≫ 

Detaljni vodič kroz fakultete nakon vanrednog stanja: Sve o prijemnom ispitu, rokovima, školarinama

Prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok biće od 24. do 28. juna 2020

  • 1
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

Zbog epidemije korona virusa, u Srbiji su učenici osnovnih i srednjih škola, ali i studenti državnih fakulteta po prvi put pratili onlajn nastavu. Pre dve nedelje, budući akademci vratili su se u amfiteatre i slušaonice, uz sve mere bezbednosti kako se ne bi širio novi virus.

Studenti, ali i budući brucoši ostali su uskraćeni za odgovore na pitanja koja se tiču njihovog školovanja. Navršene maturante svakako sada najviše okupiraju pitanja kada će polagati prijemni ispit, koji su datumi za prvi, odnosno drugi upisni rok, kao i da li će biti drastičnih promena u kalendaru za školsku 2020/21. godinu.

Odgovore na pitanja potražili smo iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Studentski trg, Rektorat univerziteta u Beogradu Foto: Marko Jovanović

- Upisne radnje na fakultetima u Srbiji počinju 22. juna i traju do 5. jula. Svaka visokoškolska ustanova, zbog autonomije, sama određuje datume polaganja prijemnih, kao i datume upisa -.kažu za Telegraf.rs iz Ministarstva.

Oni ističu i da, što se tiče upisnih radnji, ništa nije drugačije u odnosu na prošlu godinu.

Prema opštim uslovima konkursa za upis studenata na osnovne i integrisane akademske studije, prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok biće od 24. do 28. juna 2020. Liste prijavljenih biće istaknute najkasnije 28. juna.

Polaganje od 29. juna do 5. jula

Polaganje prijemnog ispita održavaće se u periodu od 29. juna do 5. jula. Rezultati će biti objavljeni najkasnije do 6. jula, a studenti imaju pravo na primedbu preliminarne rang liste 36 sati od objavljivanja.

Komisija za upis donosi rešenje po žalbi najkasnije do 9. jula u 10 časova.

Žalbe na rešenje komisije podnose se dekanu najkasnije 10. jula do 10 časova, a dekanov odgovor će morati da bude dostavljen u roku od 24 sata od prijema žalbe.

Krajni rok za objavljivanje konačne rang liste, pak, predviđen je za 13. jul.

Prvi i drugi upisni rok

Brucoši će ove godine na fakultete da se upisuju najkasnije od 13. do 17. jula.

Posle završenog upisa, a najkasnije do 18. jula, fakulteti Univerzitetu dostavljaju izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mestima za drugi upisni rok.

Prijava za drugi upisni rok planirana je 2. i 3. septembra, a polaganje prijemnog 4. i 5. septembra. Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. septembra u 12 časova, a upis kandidata mora da bude završen 15. septembra. Dan kasnije, 16. septembra 2020. godine fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima.

Podsetimo, konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija raspisuje Univerzitet u Beogradu za sve fakultete u njegovom sastavu. Postoje dva konkursna roka: junski i septembarski. Drugi konkursni rok se organizuje ako se u prvom roku ne popune raspoloživa mesta.

Ipak, većina fakulteta još nije objavila tačne datume polaganja prijemnog ispita, kao ni prvog, odnosno drugog upisnog roka.

Lista fakulteta sa tačnim datumima polaganja i upisa

Među onima koji su do sada utvrdili tačne datume su sledeći fakulteti.

1. Fakultet političkih nauka - Prijavljivanje kandidata predviđeno je za 2425. i 26. jun 2020. Žalbe na rang listu moguće je podneti do 28. juna u 14 časova. Polaganje prijemnog ispita održaće se 29. juna, dok će preliminarna rang lista biti objavljena 1. jula, a konačna 3. Primljeni kandidati upisivaće se od 6. jula.

2. Fakultet organizacionih nauka - Prijemni ispiti zakazani su za 30. jun, kada će se polagati matematika i 1. jul, kada će budući studenti odgovarati na pitanja iz opšte informisanosti. Upis kandidata sa konačne rang liste počeće od 8. jula.

3. Prijemni ispit na Arhitektonskom fakultetu održaće se u sredu 1. jula 2020. godine. 

- U svetlu aktuelnih epidemioloških uslova izazvanih Korona virusom COVID-19, sve procedure vezane za sprovođenje prijemnog ispita će biti modifikovane u skladu sa preporukama nadležnih organa, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa - navode sa ovog fakulteta.

4. Tehnološko-metalurški fakultet - Polaganje prijemnog ispita predviđeno je za 30. jun, kada se polaže matematika, 1. jul - hemija i 2. jul - fizika. Konačna rang lista biće objavljena 5 dana kasnije, dok će 8. 9. i 10. jula biti upis kandidata.

Tehnolosko metalurski fakultet Foto: Google Street View

5. Farmaceutski fakultet - Prijemni ispit za upis biće održan u utorak, 30. juna 2020. godine u 10 sati. Prijemni ispit se polaže iz predmeta hemija i matematika, ili hemija i biologija i traje 3 sata.

6. Saobraćajni fakultet - Prijemni ispit se organizuje 29. juna uz mere zaštite koje propisalo Ministarstvo i Rektorat. Tokom upisa potrebno je da kandidati imaju rukavice i maske i dezinfekciono sredstvo i da održavaju socijalnu distancu od 2 metra. Upis počinje 06. jula 2020 u 9 sati.

7. Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju - Polaganje prijemnog ispita zakazano je za 1. jul u 10 časova. Preliminarna rang lista biće objavljena najkasnije 2. jula do 18 sati. Upis kandidata predviđen je za  9, 10, 13. i 14. jul od 10 do 15 časova.

8. Pravoslavni bogoslovski fakultet - Neophodni prijem dokumenata za prijemni ispit biće organizovan 24-26. juna, dok je prijemni ispit planiran za 30. jun.

9. Fizički fakultet - Polaganje prijemnog ispita iz fizike održaće se 29. juna u 14 časova, a iz matematike 30. juna. Rezultati prijemnog ispita (preliminarna rang lista) biće objavljeni 1. jula, dok će konačna rang lista biti objavljena 6. jula, Upis primljenih kandidata predviđen je za ponedeljak 13. jul i utorak 14. jul od 10 do 14 časova u Studentskoj službi Fakulteta.

Fakulteti bez tačnih datuma

Ipak, većina fakulteta još nije zvanično objavila datume polaganja prijemnih ispita, kao ni prvog, odnosno drugog upisnog roka. Kao razlog, pojedini fakulteti naveli su trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

- Poštovani kandidati, u trenutnim okolnostima, brinući i o vašoj zdravstvenoj bezbednosti, Fakultet intenzivno radi na dodatnom definisanju svih procedura prijemnog ispita i upisa. Zahvaljujemo vam se na strpljenju i razumevanju što za sada nemamo precizne informacije o mestu i načinu organizovanja prijave kandidata, prijemnog ispita i upisa - navodi se na sajtu Elektrotehničkog fakulteta.

Slično saopštenje pronaći će i maturanti koji žele da upišu Matematički fakultet.

- Zbog proteklog vanrednog stanja u Srbiji za sada nemamo precizne informacije o datumu, mestu i načinu organizovanja prijave kandidata i mestu i načinu organizovanja prijemnog ispita - saopštenje je ovog fakulteta.

Takođe, tačan datum polaganja prijemnih ispita, još nisu objavili ni Ekonomski, Geografski, Medicinski, Građevinski, Mašinski, Poljoprivredni, Pravni, Rudarsko - geološki, Stomatološki, Filološki, Filozofski kao ni Veterinarski, Hemijski, ni Šumarski fakultet.

Školarine od 50.000 do 243.500 dinara

Jedan od kriterijuma upisa na fakultet koji brucoši i njihovi roditelji uzimaju u razmatranje svakako je i cena školarine.

Ona se na Univerzitetu u Beogradu kreće od 50.000 do 243.500 dinara.

Najjeftiniji fakultet beogradskog univerziteta nalazi se u Boru. Reč je o Tehničkom fakultetu u ovom gradu gde školarina košta svega 50.000 dinara, dok je od onih visokoobrazovnih ustanova sa sedištem u Beogradu najjeftiniji Rudarsko-geološki fakultet - 57.000 dinara, ali i Fizički je tu blizu sa svega 60.000 dinara.

Najskuplji nije Arhitektonski fakultet, sa svojom školarinom od čak 240.000 dinara. Nadmašio ga je ETF, i to program softversko inženjerstvo, koji košta 243.500 dinara.

Kompletan cenovnik školarina na fakultetima u Beogradu možete pogledati ovde.

Video: Mašinski fakultet počeo sa radom: Na ulazu se svakome meri temperatura

(D. Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA