≫ 

Tiodorović objasnio zašto je danas veći broj zaraženih u odnosu na juče: Najviše slučajeva na jugu

Novooboleli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe

  • 0
NIS VETERINARSKI INSTITUT

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Veći broj zaraženih od korona virusa u odnosu na jučerašnji dan rezultat je masovnijeg testiranja građana, a ne pokazatelj pogoršanja epidemiloške situacije, kaže član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodrović. On napominje i da novooboleli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe i radi se o asimptomatskim slučajevima.

- Ako testiramo pronalazićemo slučajeve odnosno obolele, i novi pozitivni na korona virus uglavnom su asimptomatski slučajevi, nemaju znakove bolesti i takvih će biti sve više, da su se inficirali a da to ne znaju jer ne osećaju tegobe - objasnio je za Tanjug Tiodorović.

Takvih slučajeva kaže ima najviše na jugu Srbije, uglavnom po firmama, i dodao da je važno da se uradi i kontrolni test kako bi se kasnije videlo da li su negativni na virus.

- Imamo smirivanje epidemiološke situacije i ne možemo očekivati tako brzo da više ne bude pozitivnih na Covid, bar za nekih 15-ak dana - kaže Tiodorović.

Veći broj zaraženih u odnosu na jučerašnji dan ne znači da je stanje ozbiljnije nego juče, jer oni nemaju tešku kliničku sliku, navodi.

U Vranju jedan broj mladih ima bronho pneumoniju, ali se uspešno oporavljaju i njihovo stanje se prati. To zu takozvani "džepovi" i možemo reći da će se to najverovatnije nastaviti kroz sporadične oblike oboljevanja tokom celog juna, rekao je epidemiolog.

U Srbiji u poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od korona virusa, a poslednji podaci pokazuju da je korona virus potvrđen kod još 69 osoba.

Juče je bilo 24 novozaraženih koronom.

Ovakva epidemiloška slika, kaže Tiodorović, karakteristična je u situacijama kada je epidemija na izdisaju i kada je virus manje agresivan.

- Možemo očekivati da se ukinu mere, ali ćemo nastaviti da skrećemo pažnju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, trudnicama, porodiljama, i osobama sa oslabljenim imunitetomn da se čuvaju i pridržavaju mera i pravila - rekao je Tiodorović.

Video: Tiodorović iz Vranja: Najvažnije je obratiti pažnju na velike radne organizacije

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA