≫ 

Uroš je malac genijalac: Iz glave množi i stepenuje velike brojeve, čak i nastavnike ispravlja

Ovaj dečak iz Požege koji još nema ni 12 godina želi da bude direktor jednog dana, a do tada se nada da će uspeti da osvoji jednu Maju

  • 12

Uroš Vasiljević iz Požege još nema punih 12 godina, ali zato u glavi kao da ima savršeno tačan digitron. Ovaj dečak bez problema za nekoliko sekundi pomnoži trocifrene brojeve, a rezulat koji se meri desetinama hiljada tačan je do zadnje cifre.

- Kao mali dečak počeo sam da gledam Slagalicu, a najdraža igra mi je bila ona sa brojevima, počeo sam da računam i svidelo mi se. Baka mi je prvo objasnila osnovne opracije, a onda sam naučio i tablicu množenja. Shvatio sam da mi je to izuzetno interesantno, pa sam množio i tako se igrao. Svaki novi broj za mene je bio izazov - priča Uroš.

Požeški malac genijalac odličan je učenik petog razreda, iz matemetike ima čistu peticu, a pored množenja velikih brojeva čak pre šeste godine znao da je čita i latinicu i ćirilicu. Iako još dečak, ozbiljno igra šah, a na brojnim turnirima i matematačkim takmičenjima osvajao je vredne nagrade. Kako kaže, logiku za brzo računanje je sam pronašao u glavi i koliko god se trudio, ne može da je objasni onima koji su radi da nauče isto ono što zna i on.

Uroš Vasiljević, genijalac, Požega

Foto: RINA.rs

- Često se dešava da dok igram neku igricu, ili gledam televiziju, ja u sebi računam brojeve i tako se igram. To mi je za sada omiljena zabava. Mogu da množim i brojeve sa pet, šest cifara ali sa manjim brojem, ali trudim se da i za to pronađem svoju prečicu, pa da množim iz glave i petocifren broj sa petocifrenim - rekao je Uroš.

Drugarima iz odeljenja često pomaže prilikom rešavanja nekih zadataka, a isto je i kad dođe kući, jer mlađa sestra ne barata brojevima i računskim radnjama kao on.

Uroš Vasiljević, genijalac, Požega

Foto: RINA.rs

- Jednom se desilo da je čak i svog nastavnika matematike ispravio, dok je radio zadatak na tabli. Uroš je uvideo grešku i sugerisao mu, nastavnik je pohvalio njegov telenat. Od malena smo ga samog slali u prodavnicu, uvek je odlično baratao i sa novcem  - kaže ponosna majka Snežana.

Otac Nikola takođe je ponosan na svog sina i nada se da će njegov nesporni matematički talenat i dalje da se razvija. U šali kaže, da taj gen nije imao od koga da nasledi i da je Uroš najbolji matematičar u porodici.

Uroš Vasiljević, genijalac, Požega

Foto: RINA.rs

- Sve to je išlo postepeno. Prvo je množio dvocifrene brojeve sa dvocifrenim, a onda je mogao sam iz glave da množi i mnogo veće brojeve. Prvo smo bili iznenađeni i proveravali smo ga sa digitronom i uvek je sve bilo tačno, možda samo ponekad bi mu se potkrala neka mala greška u velikim rezultatima. On nama pokušava da objasni kako to računa, ali verujte to zvuči toliko komplikovano, ta njegova logika - kaže Nikola.

Kad poraste, Uroš želi da bude direktor, a do tada se nada da će uspeti da osvoji jednu Maju, sa kojom se druži od malih nogu.

 

Video: Ovo je dečak iz Čačka koji može da izvuče koren iz bilo kog broja

 

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čačanka

    1. jun 2020 | 18:50

    E ovo su prave vesti, a ne samo neke gluposti!!!!

  • Marijana

    1. jun 2020 | 18:42

    Svaka ti čast dete milo želim ti od srca sto pozeleo dati se ispuni danam se sto više ovakve dece radjaju

  • WILSON

    1. jun 2020 | 18:41

    Ispravlja nastavnike kad su kupili diplome....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA