≫ 

Iz Zavoda o isključenju Desanke: "Ispada da svi čitaju i da nam je književnost ispod jastuka svima"

"Ideja je bila da se đaci ne preforsiraju, već da postanu ljubitelji književnosti..."

  • 22
Dejana Milijic Subić Dejana Milijic Subić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon današnje odluke Nacionalnog prosvetnog saveta da dela Desanke Maksimović ostaju u programu za gimnazije kako su i bila do sada, zamenica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Dejana Milijić Subić, za Tanjug objašnjava da je za odluku o tome da se njena dela "izbace", ideja bila da se đaci ne preforsiraju, već da postanu ljubitelji književnosti.

Kako je objasnila, Komisija Zavoda, koju čine članovi stručnih društava, konkretno Društva za srpski jezik i književnost i predstavnici fakulteta, dobila je nalog od Ministarstva prosvete da za dva meseca napravi novi program za gimnazije, koji se, dodaje, nije menjao od 1993. godine.

Kaže da su imali u vidu da maturanti koji u četvrtoj godini imaju određen broj časova, ne bi mogli da kvalitetno pređu ceo program iz književnosti čak i kad bi na svim časovima imali samo književnost.

- Morate da napravite program koji i učenici i nastavnici mogu da podnesu. To je bila namera Komisije - da program bude dovoljno širok, da probudi kritičko mišljenje, da učenici dubinski tumače književno delo, a ne da to bude preletanje, uz pomoć kratkih prikaza, a nažalost, sve više se događe da učenici čitaju sa interneta - navela je Subić.

Kako objašnjava, da bi se nešno novo uveli u program, nešto drugo mora da se izbaci, a u ovom je slučaju, kako kaže, presudila činjenica da se opus Desanke Maksimović izučava u svim razredima osnovne škole.

- Slažem se da je Desanka Maksimović kanonska pesnikinja, zar mislite da je neko iz komisije imao nešto protiv nje? Morali smo da uzmemo u obzir da se ova pesnikinja radi u svim razredima osnovne škole, za razliku od drugih pesnika, Ivana V. Lalića na primer, koji nisu prijemčivi osnovcima- kaže Subićeva i dodaje da su želeli da ostave mesta za druge velike pesnike za koje možda učenici do četvrtog razreda nisu ni čuli.

Dejana Milijic Subić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Javnost je burno reagovala jer, smatra Subićeva, kada izađe prva vest "izbačena Desanka Maksimović" niko ne želi da čuje drugu stranu.

- Javnost je reagovala na vest o književnosti, ispada da svi čitaju i da nam je književnost ispod jastuka svima. Veoma zgodna tema, naravno kada bih i ja pročitala tu vest odreagovala bih pitanjem koja je to komisija - smatra.

Dodaje da su u Komisji reagovali čim su dobili pritužbu Zadužbine Desanke Maksimović, te kaže da su pokušali da najznačajnijoj zbirci nađu "dostojanstveno mesto bez obzira što se radi u osnovnoj školi".

Desanka Maksimović Desanka Maksimović / Foto: Wikimedia/B.Milakara

- U četvrtom je prevelika gužva, oni ranije završavaju, a želili smo da je uklopimo negde gde može tematski potpuno da diše. Da je učenici osete i razumeju. Onda je krenuo rat, neko je rekao da je to zločin - ističe Milijić Subić.

Ona zaključuje da će odlukom Saveta sada svi biti zadovoljni, a da će njoj biti veoma drago ako se zaista budu svi ovoliko interesovali i u budućnosti za sve velike pisce poput Desanke Maksimović.

- Nemam ništa protiv da petsto naslova ubacimo i da ostavimo nastavnicima i učenicima da se snalaze, ali to nije ključno pitanje, ključno je kako da učenike učinimo ljubiteljima književnosti - kaže Milijić Subić.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    8. jun 2020 | 16:43

    Kakav nadmen i nebulozan odgovor.. čak ponižavajući.. " Ispada da svi čitaju.." A što da ne čitaju.. šta, da li čitaju samo odabrani.? "Da se djaci ne preforsiraju, već da postanu ljubitelji književnosti".. a to će postati vašim izborom, koji pod broj jedan urušava srpski identitet, pa nadalje.. Interesuje me strašno - ko sve odlučuje u tom ZUOV-u i, naročito, ko ih finansira.?

  • Mile

    8. jun 2020 | 16:36

    Sta se cudite za koju godinu ce deca citati harija potera i gospodare prstenova kao na zapadu

  • domatrios

    8. jun 2020 | 16:24

    Gospođa Subić deluje veoma inteligentno, ali isto tako deluje i robot sa ugrađenom veštačkom inteligencijom. Ona zaboravlja ako je to ikada i znala, da sve države pa i naša obrazuje mlade da bi ih uniformisala i napravila poslušnicima. A ona je sredstvo preko koje država sprovodi svoje ciljeve. Đake niko ne pita šta bi oni hteli, kao ni njihove roditelje. Vlast sprovodi moranje svidelo se to nama ili ne. Gospođa Subić smatra da ona sprovodi veoma odgovornu društvenu funkciju, plaćena je i mora biti poslušna. Iako je popustila pod pritiskom javnosti i dalje smatra da je u pravu. Njoj nema pomoći, ali ni nama, s njom i takvima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA