Inicijativa pacijenata obolelih od melanoma: Ukinuti solarijume u Srbiji

Lečenje u Srbiji jeste bolje nego što je bilo ranije, sve više građana zakazuje preventivne preglede, ali je taj napredak je spor

  • 2
Devojka u solarijumu

Foto: Shutterstock

Udruženje obolelih od melanoma (UPOOM) pokrenulo je peticiju s ciljem da se u Srbiji ukinu solarijumi i time najavilo akcije kojima će obeležiti mesec brobe protiv melanoma u pet gradova Srbije.

Ovo Udruženje, ali i mnogi dermatolozi, ukazivali su i ranije na štetnost sunčanja, naročito u solarijumima i uspeli da se izbore da u našoj zemlji maloletnim osobama odlazak u solarijum bude zabranjen, a da odrasli moraju da pročitaju o rizicima i potpišu da to rade na sopstvenu odgovornost.

Lečenje u Srbiji jeste bolje nego što je bilo ranije, sve više građana zakazuje preventivne preglede, ali je taj napredak je spor.

Veoma je važno bolest otkriti na vreme, jer je lečenje kraće, manje je neželjenih efekata, pacijenti žive duže i kvalitetnije, vraćaju se svojim svakodnevnim aktivnostima.

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA i član savetodavnog odbora UPOOM, prof. dr Željko Mijušković sa VMA i prof. dr Danica Tiodorović iz KBC Niš istakli su da je neophodno i dalje ukazivati na važnost preventivnih pregleda, i o tome edukovati pođednako i građane i dermatologe, kao i stalno tražiti načine da se pacijentima omoguće što jednostavnije procedure zakazivanja pregleda, a ukoliko se pokaže da imaju melanom, da im se obezbede inovativne terapije.

Udruženje nastavlja i da apeluje na odgovorne da omoguće pacijentima koji se leče na VMA, da tu i primaju terapiju, bore se da pacijentima budu dostupne inovatnivne terapije, ali i ađuvantne (preventivne), jer to skraćuje period lečenja i može da spreči da pacijent dobije metastatski melanom, rekao je predsednik Udruženja Savo Pilipović.

Obeležavajući mesec borbe protiv melanoma, UPOOM je organizovao izložbe fotografija pod nazivom “Tamna strana sunca” koje će biti otvorene u Valjevu, Zemunu, Novom Sadu i Nišu od 13. juna do 2. jula.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica Adamov

    12. jun 2020 | 09:32

    Solarijume treba pod hitno ukinuti.Mnoge mlade osobe iz neznanja i pomodarstva izlazu se dejstvu stetnog zracenja. Sa posledicama svog neogovornog ponasanja susrecu se tek kasnije. Dakle- stop solarijumima!

  • Дејан Младеновић

    13. jun 2020 | 00:50

    То је нешто најгоре за кожу ти несретни соларијуми.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA