≫ 

Članovi Kriznog štaba otkrili zašto su se testirali na korona virus: Jedan od njih i više puta

Od danas svi građani mogu da urade test i provere antitela na koronu

  • 13
Darija Kisić Tepavčević, Predrag Kon, Branislav Tiodorović, Branimir Nestorović, Zlatibor Lončar Foto-montaža: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević, ATA Images

Danas je u Srbiji počelo testiranje građana na korona virus na lični zahtev, elisa testovima putem kojih svako može da sazna da li ima antitela na covid 19, odnosno da li je imao ili eventulano trenutno ima ovu zaraznu bolest. Očekuje se da će za 1.200 dinara, koliko košta ovaj test priličan broj građana da ga uradi, jer ima dosta onih koji sumnjaju da su bili zaraženi, a takva situacija, bila situacija i u Kriznom štabu za borbu protiv COVID-a 19, sudeći po izjavam stručnjaka iz ovog tela.

Mnogi su se testirali, ministar zdravlja Zlatibor Lončar čak i više puta, a oni koji nisu, a sve vreme su nas učili i obaveštavali o koroni, tek će.

Prvi je obelodanio da je testiran i da je bio ubeđen da ima koronu prof. dr Branimir Nestorović. On je, da podsetimo, rekao da je u jednom trenutku zaista pomislio da je moguće da je "pokupio virus". Tri dana je ležao a dva dana imao temperaturu.  

- To je bilo u ono vreme kada se razboleo državni sekretar, i kada su svi u Vladi imali temperaturu. Uradio sam onaj brzi test i bio sam negativan - kazao je prof. dr Nestorović za Telegraf.rs.

Jutros je i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, takođe, član Kriznog štaba, izjavila da je u jednom momentu pomislila da je zaražena.

- Ja sam bila jedna od tih koja je mislila... na početku... Ja sam se testirala i videla da nisam  - rekla je dr Darija  Kisić Tepavčević i dodala:

Ne znam čoveka koji to na početku nije pomislio - rekla je doktorka pogotovo što je bilo zaraženih a asimptomatičnih.

KOŠARKA CRVENA ZVEZDA TESTIRANJE IGRAČA NA COVID 19 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Testirao se i profesor dr Branislav Tiodorović. On je za Telegraf.rs rekao da je negativan, a isto je učinila i njegova ćerka.

- Oboje smo negativni. Ćerka se čak i više puta testirala jer je radila u COVID centru - kazao je prof. dr Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone za naš portal.

Tokom epidemije više puta se testirao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rečeno nam je u Ministarstvu zdravlja.

A, doktor Predrag Kon, epidemiolog i takođe, član Kriznog štaba, najavio je da će se testirati na antitela. On je, međutim,  rekao jutros za RTS da ne žuri sa tim, i objasnio zbog čega.

- I ja ću se, verovatno, testirati, mada, ne žurim, jer nisam imao zdravstvene tegobe - kazao je dr Kon.

Gde i kako uplatiti 1.200 dinara za testiranje na antitela

U Srbiji je od danas moguće za 1.200 dinara uraditi test i otkriti da li imate antitela na koronu, odnosno da li ste je preležali. Ovaj test, koji se radi na lični zahtev građana košta 1.200 dinara.

Uplate je, kako je objavio RFZO, moguće obaviti na isti tekući račun na koji se uplaćuje i testiranje na lični zahtev za PCR testiranje.

- Tekući račun je 840-17750-34 dok se u polju poziva na broj, upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira - navodi se u saopštenju RFZO.

Testiranje je moguće i za strane državljane.

Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje Poziv na broj, upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja .

Takođe, gorenavedeni račun je i za uplatu pravnih lica, koja umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje Poziv na broj upisuju PIB pravnog lica. Neophodno je i da navedu lica za koje se uplaćuje testiranje.

Video: To je direktna pomoć coveka čoveku: Antitela u krvnoj plazmi nisu lek,već pomoćna terapija u lečenju

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omg

    1. jun 2020 | 19:43

    Opet Kon i sledece dve nedelje...

  • ivan s

    1. jun 2020 | 19:18

    Suvišni su i "Farma" i "Zadruga".

  • Darija

    1. jun 2020 | 21:50

    Ovo je sve igra svetskih sila Kina Amerika i Rusija ovo je bilo kao neka vežba na globalnom nivou a šta nas čeka videćemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA