Lončar: U epidemiji se pokazalo da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sistem

Ministar zdravlja ocenio da posle pandemije novog korona virusa ništa više neće biti isto, te da se to pre svega odnosi na zdravstvene sisteme

  • 5
KOVID BOLNICE LONČAR SASTANAK

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U epidemiji virusa korona pokazalo se da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sistem, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da se nije desilo da kovid pacijenti leže na hodnicima, da se skidaju ranije sa respiratora jer nema dovoljno mašina, da nema lekova, zaštitne opreme.

- Adekvatnom reakcijom zdravstvenog sistema i uz veliku pomoć predsednika države, uspeli smo u kratkom roku da nabavimo sve ono što je neophodno - rekao je Lončar na onlajn konferenciji "Zdravstvo u Srbiji posle pandemije".

On je naglasio da posle pandemije virusa korona ništa neće biti isto, posebno neće biti isto za zdravstvene sisteme.

- Zahvaljujem se zdravstvenim radnicima, koji su heroji ovog vremena. Da nije bilo njih, ozbiljne države, predsednika, teško bismo imali ovaj rezultat. Ovako možemo da budemo ponosni jer smo došli u mirnu luku - naveo je ministar.

Ističe da nema opuštanja, da će se nastaviti rad istim tempom, da je virus korona "sa nama" i da moramo da naučimo da živimo sa njim.

- Ovo je veliko iskustvo za državu, za zdravstvene radnike i zdravstveni sistem. To će nam poslužiti da adekvatno odgovorimo na sve izazove koji će biti pred nama u budućnosti - rekao je on.

Nastaviće se sa politikom ulaganja u zdravstvene radnike, nastaviće se sa zapošljavanjem, radiće se na njihovom usavršavanju, ali i na poboljšavanju uslova rada.

- Očekujemo od njih da se prilagode novim standardima i da odgovori za sve nove izazove koji se mogu pojaviti. Nama je potrebna nova generacija zdravstvenih radnika, novo razmišljanje, novi sistem rada - istakao je ministar.

Srbija je, kaže ministar, izvukla pouke iz epidemije virusa korona, izašla je iskusnija, a to iskustvo moći će da primeni u budućnosti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Važi

    4. jun 2020 | 12:52

    HAHAHAHAHAHAHA JEEESTE SAD Lekari su odlični, sestre takođe. Ali zdravstvo kao sistem je izuzetno diskutabilna priča.

  • Igi

    4. jun 2020 | 13:16

    Ma da li si ozbiljan?

  • Kkk

    4. jun 2020 | 13:44

    Nikad se nisi izjasnio kao ministar o radu stomatol. sluzbi za vreme epid. ! Morali su da rade kao i svi ostali, a bili su na PRVOJ LINIJI !! NEPRAVDA PREMA NJIMA! Mnogi od njih su na " PP" ugovorima, dok se na drugoj strani lekari primaju ZA STALNO !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA