≫ 

6 zaposlenih i 22 korisnika ima koronu: Privatni starački dom u Petrovaradinu stavljen u karantin

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se na lečenju nalaze 34 osobe

  • 4
Starica, baba, zena u krevetu Najmanje 16 korisnika obolelo od korone / Foto-ilustracija: Shutterstock

U privatnom domu za stara lica u Novom Sadu šest zaposlenih i 22 korisnika obolelo je od korona virusa. Svi ostali korisnici i zaposleni se trenutno testiraju, a tačan broj zaraženih znaće se sutra.

- Dvadest dva korisnika i šest zaposlenih, pozitivnih na prisustvo virusa kovid 19 u privatnoj gerontološkoj ustanovi „MASS GREEN HOUSE“ u Petrovaradinu izolovan je slučaj ovog oboljenja u AP Vojvodini. Veoma brzo smo od prvog otkrivenog slučaja testirali sve korisnike i zaposlene, i ova ustanova socijalne zaštite stavljena je u karantin - izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, istakavši da do sada nije postojala nijedna primedba na rad ovog doma.

Igor Mirović Igor Mirović / Foto: Nikola Tomić

Većina pozitivnih na testiranju je bez simptoma i nalaze se u domu pod nadzorom lekara Кliničkog centra Vojvodine, dok je manji broj sa blažim simptomima hospitalizovan u КCV-u.

- Od ovog slučaja ne treba praviti paniku jer smo za 24 časa od pojave infekcije u ovom domu sproveli epidemiološko ispitivanje i uzorkovanje biološkog materijala za laboratorijsko ispitivanje korisnika i svih zaposlenih, a pratimo i njihove kontakte - rekao je Mirović.

Vojvodina je imala, kako je naglasio, veoma dobre rezultate tokom epidemiološke krize i borbe protiv virusa kovid 19, i svakodnevni nadzor nad sistemom kada je reč o ustanovama socijalne zaštite.

- Na konkretnim primerima tokom ove krize pokazali smo odgovornost i jedinstvo - istakao je Mirović.

U domu smešteno 52 korisnika

- Ukupno 49 osoba je zasada testirano, a uskoro će biti i ostali, kako korisnici, tako i zaposleni. U ovom domu nalazi se inače 52 korisnika, o kojima brine 26 zaposlenih - rekla je za RTS  inspektorka socijalne zaštite Maja Raljić.

Kako je dodala, na teritoriji AP Vojvodine zabeležena su četiri slučaja izbijanja korone u staračkim domovima, a ni nakon ukidanja vanrednog stanja mere nisu popustile.

- Sve mere koje su na snazi bile u protekla tri meseca, važe i danas. Činimo sve što je u našoj nadležnosti da ispitamo šta se desilo - dodala je ona, ali nije mogla da potvrdi navode da je koronu u dom uneo jedan od zaposlenih, dok ne stignu rezultati epidemiologa.

Inače, u Kliničkom centru Vojvodine trenutno se na lečenju nalaze 34 osobe, što je značajan skok u odnosu na pre dva dana kada ih je bilo 11.

Video: Novooboleli bez simptoma, smiruje se epidemiološka situacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    4. jun 2020 | 16:29

    Rekao Mirovic"Ne stvarati paniku"hahaha,pa to je borba za penzionere i stara lica.Niko se ne pridrzava pravila u tim domovima za stare.

  • Novica Randjelovic

    4. jun 2020 | 18:18

    Pa definitivno privatni gerontoloski centri zele na brzinu i bez adekvatnih usluga da zgrnu pare,a inspekcija bi morala cesce da kontrolise i anketira korisnike.Problem je uvek u vlasnicima i direktoru centra po obicaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA