≫ 

Na dva jezera u Srbiji pronađene nove vrste algi: Dovode se u vezu sa Panonskim morem

Spisak banatskih jezera, koja zbog sadržaja soli imaju direktnu vezu sa Panonskim morem, mogao bi da se proširi

  • 2
Melenačka jezera Printscreen/RTS

Na dva veštačka jezera u blizini Melenaca pronađene su nove vrste silikatnih algi, koje su karakteristične za morsku sredinu ili prostore na kojima se mešaje slatka i slana voda. Ovo otkriće otvara mogućnost da se pokrene postupak zaštite ovog prostora koji se nalazi neposredno uz Park prirode "Rusanda", koji ima drugu kategoriju zaštite, piše RTS.

Spisak banatskih jezera, koja zbog sadržaja soli imaju direktnu vezu sa Panonskim morem, mogao bi da se proširi. Uz Malu i Veliku Rusandu kod Melenaca i Slano Kopovo kod Novog Bečeja, otkriveno je da i dva veštačka jezera nastala zbog eksploatacije peska kod Melenaca, u svojoj vodi kriju silikatne alge, koje su potvrda ekološki čiste sredine i veze sa slanim okruženjem.

- To pokazuje da je voda u jezeru Peskara u stvari zaslanjena. To su silikatne alge koje su ovde pronađene, ta dva roda i 15 vrsta bacelariofita nastanjuju vode sa visokom koncentracijom elektrolita - kaže biolog Jasna Jovanov.

Park prirode Rusanda, sa oko 1.100 hektara zaštićenog područja, nalazi se u neposrednoj blizini jezera u kojima su pronađene silikatne alge. Prostorom zaštite dominiraju jezera na čijem dnu se nalazi lekoviti peloid, koristan za banjski oporavak. Jezera često presuše, ali se njihov salinitet time ne poremeti.

Poslednja istraživanja Instituta su pokazala da je na velikom jezeru visina vodenog stuba bila 30 centimetara. To je prilično malo, ne može da se utiče na neke prirodne okolnosti koje se događaju toku godine, napominje Mira Drobnjak iz "Rezervata prirode" Zrenjanin.

Istraživanja u Melencima sprovedena su u okviru Naučnoistraživačkog rada Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju uz podršku sa Biološkog fakulteta i Geografskog instituta Akademije nauka iz Beograda i zrenjaninske Javne ustanove "Rezervati prirode". Rezultati će biti prezentovani na međunarodnom kongresu ekologa u Severnoj Makedoniji.

Video: Ovo je šumadijsko more: Gružansko jezero je raj za ribolovce i veslače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA