≫ 

Кisić-Tepavčević: Moramo da budemo svesni da je koronavirus tu i da nije jedini virus oko nas

Borbu protiv ovog virusa moramo da shvatimo kao jedan globalni problem

  • 6
KORONA POZITIVNOST DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i članica kriznog štaba Darija Кisić-Tepavčević kaže za RTS da epidemija korona virusa ide svojim željenim tokom i da je primetan silazni trend.

Darija Кisić Tepavčević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, kaže da je bitno naglasiti da su sada poslednje dve do tri nedelje epidemije kada većina slučajeva koji se otkriju su upravo oni za kojima tragaju, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome i znakove infekcije.

Maska, maske

Borbu protiv ovog virusa moramo da shvatimo kao jedan globalni problem / Foto: Pexels/Gustavo Fring

Ukazala je da u mnogim zemljama više i ne testiraju osobe koje nemaju simptome infekcije.

- Mi smo se odlučili za ovakav nadzor da ne bismo propustili nijedan potencijalni rezervoar zaraze, jer mislimo da je to bolji model kako bismo što pre suzbili ovaj virus u našoj populaciji - dodaje Кisić-Tepavčevićeva.

Borbu protiv ovog virusa moramo da shvatimo kao jedan globalni problem gde svi zajedno kao svet moramo da delujemo, dodala je ona.

Na pitanje da li virus slabi, Кisić Tepavčevićeva kaže da što se tiče virulenice takvu vrstu ispitivanja nismo ni mi radili niti bilo gde u svetu, kao i da je kratak vremenski period da bi mogli da pouzdano kažu da li virus slabi.

Infektivna klinika Beograd

Infektivna klinika Beograd / Foto: Marko Jovanović

Ipak, kako kaže, indirektni pokazatelji ukazuju da oslabila aktivnost virusa u populaciji.

Ukazala je da je sada period godine kada nije sezona kapljičnih infekica i i infekcija sličnih gripu, kao i da je manja verovatnoća prenosa ovog virusa.

- Suština je da je sada itekako oslabila njegova aktivnost u populaciji - dodala je Кisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou ispod jedan odsto i da je to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

- Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju - objasnila je Кisić-Tepavčevićeva.

Test, testovi, koronavirus

Testiranje na koronu / Foto: Tanjug/AP

Istakla je da je se postepeno vraćamo životnim aktivnostima, kao i da moramo da naučimo da živimo sa virusom.

- Uvek postoji teoretska mogućnost da će on da nestane, ali su sada sve manje šanse za to ako se preseli ponovo sa južne hemisfere kod nas - dodola je Кisić-Tepavčevićeva.

Naglasila je da moramo da budemo svesni da je virus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas.

Sportski događaji u posebnom prostoru

 

Кada je reč o sportskim događajima, kaže da kada je u pitanju publika to nije tako brojčano određeno do 1.000 ljudi, već da to pre svega zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju ti sportski događaji.

Navijači Crvene zvezde, Delije

Foto: Marko Jovanović

- Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača - kaže Кisić-Tepavčevićeva.

- Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi - dodala je doktorka.

Кada su u pitanju zatvoreni prostori još postoji maksimum dozvoljenih sto ljudi, ali ističe da je većina zemalja sada povećala taj broj.

- Tu zavisi od kvadrature prostora, jer ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu - zaključila je Кisić-Tepavčevićeva.

Video: Dr Kisić-Tepavčević: Ako nam se i sledece godine pojavi COVID, to će biti nešto očekivano

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    30. maj 2020 | 12:31

    Toliko o tome priča svaki dan, da je. I sama poverovzla da je istina.

  • Crni

    30. maj 2020 | 12:13

    Jos Gospodja nije objasnila izrecenu recenicu parafraziram da je potrebno 15min intezivnog kontakta za prenos virusa i da je neophodno nositi maske rukavice i napolju i unutra kao da je kolera ili tifus u pitanju. Prolazi njihovih pet minuta koje dobiju svakih par godina. Samu ili sami sebe demantuju u istoj recenici kako onda ista verovati pojedincima ili pojedinkama.

  • duboka drzava

    30. maj 2020 | 12:04

    neka joj neko objasni da je sve farsa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA