Usvajanje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja doprineće da i digitalno bude suzbijano

- Dokument je prepoznao digitalni prostor kao novi realan kontekst u kojem su deca izložena nasilju - izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

  • 0
cyber bullying, Deca, računar, kompjuter, internet, Škola,Nasilje, Pedofilija, Nasilje nad decom Foto: Shutterstock

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu čiji je cilj zaštita najmlađih u onlajn okruženju do sada je imao više od 16,5 hiljada poziva, upita i onlajn prijava i 3.055 formiranih predmeta, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Inače, Nacionalni kontakt centar uspostavilo je Ministarstvo početkom 2017. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Matić je izjavila da je Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja potvrda da je Vlada Srbije odlučna u odgovoru na nasilje nad najmlađima.

- Posebno je značajno što je taj dokument prepoznao digitalni prostor kao novi realan kontekst u kojem su deca izložena nasilju i rizicima za njihovu bezbednost, socijalnu sigurnost i zdravlje - kazala je Matić i dodala da je institucionalna podrška ključna za jačanje bezbednosti dece na internetu.

Inače, Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period do 2023. godine sa Akcionim planom za ovu i sledeću godinu usvojila je Vlada Srbije 21. maja.

Matić je istakla da je Nacionalni kontakt centar institucionalni mehanizam koji deluje preventivno, savetodavno i reaguje na prijave u saradnji sa drugim nadležnim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centri za socijalni rad i Domovi zdravlja.

- Usvajanje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja svakako će doprineti da digitalno nasilje bude dodatno suzbijano, uporedo sa podizanjem kapaciteta institucija da reaguju blagovremeno i efikasno - izjavila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA