≫ 

Kon o "džepovima" i izlasku iz epidemije: Maske će biti obavezujuće za ove grupe ljudi i tokom leta

- Otvaranje domova za sada ne, onog momenta kad ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti adekvatno propraćeno - rekao je Kon

  • 21
SRBIJA KORONA BILANS PREDRAG KON

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Srbija na izlasku iz epidemije i da ulazi u period sporadičnog javljanja korona virusa, navodeći da se takozvani "džepovi" mogu javljati i tokom juna meseca.

- Definitivno izlazimo iz perioda epidemije. U toku jučerašnjeg dana smo bili na 0,8 odsto pozitivnih od broja testiranih. Kada padne ispod 0,5, to je sporadično javljanje - rekao je Kon za RTS.

Kon je rekao da za sada nema govora o otvaranju staračkih domova.

- Dok je virus u cirkulaciji, on može da uđe u kolektiv gde su osetljivi, kao što su domovi za negu starih. Otvaranje domova za sada ne, onog momenta kad ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti adekvatno propraćeno - rekao je on.

Govoreći o testiranju na antitela, Kon je rekao da građanin, ukoliko ima pozitivan nalaz, treba da ode kod lekara, odnosno infektologa, virusologa ili imunologa.

- Oni moraju da budu ispitani i da im lekari objasne šta dalje. Anketiranje te osobe potrebno je da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja - objasnio je doktor.

Kako je kazao, zaštitne maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i hronične bolesnike i u nastupajućem periodu tokom leta.

- Dok ne objavimo da nema virusa uopšte i rezultat ne bude ''nula''. Kasnije i oni mogu da se opuste - zaključio je Kon.

Video: Situacija je mnogo bolja, ali još uvek nismo završili s korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šane

    28. maj 2020 | 09:46

    Ovaj gospodin zna sebe i svoj posao, tiho a jako, nije ,,rijaliti,, hvala zna više nego što iskaže, ćuti manje od iskazanog.

  • Zoran

    28. maj 2020 | 10:21

    Moze ako maske budete delili dzabe.Ovako 120.oo dinara komad x 30 dana. Iskreno nemamo mi taj standard (bar ja)da bi svaki dan narednih meseci koristio novu masku.!!

  • Aca

    28. maj 2020 | 12:17

    Bravo Dr. Kon! Svaka Vam je na mestu a to sto pokusavaju da vas omalovazavaju neki koji ne znaju da saberu ni 2+2 to ne treba da vas dotice. Primitivan smo narod i ne prastamo kad neko zna i kada je sa intelegencijom na SVETSKOM NIVOU!!! ZIVELA SRBIJA I NAS EMINENTNI STRUCNJAK!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA