≫ 

Neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje od 15. juna? Ovo su najnovije odluke

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina

  • 9
TESTIRANJE GRAĐANI SANJA RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ

Sanja Radojević Škodrić Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Umesto 42 godine, granica za vantelesnu oplodnju od 15. juna biće podignuta na 43 godine, rekla je direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, komisije za vantelesnu oplodnju ponovo rade, a uvedene su i neke novine...

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo možete prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, a nakon pauze zbog epidemije koronavirusa.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, kaže da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana, prenosi "Pink".

- Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe – kaže Radojević Škodrić.

vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja

Foto: Shutterstock

Koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnju?

 

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.

Kaže da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.

- Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata – kaže dr Škodrić.

Podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.

Video: Šta parovi nikako ne smeju da urade kada saznaju da imaju problem sa neplodnošću?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA