≫ 

Kolubara preti da se izlije iz korita: Proglašena redovna odbrana nai Obnici u Valjevu

Prema najavi RHMZ, Valjevo i okolinu u toku noći očekuju obilnije padavine

  • 0

Zbog obilnih padavina, danas je za manje od 7 sati palo skoro 30 litara kiše po metru kvadratnom, a proglašena je redovna odbrana od poplava na Kolubari i Obnici u Valjevu, prenose Kolubarske.

- Vodostaj Kolubare povećan je pod uticajem Obnice, dostigao je nivo od preko 150 centimetara, tako da je JP "Srbijavode" proglasilo redovnu odbranu od poplava na delu regulisanog korita Kolubare kroz grad. Što se tiče Obnice uzvodno od Valjeva prema Pričeviću i uzvodno od Pričevića, poplavljeno je nekoliko njiva, ali situacija nije alarmantna - rekao je za Kolubarske šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u "Eroziji" Đorđe Malešević.

On objašnjava da je Obnica napravila problem, a što se tiče Jablanice, njen nivo nije povećan zahvaljujući brani "Stubo-Rovni" koja je "uhvatila" poplavni talas.

Malešević kaže da zasad nema opasnosti od poplava zahvaljujući, pre svega, radovima na regulaciji korita Kolubare koji su izvedeni u prethodnom periodu.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Valjevo i okolinu u toku noći očekuju obilnije padavine, međutim Đoređe Malešević kaže da one neće uticati na značajniji porast vodostaja Kolubare i ostalih reka valjevskog kraja.

- Sve nadležne službe prate situaciju na rekama valjevskog kraja, ekipe su u pripravnosti i na terenu. Ne očekujemo veće probleme - kaže Malešević.

Dodaje da za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara.

Kolubara pod kontrolom, Obnica se izlila

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

- Kolubara je pod kontrolom, ona je izašla iz minor korita. Obnica je jedina reka koja se izlila u nekim delovima prigradskih naselja, ali stanovništvo nije ugroženo jer je poplavila pomoćne objekte u delovima gde ne žive ljudi -rekao je Gvozdenović za Tanjug.

Kada je reč o drugim rekama, naveo je da su povećanog vodostaja, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

Najavio je da će sutra zasedati Štab za vanredne situacije.

- Ja sam već bio na terenu i sa načelnikom štaba i mojim pomoćnicima i najvažnije je da je Kolubara pod kontrolom -  dodao je Gvozdenović.

Video: Potopljene kuće u Lučanima, užasan prizor nabujale vode

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA