≫ 

Vozio je preko Šar planine i naišao na neobične prolaznike: Putem su šetala 2 mečeta sa mamom

Na Šari živi najbrojnija populacija mrkog medveda u celoj Srbiji

  • 2

Tri medveda, verovatno majka i dva mečeta, snimljena su kako, po mrklom mraku, kaskaju asfaltiranim putem na Brezovici. Kao neke životinje koje žive u gradu, pa prelaze ulicu na semaforu, tako se i ova trojka, čim su osvetljeni farovima, uljudno, trčećim korakom, sklonila do same ivice puta.

Levo od njih je bankina, pa nisu mogli samo da "zglajznu" s puta i nestanu u šumi. Medvedima i snimatelju, koji je prizor zabeležio iz kola, ubrzo su se putevi razišli, a oni su nastavili dalje da istražuju šumu.

Mrki medvedi smatraju se pravim kraljevima Šare. Uglavnom naseljavaju očuvane planinske šumske i šumsko-stenovite komplekse. Takođe, u potrazi za hranom sreću se na skoro svim staništima Šar-planine. Po nekim procenama, na Šari živi najbrojnija populacija mrkog medveda u celoj Srbiji, između 45 i 50 jedinki, i to je svakako mesto obitavanja jedne od najznačajnijih populacija medveda u Srbiji, Balkanu i Evropi.

Međutim, pojačan krivolov poslednjih godina ozbiljno preti da ugrozi prisustvo ove retke vrste u njenoj prirodnoj planinskoj tvrđavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    4. jun 2020 | 17:17

    Divno. Drago mi je što u Srbiji ima divljih životinja. Oduzeli smo im staništa.

  • Ana

    5. jun 2020 | 00:47

    Divan prilog!Dobro je da imamo divlje životinje....Dajte češće priloge o prirodi i zivotinjama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA