≫ 

Sutra zaseda krizni štab zbog uvođenja ovih mera u Srbiji: Jul će biti dramatičan

Domovima za stare, resorni ministar je već uputio preporuku da pojačaju mere, i one će biti kao u vreme vanrednog stanja

Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Predrag Kon Foto-montaža: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević, Pixabay

Virus korona u Srbiji danima ne posustaje  već svakodnevno, nekoliko dana unazad imamo po više od 90 novih obolelih, a stručnjaci opreznim izjavama već su najavili mogućnost uvođenja odnosno vraćanje mera.

Kako saznajemo, neće biti zatvaranja ustanova i gradova, ali će neke mere koje su popuštene opet biti pooštrene, a najizvesnija je zabrana poseta bolnicama, i obavezne maske u javnom prevozu.

Kako saznajemo, sutra zaseda krizni štab, a razmatraće se da Bežanijska kosa postane kovid bolnica koja ni u jednom momentu to nije bila. Razmatraće se obavezno nošenje maski u prevozu, prodavnicama, tržnim centrima...

Takođe, saznajemo da će se gledati i da se smanji limit ljudi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Kako saznajemo, glasine da će se opet zatvarati vrtići, nisu istinite. Domovi za stare već pojačavaju mere. 

Član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković upozorio je danas da ponovo postoji pretnja od razbuktavanja epidemije korona virusa u Srbiji i da se razmatraju restriktivne mere koje će biti preduzete da se to spreči, ali je isključio mogućnost uvođenja policijskog časa.

- Kako je epidemija jenjavala, bilo je određenih popuštanja mera a sada, sa novom pretnjom, treba razmisliti - rekao je Janković.

U sličnom tonu na svom Fejsbuk profilu ostavio je komentar i epidemiolog Predrag Kon, takođe, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

On je rekao da je u Beogradu situacija preteća, kao i da, kada se studenti u julu vrate kućama, takva situacija može da zadesi i ostatak Srbije. U jednom delu svog statusa, rekao je da neće biti uvedeno vanredno stanje, kao i da se više stariji neće zatvarati, osim što će se voditi strogo računa o onima koji su u kolektivima.

- Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, npr. zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (npr nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama) -  napisao je dr Kon. 

Tiodorović: Štititi hronične bolesnike i starije osobe 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da zbog aktuelne epidemiološke situacije nije neophodno uvoditi ponovo ograničenja za građane. On ističe da je najvažnije da štiti starija populacija i hronični bolesnici, i podseća da hronični bolesnici mogu biti i mlađe osobe. 

On je za TV Prva rekao da je uzrok povećanja broja zaraženih korona virusom nepoštovanje postojećih mere - pranje ruku, dezinfekcija, nošenje maski u zatvorenom prostoru i distanca od jednog metra.

- Uz poštovanje tih mera smanjićemo mogućnost prenošenja virusa. Takođe, u narednim letnjim mesecima, meteorolozi najavljuju tople dane, što neće odgovarati širenju virusa - naveo je on.

Tiodorović ističe da bi trebalo da se razmišlja o promeni taktike i strategije u borbi protiv virusa korona.

- Treba da tretiramo ovu bolest kao i druge virusne bolesti. Zapravo, svaki bolesnik koji se pojavi treba ga tretirati kao da je pozitivan na koronu sve dok se ne utvrdi suprotno. Treba sprovoditi sve mere samozaštite i zaštite pacijenta - naglasio je on i podsetio da visoka vlažnost vazduha, hladno vreme pogoduje širenju virusa, kao i da je veliki broj mladih nose virus, ali da nemaju izražene simptome:

Posebno je važno da se i dalje štiti starija populacija i hronični bolesnici. Hroninični bolesni mogu biti i mlađe osobe.

Ðorđević: U domovima mere kao u toku vanrednog stanja 

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja će u toku dana poslati preporuku da se pojačaju preventivne mere u cilju suzbijanja epidemije Kovid-19 u ustanovama za smeštaj starih lica, najavio je resorni ministar Zoran Ðorđević.

Ðorđević je Tanjugu rekao da preventivne mere u domovima za smeštaj starih lica, koje su važile tokom vanrednog stanja, i dalje ostaju na snazi kako bi se sprečilo širenje infekcije i podsetio da su mere od samog početka i bile veoma striktne, a kako bi rizici bili najmanji mogući.

- Danas ćemo poslati još jednu preporuku gerontološkim centrima da se preventivne mere pojačaju kako ne bi došlo do zaraze. Inače, svi koji rade u takvim ustanovama pridržavaju se mera koje su ostale iste i po ukidanju vanrednog stanja -  rekao je Ðorđević.

Ministar navodi da će se još jednom skrenuti pažnja čega sve moraju da se pridržavaju u toku radnog vremena, da direktori obave razgovor sa zaposlenima, a u cilju da se preventivno i na vreme deluje.

Ðorđević je podsetio i da su razrađeni "algoritmi" kako da se postupa u slučaju pojave simptoma, odnosno da se tačno zna šta treba da se radi kako se virus ne bi širio dalje.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prema poslednjim podacima ministarstva, prisustvo virusa korona potvrđeno je kod 125 korisnika i 35 zaposlenih.

U Srbiji je do danas korona virus potvrđen kod 12.990 osoba u Srbiji. Odneo je 262 života.

Video: Đorđević: Mere Gerontoloških centara iste kao za vreme vanrednog stanja

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA