≫ 

Beogradski lekari ispričali kako su za 8 sati operisali 4 pacijenta sa teškim rascepom grudne aorte

Složena operacija bila je još komplikovanija jer su doktori operisali u kompletnoj zaštitnoj opremi zbog epidemije korona virusa

  • 2
Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

Lekari i medicinsko osoblje Instituta "Dedinje" u Beogradu napravili su pravi podvig! Prošle subote za samo osam sati operisali su četiri pacijenta sa teškim rascepljenjem grudne aorte, što je jedan od najtežih i najrizičnijih kardiohirurških zahvata, piše Informer.

Složena operacija bila je još komplikovanija jer su doktori operisali u kompletnoj zaštitnoj opremi zbog epidemije korona virusa. U tako otežanim uslovima, na najbrži mogući način spasli su život četvorici muškaraca starosti od 50 do 70 godina koji su hitno morali da budu operisani. Bez pauze i odmora, sedam lekara i kompletno medicinsko osoblje bili su u sali i borili se za njihove živote, a jedini cilj je bio da ne dozvole da grudna aorta pukne, što bi sasvim sigurno usmrtilo pacijente.

Jedan od članova tima, kardiohirurg dr Milan Ćirković kaže da se prvi put desilo da u jednom danu stignu četiri teška slučaja rascepljene aorte, jedne od najtežih kardiohirurških procedura, koja nosi i veliku smrtnost.

Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

Dve operacione sale sa dva hirurška tima

- U subotu su na naš institut stigla četiri bolesnika koja su imala jako oštećenje grudne aorte. Srećom, nisu bile pukle, već je tek počelo raslojavanje zida i morali su hitno da budu operisani. Intervencije su u dve operacione sale istovremeno uradila dva hirurška i dva anesteziološka tima. Operacije su trajale od 16 sati u subotu do dva sata narednog jutra. Bez prekida, sa velikom dozom adrenalina i neizvesnosti radili smo naš posao, jer nismo smeli da dozvolimo da nam aorta pukne i da izgubimo njihove živote. Kod ovakvih operacija svaki sekund je bitan za spasavanje života i mora brzo da se reaguje. Tri pacijenta su iz Valjeva dovezena sanitetom u isto vreme, a četvrti je stigao iz Beograda. Bilo je zaista kao na filmu i to je prvi put od kada postoji naša ustanova da se u isto vreme rade četiri tako zahtevne intervencije. Čak ni u svetu to nije čest slučaj - priča dr Ćirković, i dodaje:

Svi pacijenti bili muškarci stari između 50 i 70 godina

- Sva četiri pacijenata bila su muškarci, starosti između 50 i 70 godina. Međutim, do ovog pucanja može doći i kod mnogo mlađih osoba. Uz ovu nimalo laku i jednostavnu operaciju, u kojoj je svaki sekund bitan i u kojoj nemate pravo ni na najmanju grešku, treba dodati i veoma teške uslove za rad. Još se nalazimo u epidemiji koronavirusa i svakog pacijenta gledamo kao potencijalno zaraženog dok ne stigne test na kovid-19. Jer, nekada nemamo vremena da čekamo rezultate. Zato imamo crvenu i zelenu zonu na Institutu i nosimo komplet zaštitnu opremu. Sada, zamislite koliko je teško kada jednu takvu operaciju radite pod punom ratnom opremom! Duple rukavice, duple kape, kaljače, dva zaštitna mantila preko uniforme, nanomaske, vruće nam je, ne vidimo dobro kroz naočare...

Pacijenti se oporavljaju

Na pitanje šta je okidač za "cepanje" aorte i šta je važno za uspeh intervencije on nam daje kratko objašnjenje.

- Uzrok za ovu veoma opasnu srčanu bolest mogu biti genetika, urođena srčana mana, kao i hipertenzija. Međutim, ovo nestabilno i promenljivo vreme utiče na kardiovaskularne bolesnike i može da dovede do ovakvih komplikacija. Za uspeh ove intervencije najvažnije je vreme koje protekne od početka cepanja do momenta kad bolesnik uđe u operacionu salu. Što je to vreme duže, šanse da se bolesnik spase su manje. Zato se ovakvi bolesnici moraju odmah operisati, a od prepoznavanje bolesti od vašeg izabranog lekara i efikasnosti celog kardiohiruškog tima zavisi da li će bolesnik to stanje preživeti - kaže dr Ćirković.

Operacija Pixabay

On s ponosom ističe da su sva četiri pacijenta dobrog stanja i da su sa intenzivne nege prebačeni na odeljenje, kao i da se dobro oporavljaju od operacije.

U doba korone zbrinjavani najteži slučajevi infarkta

Zbog epidemije kovida-19 Institut "Dedinje" je bio jedina ustanova u gradu koja je zbrinjavala akutne infarkte miokarda. Od početka pojave virusa od sada zbrinuto je oko 300 srčanih infarkta. Samo u subotu zbrinuto je čak sedam slučajeva.

Kardiolog prof. dr Petar Otašević napominje za Informer da je pacijente kojima život visi o koncu teško zbrinjavati, naročito u jeku epidemije korone.

- Morate prvo da utvrdite da li je zaražen, a kada nemate vremena, onda pristupate kao da su potencijalno zaraženi. Tada oblačimo svu opremu i počinjemo spasavanje života. I zaista je bilo teško. U normalnom vremenu imate sedam bolnica koje zbrinjavaju akutne infarkte, a poslednjih meseci to smo bili samo mi. Zato je pritisak bio ogroman, ali uspeli smo da odgovorimo ovom izazovu. Tokom epidemije zbrinuli smo 300 takvih pacijenata - ističe prof. dr Otašević.

Šta je cepanje aorte?

Akutna disekcija grudne aorte (cepanje) predstavlja naglo raslojavanje zida aorte, koje se kod jednog broja bolesnika, zbog pucanja tog zida, završava naglom smrću. Kod onih pacijenata kod kojih aorta nije pukla, već je tek počelo raslojavanje zida, hitnom hirurškom intervencijom moguće je spasti život. Operacijom se umesto rascepljenog dela krvnog suda stavlja veštački, koji je napravljen od specijalnih materijala.

Tim lekara

Tim lekara koji je operisao: dr Milan Ćirković, dr Marko Kaitović, dr Slobodan Lokas, dr Đorđe Zdravković, dr Igor Živković, anesteziolozi dr Gordana Gazovoda i dr Branimir Purić, instrumentari, medicinski tehničari i ostalo pomoćno osoblje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    4. jun 2020 | 08:00

    Ćirković je mene operisao pre 4 godine i hvala bogu sve je ok. Veliki pozdrav za njega i svo ostalo osoblje

  • Sasait

    4. jun 2020 | 01:28

    Nagraditi ove ljude i pisati o njima a ne o nekim tamo pevaljkama.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA