Servirka vrtića zaražena, grad odlučio da ga zatvori: Pitali smo zašto je doneta restriktivna odluka

Zaposlena sa pozitivnim nalazom na korona virus, poslednji put radila je 22. maja, četiri dana kasnije razvila je simptome; 31. maja dobila pozitivan rezultat testa, a vrtić je već od sutradan zatvoren

  • 1
Vrtić

Foto: pucikajovazmaj.rs

Rad predškolske ustanove "Čika Jova Zmaj" u Pirotu obustavljen je 1. juna zbog "prodora" novog korona virusa. Kako smo danas saznali od Gradske uprave grada Pirota, rad ustanove biće nastavljen predstojećeg ponedeljka, 8. juna.

Odluku o zatvaranju, kako je ranije saopštio Zavod za javno zdravlje Pirot, doneo je lokalni Štab za vanredne situacije, a po preporuci Zavoda.

Ta odluka nastala je kao reakcija na jedan potvrđeni slučaj zaraze kod zaposlenih u spomenutom vrtiću. Kako je rečeno, radi se o servirki, koja je, takođe saznajemo danas, u dobrom opštem stanju.

Ona je poslednji put radila 22. maja, prve simptome razvila 26., pozitivne rezultate testa dobila 31., a vrtić je već dan kasnije zatvoren.

S obzirom na to da se tokom epidemije korona virusa, a po ukidanju vanrednog stanja u zemlji, već dešavalo da korona prodre u vrtiće, te da je u slučaju aleksinačkog "Laneta" kovid pozitivna bila i jedna vaspitačica, a koja je između ostalog tokom jednog dana bila u kontaktu sa detetom koje je bilo samo na čuvanju u svojoj grupi, obratili smo se Gradu Pirotu sa pitanjima o tome zašto je odlučeno da vrtić bude zatvoren.

Vrtić zatvoren iz predostrožnosti

 

Kako su nam kazali, odluka je donesena iz predostrožnosti, a nakon spovedenih dopunskih epidemioloških istraživanja nastaviće sa radom od ponedeljka, 8. juna.

U kolektivu vrtića nema drugih zaraženih osoba - kazali su iz gradske uprave za Telegraf.rs ne precizirajući koliko je zaposlenih testirano.

Na pitanje o tome da li su testirana deca, te da li je bilo propusta u preduzimanju mera zaštite, odgovorili su odrično.

- Deca i članovi njihovih porodica nisu testirani, s obzirom na to da su mere za rad u uslovima epidemije ispoštovane - stoji u odgovoru kabineta gradonačelnika.

Sa PU "Čika Jova Zmaj" u kom je zaraza izbila nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Prema navodima sa sajta Covid 19, u Pirotu je 109 potvrđenih slučajeva zaraze. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u njemu živi 57.928 stanovnika, sa okolnim naseljima.

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    4. jun 2020 | 22:52

    Nisu pitali struku, a da oni znaju odgovor tek za 2 dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA