Doktorka Darija Kisić Tepavčević sumnjala da ima koronu: Odmah se testirala

Ona je izjavila da ne zna čoveka koji na početku nije mislio da je zaražen COVID-om 19

  • 1
KORONA POZITIVNOST DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa u Srbiji priznala je jutros na TV Pinka da je sumnjala da je zaražena tom zaraznom bolešću, zbog čega se testirala.  

- Ja sa bila jedna od tih koja je mislila... na početku... Ja sam se testirala i videla da nisam  - rekla je dr Darija  Kisić Tepavčević i dodala:

- Ne znam čoveka koji to na početku nije pomislio - rekla je doktorka pogotovo što je bilo zaraženih a asimptomatičnih.

Doktorka Kisić Tepavčević ovo je ispričala najavljujući da danas počinje ELISA testiranje na lični zahtev koji košta 1.200 dinara a koje testiranoj osobi može da potvrdi da li je ili nije "preležala" koronu.

Epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja

 

Ona je rekla da Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja. Navela je da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa kovid 19 ostati dugo na snazi.

Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije korona virusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

- Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija -  rekla je ona za Pink.

Dodala je da trenutno u Srbiji jos nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Drugi talas izvestan

 

Objasnila je da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

- I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo - rekla je ona.

Ona je ocenila da je drugi talas vrlo verovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere.

- Izvesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može prevenirati, nikad to neće biti kao prvi udar -  rekla je ona i ocenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷🏻‍♂️

    1. jun 2020 | 12:27

    A jel platila ako nije imala simptome 🤔🤔🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA