Šarčević: Odluka da se izbaci Desanka Maksimović nije konačna

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji

  • 26
Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda gimnazije isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna, kazao je za Tanjug ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji obim udela Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

- Sigurno kao ministar neću dozvoliti, ne da bude smanjena, nego da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu - kazao je ministar za Tanjug.

Kako je objasnio, procedura je da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

- Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem - objasnio je Šarčević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vaspitačica

    6. jun 2020 | 15:39

    Sramota. Neka deca gledaju parove i raznorazne bljuvotine i gluposti na televiziji. Možda će im to pomoći da se bolje snalaze u životu. Šta će im naši pisci, poezija i književnost i sve što je vredno da nauče. Kuda ovo sve vodi? Neka je nadležne STID!!!!!!!!

  • Svoje ime

    6. jun 2020 | 15:24

    Sedi 1.

  • Igi

    6. jun 2020 | 15:43

    Ne znam zasto jos uvek obavljas funkciju ministra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA