≫ 

Čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice u Jagodini: Vernici zahvaljuju Bogu što ih čuva od korone

Litija će proći celim gradom

  • 13
Ikona presvete bogorodice trojerucice

Ikona Bogorodica Trojeručica je najpoštovanija ikona u Srba / Foto:SPC

Duhovske litije, koje povodom Svete Trojice tradicionalno u Jagodini organizuje sveštenstvo Arhijerejskog namesništva beličkog, biće 7. juna u znaku zahvalnosti Bogu što je narod sačuvao od korona virusa, kao i molitve za svako buduće dobro nas i naših porodica.

U litiji gradskim ulicama, koja će posle liturgija u svim crkvama krenuti u 10 sati ispred Hrama svetih apostola Petra i Pavla, nosiće se čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice, saopštilo je danas Arhijerejsko namesništvo.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla,  Jagodina, Veliki petak

Hram Svetih apostola Petra i Pavla / Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Sveta liturgija počeće u svim gradskim hramovima u 7:30, dok , a u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u osam časova. U 10:00 litija ispred tog hrama krenuće litija koja će proći kroz ceo grad, a tokom koje će se nositi čudotvorna ikona. Svetinja će nakon toga boraviti u pomenutom hramu.

Inače, svi hramovi u Jagodini su u vreme trajanja vanrednog stanja zbog korona virusa svaki dan zvonili u 12 sati, a sveštenici su na poziv obilazili vernike, nosili maske i pod maskama pričešćivali i svetili slavsku vodicu.

Ikona Bogorodice Trojeručice

 

Ikona je dobila ime u 8. veku. U to vreme se pojavila ikonoboračka jeres, a jedan od njenih najvećih protivnika je bio Jovan Damaskin, tada još svetovnjak. Zato što je pisao protiv ikonoborstva, odsečena mu je desna ruka. Držeći odsečenu u zdravoj ruci, Jovan Damaskin se celu noć molio pred ikonom Presvete Bogorodice da mu isceli ruku kako bi nastavio da piše o poštovanju svetih ikona. I čudo se zaista dogodilo. U znak zahvalnosti svetitelj je dao zlatarima da iskuju ruku od srebra i da je postave na ikonu.

Ikona presvete bogorodice trojerucice

Ikona Bogorodica Trojeručica u Beogradu / Foto:Ванилица/Wikipedia

Nakon čudesnog isceljenja Jovan Damaskin se zamonašio. Monaški život je provodio u lavri Svetog Save Jerusalimskog, u koju je poneo i ikonu svoje Dobrotvorke - Trojeručice. U lavri su se nalazile još dve svetinje: čudotvorna ikona Bogorodice Mlekopitateljnice i paterica - igumanski štap Svetog Save Jerusalimskog.

Prema predanju, ovaj svetitelj je na samrti prorekao da će u manastir doći jedan carski sin njegovog imena - Sava, i da će po njegovom poklonjenju pričvršćeni štap pasti na zemlju. Zaveštao je da se novom Savi kao blagoslov daju obe manastirske svetinje. Njegovom zaveštanju Jovan Damaskin je dodao svoje - da se tom carskom sinu da i ikona Bogorodice Trojeručice.

Premda se čuva u Hilandaru, ikona se ponekad donosi u Srbiju, a nekada se nosi od grada do grada, kako bi vernici mogli da je celivaju i pred njom mole Bogorodicu da za njih moli Boga.

Silazak Svetog Duha na apostole

 

Sveta Trojica, Silazak Svetog Duha na apsotole, crkva i vernici ove godine obeležavaju 7. juna, u nedelju. Ovo je pokretni datum koji se obeležava 50. dan posle Vaskrsa i 10. dan posle Spasovdana.

slizak svetog duha na apostole

Slizak Svetog Duha na apostole / Foto: SPC

Duhovi predstavljaju i "rođendan" hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

Kod Srba i još češće kod Rusa i Grka, taj praznik se zove i Pedesetnica.

Po značaju to je treći praznik, posle Vaskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se, to je tzv. trapava nedelja. Prema jevanđelima, na ovaj dan javilo se treće lice Svete Trojice - Sveti Duh.

Crkva Svete Trojice, Gornji Milanovac, Neobarok. Knećevina Srbija

Crkva Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, zidana u periodu 1860—1862., predstavlja izvrstan primer neobarokne sakralne arhitekture u Kneževini Srbiji. Foto: Wikimedia/Ванилица

Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđelskom događaju - silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenika. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, a pod se prekriva travom. Kako je napisao Sveti Grigorije Bogoslov, ranije se zelenilo unosilo i u kuće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije proglasilo je Duhove za dan MUP-a i dan policije, koji se obeležava u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15. juna, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Duhovi su slava Kosjerića, Gornjeg Milanovca, Brusa, Požarevca i još nekoliko mesta u Srbiji, a u pojedinim porodicama i krsna slava.

Video: Proplakala ikona Svetog arhangela Mihajla

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    4. jun 2020 | 11:08

    Nosi veru i nadu u sebi, dobices i snagu da ides glave gore.

  • Srna

    4. jun 2020 | 10:50

    Selim se iz Bg u Jagodinu tu je vera, crkva, post... Bravo za litije... BOG DA VAS CUVA...

  • Kiril

    4. jun 2020 | 10:51

    Vid Beograde i uci se!!! Bravo za Jagodinu🛐☦️❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA