge duvanske proizvode * Osim totalne zabrane pušenja u kafićima, kafanama, restoranima, kao i na stadionima, treba drastično povećati cene cigareta, ukinuti njihovo reklamiranje na prodajnim mestima i uvesti bezlična ili pakovanja sa slikovnim upozorenjima

  • 74
pušenje, cigareta, cigara Foto: Pixabay.com

Po broju pušača, a aktivno puši 35 odsto odraslog stanovništva, naša zemlja zauzima neslavno četvrto mesto u Evropi, a ipak, još jedan 31. maj - Svetski dan bez duvana, Srbija dočekuje sa još neusvojenim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, čime bi se totalno zabranilo pušenje u zatvorenom prostoru, na stadionima, u parkovima, i na svakom drugom mestu na otvorenom gde postoji veća koncentracija ljudi. 

Postojeći Zakon, koji je usvojen 2010. godine, zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima, ali je ipak dozvoljeno u ugostiteljskim objektima. Izmene i dopune ovog dokumenta, urađene su još u decembru 2015. godine, ali iako je svake godine najavljivano njihovo usvajanje, to se još nije dogodilo.

Predsednica Republičke stručne komsije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja dr Srmena Krstev na samom početku razgovora za Telegraf.rs podseća da svaka cigareta sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od kojih je 70 kancerogeno. S tim u vezi, upotreba duvana izaziva širok dijapazon bolesti, a pre svega direktno oštećuje plućni sistem, izaziva hroničnu opstruktivnu bolest pluća, enfizem i na kraju ono najgore, kancer pluća.

- Osam miliona potrošača godišnje premine od upotrebe duvana u svetu. U zapadnim zemljama se značajno smanjila upotreba duvana. Već neke države imaju ispod 20 odsto onih koji puše - Velika Britanija, SAD, neke skandinavske države.

Žene puše u produktivnom dobu 

Na pitanje gde smo mi, odgovara:

- Mi smo u Evropi na 4. mestu otpozadi, po podacima objavljenim 2019. godine. Jedna smo od zemalja sa najviše pušača. Prva je Crna Gora, pa Grčka, na trećem mestu je Rusija, a onda dolazi Srbija. To je po podacima objavljenim 2019. godine. Kod nas, faktički, nema nikakvih promena. Puši negde oko 35 odsto odraslog stanovništva, od čega 38 odsto muškaraca i 32 procenta žena. Žene veoma puno puše, i naročito mnogo u tom produktivnom životnom dobu.

žena, pušenje, puši, cigarete Foto: Pixabay

Kao jednu od hitnih mera koju bi trebalo uvesti u borbi protiv duvanskog dima, a koja stoji u nacrtu izmene i dopune zakona, ona ističe, upravo, zabranu pušenja u svakom zatvorenom prostoru.

- Uključujući sve restorane, kafane, kafiće... U izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji smo napisali i predali ministarstvu u decembru 2015. godine, to stoji. To je posebno važno. Skoro da ne postoji zemlja u kojoj možete u kafanama i restoranima da pušite. Postoje balkanske zemlje koje to još nisu skroz regulisale, na primer Bosna i Hercegovina, dok se Makedonija nešto vratila unazad. Grčka je jako pooštrila Zakon, Crna Gora je donela potpunu zabranu, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, takođe... To je neophodno uvesti i kod nas - ističe dr Krstev.

Prikriveno reklamiranje duvanskih proizvoda  

Osim ove, u nacrtu izmena i dopuna Zakona dodata je i zabrana pušenja na stadionima.

- Zabrana se odnosi na sva mesta gde je veliki broj ljudi bez obzira na to što je na otvorenom a to su, pre svega, dečija igrališta, stadioni... - kaže dr Krstev.

Naša sagovornica ističe da treba zabraniti i reklamiranje na mestu prodaje, internet reklamiranje preko društvenih mreža, ali i značajno povećati cene cigareta, i uvesti  konstantnu medijsku kampanju. 

- Cene duvanskih proizvoda treba značajno povećati kroz akcize i poreze, tako da država u budžetu nema nikakav gubitak, a da se, s druge strane, onemogući, pre svega, mladima i siromašnijima, da i to malo novca što imaju troše na njih. Takođe, mi smo potpuno zabranili reklamiranje duvanskih proizvoda ali i sami znate da se oni reklamiraju na mestu prodaje. Slovenija je i to zabranila, kao i mnoge druge države. I, sada ih u velikoj meri duvanska industrija reklamira putem društvenih mreža, to je neka vrsta prikrivenog reklamiranja - kaže naša sagovornica.

Turska cigarete Printscreen/Youtube/10line Gazete

Na našu konstataciju da se u pojedinim trgovinama to reklamiranje radi i tako što se uz kupljenu paklu cigareta dobija poklon čokoladica, ili krema za ruke, naglašava da je to potpuno zabranjeno i po našem postojećem Zakonu, te da to odmah treba prijaviti inspekciji:

- To je tema ovogodišnjeg svetskog dana. Direktno se obraćamo mladima. Znači, duvanskoj industriji su potrebni novi korisnici. Zato još jedna od mera koju treba da uvedemo su slikovna upozorenja sa strašnim posledicama upotrebe duvana, ili bezlična pakovanja. To nije mladima privlačno kao postojeća atraktivna pakovanja, već ima je ružno i ima svoj efekat.

Elektronska cigareta ne pomaže u odvikavanju 

Takođe, ona kaže da ne treba pričati samo o cigaretama. Naime, sve što važi za njih, važi i za nargile i elektronske cigarete, za koje ističe da se nisu pokazale u odvikavanju, šta više... 

- Nargila je duvanski proizvod. Ima sve više dokaza i da elektronska cigareta ima štetne efekte, to nije kao kod pušenja cigareta, ali ima. Tu postoji mač sa dve oštrice, posebno kod mladih. One se prave u izuzetno atraktivnim pakovanjima, i videli ste eksploziju upotrebe tog džula u Americi. Tamo je drastično porastao broj upotrebe elektronskih cigareta. Ali, o čemu se radi? Vrlo često mladi počinju sa elektronskom cigaretom, koja, takođe, sadrži nikotin. Onda koriste malo elektronsku malo običnu, i tako stiču zavisnost od duvana - kaže dr Krstev i dodaje da je preporuka Svetska zdravstvene organizacije (SZO) da je elektronska cigareta štetna pogotovo što nije pokazala veliki efekat u odvikavanju od pušenja:

- Ona se u Britaniji prepisuje kao sredstvo za odvikanje, ali nema dokaza da je bolja od bilo kod drugog prozvoda, a ima štetne posledice u smislu navikavanja mladih na duvan. 

Duvan, cigarete, infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock

Štiti li nikotin od korone? 

Doktorka Krstev primećuje da se duvanska industrija nije libila da se za svoje potrošače bori ni u vreme pandemije korona virusa, reklamirajući svoje proizvode.

- Bilo je članaka u kojima se tvrdilo da pušenje i nikotin upravo štite od korona virusa. Međutim, to su bili radovi objavljeni u časopisima bez recenzije. To ispitivanje je urađeno na veoma  malom broju ispitanika, vrlo loše metadološki urađeno ali je odjeknulo u svetu. Bez obzira na njihovu društvenu odgovornost, što su kupovali respiratore, opremu za zdravstvene radnike, posledice njihovih prozvoda kod inficiranih od korone, bile su veće, jer oni već imaju načeta pluća i oštećen respiratorni sistem - objašnjava dr Krstev.

Primarijus dr Biljаnа Кilibаrdа iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kaže za Telegraf. rs da podaci pokazuju da se prethodnih godinama procenat punoletnih pušača ne menja značajno, s tim da je, ipak, u 2019. godini uočen je blagi pad učestalosti pušenja. Sa druge strane, prema njenim rečima, raste upotreba drugih duvanskih proizvoda.

- Procenat pušača u 2019. godini među starijima od 18 godina iznosio 35 odsto, što je za dva procenta manje u odnosu na 2018. kada je bio 37 odsto. Rezultati narednih istraživanja će pokazati da li će se postići dalji trend smanjenja kod pušenja cigareta. Istovremeno, u prethodnim godinama beleži se i porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda kao što su nargile, elektronske cigarete i zagrevani duvanski proizvodi, čija upotreba predstavlja rizik po zdravlje - navodi prim dr Kilibarda. 

pušenje cigarete, odvikavanje od pušenja, ostavljati ostavlja cigarete duvan Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, elektronsku cigaretu je najmanje jedanput probalo 14 odsto punoletnih stanovnika Srbije, dok je svaki deseti probao zagrevane duvanske proizvode. Ipak, procenat onih koji nakon probanja nastavljaju da svakodnevno koriste elektronske cigarete i zagrevane duvanske proizvode je i dalje veoma nizak Srbiji.

- U prethodnim godinama je u porastu i upotreba nargila, koje je pušio svaki deseti punoletni stanovnik, dok je trećina stanovnika boravila u nargila baru, a da je nisu pušili. Porast u popularnosti nargila doprinose i brojni činioci, uključujući izablude da pušenje nargila nije štetno - kaže prim dr Kilibarda.

Nargila Foto: Wikipedia/public domain

Učenici puše i obične i elektronske cigarete, i nargile  

Kada je reč o mladima, prema podacima Globalnog istraživanja upotrebe duvana, a koje je u Srbiji sprovedeno 2017. godine, učestalost pušenja cigareta među učenicima od 13 do 15 godina sa 13 odsto u 2013. godini smanjena je na 11 procenta u 2017. godini. Međutim, kako ističe Kilibarda, ovo smanjenje praćeno je visokim procentom učenika koji koriste nargile (9 odsto) i elektronske cigarete (6 odsto).

- Zabrinjava i porast učestalosti istovremene upotrebe više duvanskih proizvoda ili elektronskih cigareta i duvana. Procenat dece koja koriste ili nargile ili elektronske cigarete, a koja nikada nisu pušila cigarete je 7,5 odsto i veći je od procenta učenika koji isključivo puše cigarete, kojih je 5,8 odsto. Pored velikog procenta učenika koji upotrebljavaju nargile i elektronske cigarete, poseban izazov je i istovremena upotreba više različitih duvanskih proizvoda i drugih supstanci. Među učenicima starosti 13-15 godina koji puše cigarete, skoro polovina njih (47.2 odsto) koristi i nargile ili elektronske cigarete ili sva tri proizvoda.

(Ljubinka Račić -lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VESNA

    30. maj 2020 | 21:45

    TO JE DAVNO TREBALO ZABRANITI !! U ZATVORENIM PROSTORIJAMA PUSITI !! NAS NEPUSACE TO SKUPO KOSTA PO NASE ZDRAVLJE !!

  • Мићко

    30. maj 2020 | 22:01

    Треба забранити наргила барове под хитно

  • Chance

    30. maj 2020 | 22:06

    Usmrdim se cela od vaseg dima. Moram da perem kosu svakog dana, da vetrim jakne i kapute. Uzas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA