≫ 

Krst od 33 metra postavljen na planini Stolovi kod Kraljeva: Pola Srbije moći će da ga vidi

"Gde god se o krstu misli i govori, to je veliko delo, jer je krst simbol koji povezuje Boga i čoveka"

  • 10

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, postavljen je pravoslavni krst visine 33 metra i težak 16,5 tona. Napravljen je od čelične konstrukcije, finansiran je iz donacija, a blagoslov je dala Eparhija Žička. Koliko je impozantan, govori i podatak da će moći da ga vidi pola Srbije.

Skoro 13 godina od pokretanja inicijative PSD “Gvozdac”, krst visok 33 metra (simboliše broj zemaljskih Hristovih godina) i težak 16,5 tona, postavljen je na Stolovima; predstoje njegovo osvetljavanje i osvećenje, piše portal Krug.

- Radnici kraljevačke „Amige“ 30. maja su na 1.375 metara nadmorske visine na planini Stolovi, iznad manastira Žiče, podigli konstrukciju monumentalnog krsta. Izgradnja krsta koji će, kako je najavljeno, prilikom pokretanja inicijative pre više od 12 godina, moći da vidi pola Srbije, još nije završena, jer predstoji njegovo osvetljavanje i još neki sitniji poslovi. Zvanično „otvaranje“ i osvećenje krsta biće praznik - kaže Milutin Vukosavljević Vukas iz Odbora za podizanje krsta na Stolovima, koji podseća da je inicijativa potekla od Planinarsko-sportskog društva „Gvozdac“.

On je i danas na Stolovima gde su, kako je naveo za portal Krug, krenuli da još jednom uslikaju kako sve to izgleda i da obave pripreme za završetak celog posla:

- Završavamo ovo delo uz Božju pomoć, finansirano od donacija, od plata, penzija, pomoći inženjera, nekoliko preduzeća. Država za ovo dinar nije dala – kaže Vukosavljević.

Samo u temelje, koje je episkop žički Justin osvetio 2. juna 2018. godine, „otišlo“ je 5,5 tona gvožđa i 1900 džakova cementa. Sam krst je toplocinkovana čelična rešetkasta konstrukcija, četvoropojasna, koja u osnovi ima četiri puta četiri metra. Konstrukcija visine 33 metra simboliše zemaljski broj Hristovih godina, teška je 16,5 tona,a raspon „krila“ iznosi 21 metar.

Krst na Stolovima videće se iz mnogih delova Srbije, sa Jastrepca, Rudnika, Kopaonika, pa čak i sa Prokletija i Šar planine, a biće i osvetljen. Struja koja će krst osvetljavati, dobijaće se iz solarnih ćelija koje će biti postavljene na vrhu.

Ideju iz 2007. godine o izgradnji krsta na Stolovima, usporili su zemljotres u Kraljevu 2010. godine i poplave 2014. godine. No, trudom PSD „Gvozdac“ i članova Odbora za podizanje Krsta, ali su radovi polako odmicali zahvaljujući razumevanju Gradske uprave i pomoći Javnih komunalnih preduzeća, privatnih preduzeća i građana Kraljeva, okoline, i pojedinih iz dijaspore.

Temelj i postolje za Krst na koti od 1.375 metara nadmorske visine, sa koje se vidi velika teritorija Srbije urađeni su 2017. Godine..

U svom govoru na osvećenju temelja, episkop Justin poručio je da „gde god se o krstu misli i govori, to je veliko delo, jer je krst simbol koji povezuje Boga i čoveka.“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    2. jun 2020 | 16:05

    U redu je..., ali kako se ne setite i odlučite da napravite proizvodni pogon,npr.za preradu voća ili povrća,šumskih plodova,država bi vam pomogla samo je potrebna vaša inicijativa, da bolje živite, radite kod kuće...ili neki drugi proizvodni pogon...

  • pero

    2. jun 2020 | 13:55

    Svaka cast Kraljevcani.Polako ali sigurno Srbija izlazi iz mraka i tamo od 45.g.🙏🇷🇸🙏🇷🇸🙏🇷🇸👍

  • Lazi, lazi

    2. jun 2020 | 18:46

    Mozemo da postavljamo krstove , u svako mesto, ali ni to nam nece pomoci, dok se ne promenimo kao narod!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA