≫ 

Ako naiđete na ovu zaspalu životinju u travi, ne dirajte je: To je strategija majke za neprijatelja

Ono nije napušteno, to je bio plan

  • 0
Lane, Srna Pazite na lanad / Foto: Pixabay

Ako naiđete na zaspalo lane u travi - ne dirajte ga i ne pomažite mu, jer mu je majka u blizini - napisali su zaposleni u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu uz sliku usnulog laneta.

Napomenuli su svima koji bi se mogli naći u ovoj situaciji - lane ima koga da o njemu brine.

- Ono nije napušteno, već je majčina strategija da ga sačuva, tako što ga ostavi da je nepomično čeka, dok ona zavarava neprijatelja i nakuplja mleko za sledeći podoj. Pustite prirodu da se brine sama o sebi! - dodali su oni.

Ova slika je nastala juče, u Južnom Kučaju, ataru sela Krivi Vir, a fotografisao je Nebojša Stanušić.

Veterinari i članovi društva za zaštitu životinja u ovo vreme naročito upozoravaju kosioce da prene nego što počnu da kose travu dobro provere da li se u njoj krije lane.

Kosači, u vašim je rukama jedan život

Naime, brojna lanad širom Srbije svakog juna i jula završe u veterinarskim ambulantama - sa odesečenom jednom ili obe noge. Livade su idealno skroviše za srnu da se okoti, a vreme lanjenja poklapa se sa sezonom košenja, te mnogi tek rođeni mladunci slučajno postanu žrtve velike hladne oštrice.

Kada je lane tako malo, ono se oseća sigurnim samo ako nepomično leži. Ni ljudski glasovi, ni zvuk motora neće ga naterati da se samo pomeri. Zato im, nažalost, kosači odseku jednu ili obe noge.

Ukoliko se to desi, pomozite lanetu koliko možete na licu mesta, ali ga ne nosite kući, naročito ne sa namerom da ga odgajite.

- Ovo mladunče, kao i svako drugo, ima jak nagon za sisanjem. Ljudi ga gotovo uvek prehrane i ono ugine. Da ne pominjem da je zakonom zabranjeno imati lane za ljubimca - rekao je svojevremeno za Telegraf.rs dr Marko Milovanović, veterinar iz Lazarevca.

Ni druge prognoze nisu povoljne za ove mališane jednom kad ih kosa osakati. Većina veterinara ne zna kako da ih leči, te ih uspava, a lovačka društva ih usmrte, jer  se "oštećena" divljač ne vraća u šumu.

Zato budite milostivi prema njima! Pre košenja proverite dobro svoje livade! Jedna šetnja mogla bi da spase život ovih nevinih i predivnih stvorenja! 

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA