Jedno nestalo dete je previše: Jurić kreće u kampanju za uvođenje sistema "Amber alert"

- Sa aktivnostima ćemo početi naredne nedelje, želimo da uključimo i građane u našu kampanju - kazao je za Telegraf.rs Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koja nosi ime po njegovoj ubijenoj ćerki

  • 26
Amber Alert

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Igor Jurić, otac ubijene devojčice Tijane Jurić, po kojoj je i osnovao Fondaciju, najavio je sinoć na Fejsbuku da kreće sa kampanjom za uvođenje "Amber alerta", sistema za uzbunu prilikom nestanka dece, a za Telegraf.rs je precizirao da će te aktivnost početi naredne nedelje.

- Krećemo sa kampanjom za uvođenje sistema AMBER ALERT. Budite uz nas i podržite nas. JEDNO NESTALO DETE JE PREVIŠE! - napisao je Jurić.

On je za Telegraf.rs objasnio da će u kampanju oko uvođenja Amber Alerta uključiti građane.

- Želimo da uključimo građane u kampanju. Uskoro ćete moći videti i naše pozive građanima, koje ćemo deliti na društvenima mrežama - kazao je za naš portal Jurić, inicijator za uvođenje "Amber alerta" u našoj zemlji.

Šta je Amber alert?

 

Sistem Amber alert podrazumeva da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće.

Početkom marta, u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) održan je sastanak povodom uvođenja ovog sistema kod nas. Sastanku koji je održan tačno 3. marta, pored Jurića i predstavnika MUP-a, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva pravde i Poverenik za informacije od javnog značaja.

Igor Jurić, RTS, pedofilija

Foto: Printskrin RTS

Jurić je nakon tog sastanka za naš portal izjavio da se nada da će sistem da zaživi do kraja aprila. Objasnio je i da će srpski Amber alert funkcionisati gotovo isto kao i u zemljama koje ga već imaju, ali nije bio siguran da li će se zvati baš tako ili drugačije.

Nekoliko dana kasnije Ministarstvo pravde je formiralo mešovitu Radnu grupu, koju, pored predstavnika Ministarstva pravde, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a čiji je zadatak izrada zakona kojim će se regulisati rad i uvođenje Amber alerta.

April je prošao, prošao je i još jedan 25. maj - Međunarodni dan nestale dece, a ovaj sistem još nije zaživeo u Srbiji. 

Kidnapovanje, otmica, nestali, nestalo dete, potraga, child missing

Foto: Shutterstock

Upravo na taj dan, Ministarstvo pravde saopštilo je da Radna grupa koju je formiralo ministarstvo, intezivno radi na definisanju načina uspostavljanja „Amber alarma“, čije je uvođenje predložila Fondacija „Tijana Jurić“.

Istog dana je i Jurić naglasio da što pre treba uvesti ovaj sistem, i dodao da je važan i Registar nestalih lica. Za TV Prva istakao je da je važno da nestale osobe ne budu nevidljive, kao i da bi možda bilo lakše da se pronađu ukoliko bi se znala njihova imena, fotografije i slično.

Nemojte da se desi još jedna Tijana, Monika ili Petar, a da ništa nismo uradili, hajde da takve stvari ubuduće predupredimo -  poručio je Jurić na Međunarodni dan nestale dece.

Amber Hagerman Amber Alert sistem

Prinstkrin: Youtube/True Crime Daily

Godišnje nestane oko 1.500 dece  

 

Prema zvaničnim podacima MUP-a, u Srbiji je prošle godine oteto dvoje dece, a prijavljen je nestanak njih 1.486. Od kuće, uglavnom, beže adolescenti ali ih policija vrlo brzo pronađe.

Državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković je na Dan nestale dece kazala da treba razlikovati bežanje od kuće i otmicu.

- Jedan dečak pobegao je 56 puta, drugi dečak 54 puta, a treći 52 puta- rekla je Popović Ivković i podsetila da su otmice otmice dečaka Petra iz Stare Pazove i devojčice iz Niša M. K. obeležile 2019. godinu, i da su ta deca vraćena kući živa i zdrava.

Gde su Elenora, Barbara i Biljana 

 

Srbija, međutim, i dalje ne zna, a ne znaju ni njihovi roditelji, gde su Barbara Vitez, Elenora Arežina i Biljana Đorić. Ove tri devojčice se još vode kao nestale.  

Biljana Đorić

Biljana Đorić Foto: nestalisrbija.rs

Biljana Đorić nestala je 2. decembra 2015. godine u Kraljevu. Tog dana doputovala je iz Kosovske Mitrovice, gde je studirala na Ekonomskom fakultetu, do Kraljeva, gde su živeli. U Kraljevu je, na kiosku "Zadužbina" ostavila je svoj pasoš i telefon uz reči: ,,Doći će neko ovo da uzme.’’

Nakon četiri i po godine neznanja gde joj je dete, Vesna Đorić kaže za "Telegraf" da su i dalje na nogama i da se bore, kao i da je svaki dan sve teži. Ona kaže da od početka istrage nema nijednog traga.

Svi su se stavljali na poligraf - njene drugarice, njen bivši dečko, cimerke s fakulteta, taksista koji je tog dana vozio i nisu došli ni do kakvog traga. Policija veruje da je ona živa i to je ono što me drži - rekla je, između ostalog, Vesna pre nedelju dana za naš portal i dodala da  pamti svaki sekund tog četvrtka kada joj je ćerka nestala:

-  U sredu uveče rekla mi je da sutradan polaže ispit iz engleskog i ja sam joj rekla da ide da uči i da se javi ujutru. Tog 2. decembra čule smo se oko 12 sati kada mi je javila da je sve super uradila i da će proći ispit. Od tada se više nije javila.  

Barbara Vitez

Barbara Vitez Foto: nestalisrbija.rs

Barbara Vitez nestala je kao petnaestogodišnjakinja, u Senti, 25. oktobra 2016. godine, kada se vraćala sa rođendana.

Te večeri je, navodno pala sa mosta u Senti i poginula, međutim roditelji devojčice ne veruju u to. Naročito jer im je nekoliko nedelja nakon tragedije stiglo anonimno pismo u kome se navodi da je Barbara drogirana, silovana, zadavljena, a potom bačena u reku. Ronioci su danima pretraživali reku, ali telo nije pronađeno.

Barbarini roditelji ni danas, nakon tri i po godine, ne znaju gde im je dete.

- Jako je teško. Ništa nema novo. Kada je Endre bio u Budimpešti rekli su da ne znaju ništa o nestanku naše ćerke, iako nam je rečeno da je srpska policija u kontaktu sa mađarskom. Znam da je Barbara živa i Mađari znaju, zato što nam je 2017. godine jedan Mađar slao slike. Ja mislim da on zna gde je Barbara - rekla je na Dan nestale dece za Telegraf.rs Barbarina majka Melinda Vitez koja je ubeđena da će Barbaru jednog dana naći i da će se ona vratiti kući:

Endre i ja ćemo je naći. Ne damo se nikad, borićemo se i dalje.

Jurić je ranije navodio da se u evropskim zemljama, u kojima se ovaj sistem primenjuje, pokazao se uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece. Prošle godine je, kako je naveo Amber alert u SAD pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živi i zdrava.

Eleonora Arežina

Eleonora Arežina / Foto: nestalisrbija.rs

Subotičanka Miroslava Babić je svoju ćerku Eleonoru Arežinu (9) poslednji put videla 20. novembra 2017. godinu privatnoj francuskoj školi u Beču. Od tada, ni glasa. Ne zna gde je, ni da li je živa, jer se otac devojčice, Milan A, pobrinuo za to da ona "nestane". 

Prema tvrdnjama devojčicine majke, otac devojčice je 19. februara 2017. godine nasilno oteo Elenorin pasoš, zbog čega dete nije moglo s njom da se vrati u Srbiju. Miroslava je rekla i da je od tada Elenora i ona nisu mogle pričati preko skajpa jer je on stalno bio prisutan i često je prekidao razgovore.

Kako je ranije ispričala za "Telegraf", tužbu za razvod braka Miroslava je podnela u Subotici marta 2017, a od maja te godine ima rešenje o hitnoj meri subotičkog Osnovnog suda da starateljstvo nad Eleonorom pripada njoj kako bi se "otklonila opasnost od nasilja i nenadoknadive štete", a vezano za vaspitanje i razvoj deteta.

Ona je ispričala da je svemu je prethodilo nasilje u porodici, koje su trpele ona i maloletna ćerka. O svemu šta se dešavalo i šta je sve uradila da dođe do ćerke, Miroslava je za naš portal ispričala proteklog vikenda u tekstu pod naslovom " Mojoj Nori je rođendan, 3 godine nije zagrlila mamu: Da li iko pomisli kako joj je sa nasilnim ocem?" .

Da Srbija ima sistem Amber alert, možda bi ove devojčice bile sa svojim majkama, sa svojim roditeljima.

Jer, kako je je Igor Jurić ranije navodio, u evropskim zemljama, u kojima se ovaj sistem primenjuje, on se pokazao  uspešnim u više od 90 odsto slučajeva otmica dece. Prošle godine je, kako je naveo Amber alert u SAD pokrenut 175 puta, od čega su 173 puta deca vraćena kući živi i zdrava.

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skorpija

    2. jun 2020 | 19:54

    Da smo normalna drzava,kao sto nismo,to bi kod nas odavno postojalo,kao u mnogim zemljama sirom sveta. Tuzno je i jadno,da jedan Igor Juric,koji je osetio na svojoj kozi sta znaci izgubiti dete na jedan najgori nacin,mora da pokrece fondaciju, i da " moli" drzavu,da se uvede Alber Alarm.... Nedo Bog nikome... Svaka cast oce Igore Juricu,kapa dole

  • Radmila

    2. jun 2020 | 21:22

    Čemu ovoliki minusi,gledate da dovedete državu da pod jednom šljivom stane!Apsolutna podrška gospodinu Igoru Juriću!!!

  • srbin

    2. jun 2020 | 22:11

    Podrška 100%

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA