≫ 

Ptica iz Bačke Topole stigla čak do Namibije: Letela je 231 dan, iznemogla, spasao je afrički farmer

Prelepa ptica preletela je više od 7.000 kilometara

  • 0
Modrovrana Foto: Wikimedia/Saeed Davari

Modrovrana iz Srbije stigla je čak do Namibije. Iznemoglu pticu pronašao je farmer u ovoj južnoafričkoj državi i odneo je u njihov centar za oporavak divljih životinja, gde su pomoću prstena kojim je obeležena ustanovili odakle potiče.

Ispostavilo se da se ova šarena ptica izlegla u blizini Bačke Topole, gde ju je kao mladunca na gnezdu 12. jula 2019. u okolini Bačke Topole obeležio ornitolog Jožef Šihelnik, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Do Namibije je "putovala" čak 231 dan i preletela 7.368 kilometara.

- Tih sedam meseci puta nije provela samo u letu, ona je prešla nekoliko država i "koristila" tradicionalna odmorišta - kaže za Novosti Slobodan Knežević, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Reč je o klasičnoj selici, ali je jedina iz porodice modrovrana koja nastanjuje Evropu. To je ptica veličine gradskog goluba, koja se gnezdi na otvorenim staništima, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima. Kod nas boravi od maja do kraja septembra, dok zimu provodi u podsaharskoj Africi.

Ptice na selidbama ne muče samo klimatske promene i vremenske nepogode, već i negativni uticaj ljudi, kao što je krivolov modrovrana na Bliskom istoku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA