≫ 

Mojoj Nori je rođendan, 3 godine nije zagrlila mamu: Da li iko pomisli kako joj je sa nasilnim ocem?

Tri godine ne znam gde je moje dete, ne znam da li je živa, kako izgleda, kako se spašava od nasilnika i njegovih saučesnika?

  • 16
Eleonora Arežina Eleonora Arežina / Foto: Privatna arhiva

Slučaj male Eleonore Arežine (9), koju je pre više od tri godine oteo njen otac i za koju majka već tri godine ne zna gde se nalazi, ponovo je postao glavna vest nakon jutrošnje emisije na programu TV Prva.

Njena majka, Miroslava Babić, kaže da joj nije bilo lako da gleda program u kojem su o njenom slučaju raspravljali državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović-Ivković i Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić".

Tv emisija Juric novo Biljana Popovič-Ivković i Igor Jurić / Printskrin: TV Prva

- Nije mi bilo dobro dok sam gledala emisiju, a nakon nje uznemireni smo moja porodica, moji prijatelji, i ja, zbog iznošenja neistinitih tvrdnji po pitanju otmice moje ćerke.

Četiri službene beleške postoje i u njima se navodi da sam ja prvi put nestanak deteta prijavila u martu 2017. godine, kada nisam imala kontakt sa detetom 24 sata jer je otac to sprečavao (nakon nasilnog oduzimanja Eleonorinog pasoša u februaru 2017. u Budimpešti, zbog čega Eleonora nije mogla da se vrati u Srbiju, u kojoj je živela od juna prethodne godine). Druga prijava Eleonorinog nestanka je nakon otmice moje ćerke iz Budimpešte 24.04.2017. godine u PU Subotica, tada je po nalogu Interpola tražena Eleonora, što je navedeno u Rešenju o hitnoj meri od 05.05.2017. godine Osnovnog suda u Subotici.

- Osnovno javno tužilaštvo nije pravovremeno postupalo po Krivičnoj prijavi o protivpravnom oduzimanju deteta podnetoj 07.12.2017. godine, za šta su postojali svi dokazi.

Ona je, kaže, kao majka grubo tri godine ometena u vršenju roditeljske dužnosti.

- Otac svojim nečinjenjem, odbijanjem komunikacije i na kraju potpunim skrivanjem deteta grubo zanemaruje pravo deteta na kontakt sa majkom što je u smislu odredaba Međunarodne konvencije o pravima deteta osnov za potpuno lišenje roditeljskog prava ocu. Zbog osnovane sumnje da je Eleonoru zajedno sa ocem otelo i treće lice što dalje vodi ka osnovnoj sumnji da su nad detetom mogla biti izvršena i druga krivična dela poput trgovine ljudima, obljube nad maloletnim licem. Imajući u vidu sve date okolnosti postoji osnovana sumnja da je život deteta ugrožen - kaže ova majka koja tri godine nije zagrlila svoju ćerku.

Eleonora Arežina Eleonora Arežina / Foto: nestalisrbija.rs

Miroslava se osvrnula na još neke stvari pomenute u emisiji i istakla da ni u kom slučaju za njeno dete ne može biti nadležan sud u Austriji.

 Ne može biti nadležan sud u Beču kada se gleda gde je dete živelo pre otmice, a Nora je godinu dana pre toga živela u Srbiji, u Subotici. Od 2014. dve godine u Budimpešti, a pre toga u Berlinu. Dete je oteto iz Budimpešte. Od 2013. godine mi ne živimo u Beču - kaže ona.

Inače, prema izveštaju Interpola 27.04.2017. godine Eleonora je zatečena sa trećom nepoznatom osobom na adresi u Beču, BEZ PRISUSTVA OCA. Dete koje se traži po nalogu majke i vodi kao nestalo, a zatečena je sa stranom osobom bez prava starateljstva.

- U tom slučaju policija je bila u obavezi da odvede u Socijalnu službu i pozove majku, što nisu učinili. Nepoznata osoba, bez prava starateljstva, saučesnik u otmici moje ćerke je svesno obmanula policiju. Eleonora izložena šoku zbog otmice kao i pretnjama odraslih, nije mogla da kaže istinu policiji. Interpol je tada prekršio zakon priča Miroslava.

I Miroslava, i Nora bile su žrtve nasilja, a to više niko ne spominje

Nijednom institucije Republike Austrije Miroslavi nisu dostavile informaciju o njenom detetu, niti su pokušali da omoguće kontakt deteta i majke.

Eleonora Arežina Eleonora Arežina je oteta pre tri godine / Foto: Privatna arhiva

-  Nora je bila stalno kontrolisana. Pritom svi zaboravljaju da smo mi bile i još uvek smo, žrtve nasilja i zlostavljanja. Suprug je nekoliko puta pokušao da me ubije, a svakom od tih užasa nasilja i zlostavljanja svedok je bila moja Eleonora. Nasilje je počelo kada je Eleonora imala nepune četiri godine; gde nasilnom ocu  ide pena na usta, seče tepih, primorava Eleonoru da urinira u kutiju, policija dolazi u kuću zbog nasilja i pokušaja davljenja.

Eleonora je srpski državljanin kao i ja, njena majka. Samo očekujem da se zaštite prava jednog deteta i jedne majke koji su državljani Republike Srbije.

Podnela je, kaže, sve što je trebalo, a onda naknadno još jednu prijavu za nestanak deteta.

Sada je sve u nadležnosti tužilaštva. Tužilaštvo je, nadam se, dobilo podatke od MUP-a i oni sada treba da donesu odluku kako bi se preduzeli koraci da se Eleonora pronađe, da ostvari svoja prava da se vrati majci, ako je živa. Da li verujete da ja tri godine ne znam gde je moje dete, ne znam da li je živa, kako izgleda, kako se spašava od nasilnika i njegovih saučesnika? Eleonorin rođendan je 9. juna. Četvrti rođendan bez mog deteta.  Već dugo ne znam da li moje dete diše, pretpostavljam kroz šta prolazi, POTPUNO SAMO, uz nasilnog oca, sakriveno u svom svetu.

- Skoro trećinu svog života moja Eleonora je provela bez mene, da li je nasilni otac izbrisao sva sećanja na mene, porodicu koju je volela? Pitam se da li zna moje ime? O čemu razmišlja kada legne u krevet? Da li iko pomisli kako je mojoj Nori sa nasilnim ocem -  pita se majka.

Eleonora Arežina Skoro trećinu svog života moja Eleonora je provela bez majke / Foto: Privatna arhiva

- Nije lako izaći u medije i otkrivati svoj bol, svoju priču pred nepoznatim ljudima? Ali vi se borite za ono što vam je sveto i vredno, idete u medije i čuju vas sve one Eleonore, i njihove majke, očevi koji su uskraćeni za svoja osnovna prava…

Dva puta sam išla u Beč i vratila se bez mog deteta. Treći put neću preživeti.

Otmice jednog od staratelja, nerešeni porodični problemi...

- Haška konvencija o vraćanju deteta traje, ne gleda se interes deteta. Da li je u Norinom interesu da bude tri godine bez majke, da ne može mami da kaže "mama"? Ne smem ni da pomislim u kakvom stanju je moje dete. Preživela je teške traume, uništen joj je život.

Od Austrije, u kojoj je 21. novembra 2017. godine podnela prijavu nestanka deteta u Beču, nikada nije dobila odgovor gde je Nora. Obraćala se svakodnevno sudu u Beču putem advokata da se dete nađe, da je njen život ugrožen, da otac hoće da je skloni od majke.

Eleonora Arežina Foto: Privatna arhiva

- Napominjem da je otac u Beču odbijen za vršenje roditeljskog prava: "Maloletna Eleonora Arežina imala je od kraja juna 2016. godine do 19.02.2017. godine stralno prebavilište u domaćinstvu majke deteta u Subotici, Srbija. Maloletnicu otac deteta protivzakonito nije vratio majci 19.02.2017. godine"

- Dva puta sam išla u Beč i vratila se bez mog deteta. Treći put neću preživeti. Mogu samo da  dočekam da se vrati u Srbiju. Nora će 9.juna napuniti 10 godina, jednu trećinu života provela je  bez mene. Da li sam ja umrla?

Vreme vredno za život moje ćerke teče

Igor Jurić je jutros u emisiji spomenuo Eleonoru. Od samog početka izlaska u medije majka  ima veliku podršku Igora Jurića.

Eleonora Arežina Vreme vredno za život moje ćerke teče / Foto: Privatna arhiva

- Ne možete reći da u Srbiji nema nestale dece. Znači ne postoje Eleonora Arežina, ne postoji Barbara Vitez, ne postoji Biljana Đorić? Nema države u kojoj nema nestale dece.

Ne interesuje me prošlost, vreme vredno za život moje ćerke teče. Interesuju me  sadašnjost i budućnost, da zajedno sa institucijama nađemo najbolji način da se moja Eleonora vrati u Srbiju.

- Svi treba da težimo da život naše dece i svih nas učinimo boljim, bezbednijim i kvalitetnijim. Veličinu našeg društva pokazali smo kada je na osnovu građanske inicijative Fondacije "Tijana Jurić",  Skupština Srbije usvojila izmene Krivičnog zakonika koji predviđa doživotni zatvor za ubice dece bez prava na pomilovanje - kaže Miroslava.

Biljana Popović-Ivković: Slučaj nije u nadležnosti policije, nego suda

Na pitanje Igora Jurića šta je MUP preduzeo u slučaju devojčice Eleonore, državna sekretarka rekla je da je ovaj slučaj komplikovan.

- Majka je bila u MUP-u. Dete je nestalo na teritoriji Mađarske. Otac je nemački državljanin, kao i devojčica. Devojčica poseduje i srpsko državljanstvo, jer je majka Srpkinja. Slučaj je u nadležnosti pred Osnovnim sudom u Subotici, gde je majka dobila privremeno starateljstvo, ali je i otac, kao nemački državljanin, dobio takođe starateljstvo nad malom Norom u Austriji. Svojevremeno su obavešteni Interpol Beč, Interpol Visbaden i oni su nas obavestili da znaju gde se nalazi devojčica, da je ona sa svojim ocem. Pokušavamo da pomognemo majci. To nije jednostavno.

Tv emisija Juric Printskrin: TV Prva

Na pitanje Jurića zašto to nije rekla majci, Biljana Popović-Ivković odgovorila mu je kako on ne zna šta su nadležnosti MUP-a, a šta suda.

- Ovo je komplikovan slučaj, jer se odvija pred dva suda, u Beču, i u Subotici. Majka je podnela pre tri meseca podnela prijavu nad nestalim licem. Slučaj nije u nadležnosti policije, nego Osnovnog suda u Subotici. Majka do pre tri meseca nikada do sada nije prijavila nestanak deteta. Morate da razlikujete oduzimanje maloletnog lica od nestanka deteta. Austrijski organi znaju gde se nalazi dete, ali te informacije neće da podele sa majkom. Šta mislite da možemo da uradimo? - rekla je ona.

Hronološki pregled Eleonorinog nestanka:

  • 24.04.2017.godine napravljena Službena beleška u PU Subotica o nestanku mlt. Eleonore Arežine. Interpol javlja da na adresi u Budimpešti 25.04.2017. nisu zatekli nikoga.Prema izveštaju Interpola
  • 27.04.2017. godine mlt Eleonora je zatečena sa trećom nepoznatom osobom na adresi u Beču, BEZ PRISUSTVA OCA. Dete koje se traži po nalogu majke i vodi kao nestalo a zatečena je sa stranom osobom bez prava starateljstva, policija je bila u obavezi da odvede u Socijalnu službu i pozove majku, što nisu učinili.Nepoznata osoba, bez prava starateljstva, saučesnik u otmici moje ćerke je svesno obmanula policiju. Eleonora izložena šoku zbog otmice kao i pretnjama odraslih, nije mogla da kaže istinu policiji.
  • Od 1.maja 2017. godine Milan Arežina sprečava svaki kontakt sa ćerkom. Prekida vezu ili se ne javlja na telefon i skype. Preti da više neću videti Eleonoru, da će zajedno sa svojim uticajnim prijateljima sprečiti da Eleonora ima majku.
  • 05.05.2017. Osnovni sud u Subotici donosi Rešenje radi razvoda braka sa predlogom privremene mere „na taj način što se samostalno vršenje roditeljskog prava privremeno poverava majci Miroslavi Babić do pravosnažnog okončanja postupka koji se vodi kod Osnovnog suda u Subotici u Republici Srbiji,, kako bi se otklonila opasnost od nasilja i nenadoknadive štete, a vezano za vaspitanje i razvoj deteta.”
  • 20.05.2017. godine preko Ministarstva pravde, odeljenja za Međunarodnu pravnu pomoć, po Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece, podnosim Zahtev za vraćanje deteta.24.07.2017. godine ročište po Haškoj konvenciji – Zahtev za vraćanje deteta, u Beču.
  • 17.11.2017. Rešenje suda u Beču o Priznavanju Rešenja Osnovnog suda u Subotici 21.11.2017. godine na moj Zahtev i na osnovu Rešenja o hitnoj meri Osnovnog suda u Subotici Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu i Konzulat Republike Srbije u Beču, pružaju mi asistenciju.21.11.2017. godine prijava nestanka Eleonore u policijskoj upravi u Beču.
  • 10.12.2017. godine Okružni sud u Beču ODBIJA Zahtev oca deteta Milana Arezine o dodeli vršenja roditeljskog prava za maloletno dete Eleonora Arežina sa sledećim obrazloženjem:“..Maloletna Eleonora Arežina imala je od kraja juna 2016. godine do 19.02.2017. godine stalno prebavilište u domaćinstvu majke deteta u Subotici, Srbija. Maloletnicu otac deteta protivzakonito nije vratio majci 19.02.2017. godine.

(Dunja Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😶

    31. maj 2020 | 22:20

    Gospođo Biljana neka vas je sramota.

  • Sека

    2. jun 2020 | 22:51

    Tuga, prvo otac uzeo dete od majke,onda truli zapad uzima dete od oca..... Jadno dete......ko zna gde je i sa kim.......

  • Ivan

    31. maj 2020 | 22:11

    Biljana ostavka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA