≫ 

Važna novina od septembra: Ako se dete ne pojavi u školi, roditelji će odmah dobiti obaveštenje

Svaki roditelj putem elektronskog dnevnika, u svakom momentu može da se informiše o izostancima svog deteta. Od septembra će o tome biti posebno obaveštavan, a Telegraf.rs je saznao kako

  • 16
Učenici, osnovna škola, đaci Foto: Shutterstock

Roditelji đaka u Srbiji od septembra, odnosno od predstojeće školske godine, odmah će biti obaveštavani ukoliko im dete izostane iz škole, to jest ako se ne pojavi na času, saznaje Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kako objašnjavaju u ovom ministarstvu, roditelji će o izostanku biti obaveštavani elektronskom poštom, odnosno putem imejla. Ova novina važiće za sve škole koje su u sistemu elektronskog dnevnika (es Dnevnik).

Obaveštavanje o izostancima ovim putem trebalo je da zaživi sa početkom drugog polugođa tokom ove školske godine, koja se završava. Međutim, s obzirom na to da su zbog korona virusa, đaci imali onlajn nastavu, sve je pomereno za početak nove školske godine.

- Najavljeno puštanje nove funkcionalnosti, koja bi roditeljima obezbedila obaveštavanje o izostancima putem elektronske pošte, nije imalo smisla u uslovima uvedenog vanrednog stanja, kada je izvođenje nastave u školama obustavljeno. U planu je da se pomenuta funkcionalnost učini dostupnom roditeljima na početku naredne školske godine - kažu u Ministarstvu prosvete za naš portal.

Oni podsećaju da svaki roditelj putem elektronskog dnevnika u svakom momentu može da se informiše o izostancima svog deteta.

Od samog uvođenja portala moj esDnevnik roditeljima je omogućeno informisanje o izostancima deteta sa nastave. Obaveštenje se roditeljima prikazuje na prvoj strani portala neposredno nakon što nastavnik u esDnevniku evidentira izostanak učenika. To obaveštenje se prikazuje na samom vrhu dnevnih aktivnosti, a roditelji imaju mogućnost i da pregledaju sve vrste izostanaka (neregulisane, opravdane i neopravdane) i to po svakom predmetu zasebno - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Kidnapovanje, otmica, nestali, nestalo dete, potraga, child missing Foto: Shutterstock

Ovo bi značilo da bi svaki roditelj dobio mejl da mu dete nije na času, čim tom prosvetni radnik ustanovi, odnosno upiše da nije prisutno.

Uvođenjem nove mere zahvaljujući kojoj bi se roditelji odmah obaveštavali da im dete nije na času, osim što bi se smanjili izostanci, sprečio bi se i nestanak dece, eventualno, ona bi se brže pronašla.

Devojčica iz Niša nestala na putu za školu 

Na to je prošle godine opomenuo slučaj devojčice M. K. (12) iz Suvog Dola, kod Niša, koja je, da podsetimo, nestala ka putu za školu u petak, 20. decembra 2019. godine

Dok se za njom tragalo, Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" je za naš portal rekao da će pokrenuti inicijativu da škole, ako se dete ne pojavi prvih 15 minuta na času, odmah zovu roditelje i o tome ih obaveste.

U slučaju M. K. se pokazalo da njeni roditelji nisu bili svesni da dete nije došlo u školu. U Švedskoj se odmah posle 15 minuta, ako deteta nema, alarmiraju roditelj - rekao je Jurić za naš portal krajem decembra prošle godine.

Tragom njegove ideje Telegraf.rs se još tada obratio Ministarstvu prosvete, kada nam je rečeno da je u planu da se to uradi odmah u drugom polugođu.

Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, otmičar devojčice M. K. Foto: Telegraf.rs

Devojčica M. K. je pronađena posle 10 dana. Za njenu otmicu optužen je Ninoslav Jovanović (46), poznatiji kao Malčanski berberin, kojem je 29. maja trebalo da se održi pripremno ročište, ali je ono zatim zakazano za 16. jun.  

U toku 2019. godine, prema zvaničnim podacima MUP-a, prijavljen je nestanak 1.465 dece.  

Kako bi se ona što pre vraćala kući, Srbija se sprema da uvede sistem Amber alert. Incijator uvođenja ovog sistema je otac ubijene devojčice Tijane Jurić i osnivač Fondacije koja po njoj nosi ime.

On je najavio da će od sledeće nedelje početi sa kampanjom da se što pre uvede ovaj sistem za uzbunu prilikom nestanka dece.

-  Želimo da uključimo građane u kampanju. Uskoro ćete moći videti i naše pozive građanima, koje ćemo deliti na društvenima mrežama - kazao je za naš portal Jurić.

Sistem Amber alert podrazumeva da kada se desi nestanak deteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gde je dete viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe imaju te informacije na svojim LED ekranima, kao i trgovinski lanci u kojima je to moguće.

Video: Da li biste pristali da vas ovaj zvuk probudi u 3 ujutru kada je dete u Srbiji nestalo?

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    4. jun 2020 | 21:40

    Dosadasnja iskustva prosvetnih radnika sa koriscenjem elektronskih dnevnika, velikog dostignuca naseg ministra, kazuju da mnogi prosvetni radnici vode paralelnu evidenciju o svemu, a casove i odsutne ucenike upisuju sa svonih racunara i iz svojih kuca. Ne sumnjam da je to od velike pomoci roditeljima!

  • Заврам

    4. jun 2020 | 21:38

    Поздрављам свим срцем ову новину, која ће увести већи ред у похађању наставе, а родитељи ће знати где да траже своје дете, ако није у школи. Обавезна средња школа ће, осим знања, и занимања, које ће ученици стећи током школовања, омогућити и сигурније запошљавање. Међутим, све док наставно градиво не буде у надлежности државе, а не појединих издавача, и то страних, и наставника (за мене ово представља хаос у школском систему), нећемо далеко да одмакнемо. Градиво је преоптеретило децу, уче се потпуно неважне ствари, на уштрб основних, као темеља образовања. А тек историја, која нашу децу подучава накарадно - како су Шиптари староседеоци, а ми освајачи на Балкану, и како је Данак у КРВИ ("Сине Раде, немој мајке заборавит"), једно од најтрагичнијих пострадања српског народа, имао и позитивних страна. За име Господа Бога! За нашу децу! Живели!

  • Memorija

    4. jun 2020 | 21:29

    To je ono sto je najavljivano od drugog polugodišta, a zbog nestanka male Monike? Samo da sistem proradi, makar i sa 7 meseci kašnjenja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA