Srbija u 16. nedelji borbe protiv korona virusa: Daleko smo od 0 zaraženih početkom jula

Za 4 meseca korona je u Srbiji odnela 263 života, a virus je potvrđen kod 13.092 osoba

  • 40
Srbija, korona, proglašena epidemija Ilustracija: Nikola Jovanović

U Srbiji epidemija korona virusa traje, evo već 16 nedelja, umesto da smo sve bliži njenoj odjavi, broj zaraženih iz dana u dan raste u našoj zemlji.

S obzirom na to da danima na dnevnom nivou imamo više od 90 novih zaraženih, a u poslednjih 24 sata je COVID 19 potvrđen kod 102 osobe, daleko smo od one izračunate nule koja je predviđena da se dogodi između 9. i 10. jula, kako je naveo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pozivajući se na proračun epidemiologa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ministar je tom prilikom naglasio da od ponašanja građana i pridržavanja preporučenih mera zavisi da li će se to dogoditi.

Kako stvari stoje, sva je prilika, da ćemo MOŽDA imati dana tokom leta kada nećemo imati nove inficirane, baš kako je rekao epidemiolog Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

- Ovaj jun nije bio pravo leto kako smo se nadali, imali smo svega tri izuzetno topla dana, ostalo pre liči na ranu jesen nego na rano leto. To doprinosi tome da se registruju slučajevi - naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Tokom leta ćemo nastaviti da se beležimo nove slučajeve, ali sa niskom dnevnom stopom obolevanja, a možda bude i dana kada ne bude novozaraženih. To smo i očekivali - rekao je dr Petrovič u nedelju gostujući u jutarnjem programu RTS.

Da bismo objavili epidemiju od posebnog značaja, koja je na snazi od 19. marta, neophodno je da imamo 28 dana bez registrovanih obolelih na dnevnom nivou. 

Ali, pošto je korona planula u Beogradu, a i dalje bukti u Novom Pazaru, Tutinu i Vranju, nulu ćemo sačekati.

Umesto nje, u Srbiji se vraćaju pojedine mere i ograničenja. Podsetimo da su na današnjem Kriznom štabu opet zabranjene posete bolnicama, uvedene posete u staračkim domovima pod posebnim uslovima, maske su od danas obavezne u gradskom i međugradskom prevozu... 

Korona virus je u Srbiji prvi put potvrđen 6. marta, a prvu žrtvu COVID 19 je odneo 20. marta. Do sada je virus potvrđen kod 13.092 osobe, a testirano je 351.285.

Video: Nove mere Kriznog štaba: Maske su obavezne, menja se distanca, zabrana poseta bolnicama

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5544😷😷😷

    23. jun 2020 | 21:01

    Koja borba,svi pusteni ko s'lanca..ludilo zurke,klubovi ,utakmice..sad ce vam neko treci biti kriv..maske i kraj..

  • Pravednik

    23. jun 2020 | 21:02

    Što kaže Tramp: " Prekinite sa testiranjem."

  • Joco

    23. jun 2020 | 21:52

    Jednom kad stado prihvati obavezno prinudno cijepljenje-IGRA JE ZAVRŠENA! Stanite sa testovima i kraj je, jel to teško?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA