Kruže priče da Kragujevac više nema testove za koronu, a da virus bukti: Proveravamo kakvo je stanje

- Potrošili smo briseve iz laboratorije u Batajnici, a pošto oni nisu imali još da nam daju, prešli smo na briseve iz "Vatrenog oka" iz Kliničkog centra Srbije, međutim, moramo da standardizujemo aparaturu prema proizvođaču tog brisa, što traje pola dana do dan - kaže za Telegraf.rs direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu doc dr Dragan Vasiljević

  • 21
Koronavirus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu ima testove za analizu na korona virus, samo su sa jednih briseva prešli na druge, usled čega nisu očitani, a sve zato što nisu standardizovali aparaturu za njih, kaže za Telegraf.rs direktor Instituta doc dr Dragan Vasiljević.

Samim tim on je demantovao navode u medijima koji su se pojavili da Kragujevac više nema testove za korona virus.

On za naš portal precizira da su potrošili briseve iz laboratorije u Batajnici, i da su prešli na briseve iz "Vatrenog oka" iz Kliničkog centra Srbije.

- Mi testove imamo, nije istina da ih nemamo. Poenta priče je da postoje različiti brisevi, a mi smo radili sa brisevima koji su uzeti iz Nacionalne laboratorije u Batajnici. Kada smo ih potrošili, a oni nisu imali da nam daju, uzeli smo određeni broj briseva iz "Vatrenog oka" u Beogradu - navodi doc dr Vasiljević.

Briseve iz "Vatrenog oka" su stavili u aparat, međutim, on nije mogao da ih pročita, jer aparatura nije standardizovana za njih. Da bi se standardizovala, odnosno prilagodila, potrebno je pola dana do dan.

Kad menjate briseve, hemikalije, testove... aparat mora da se standardizuje prema tom brisu, a to traje pola dana do dan. Urade se tri slepe probe, i kada vidite da je u redu, krećete da radite ponovo. Mi smo samo rekli da smo potrošili batajničke i da smo uzeli druge, koji su drugog prozvođača, a nisu nam rekli da treba da standardizujemo opremu, odnosno prilagodimo opremu proizvođaču tog brisa. Niko nam ne garantuje da ćemo za 5 dana morati da uzmemo druge briseve, i opet ćemo morati da prilagođavamo opremu. To je procedura koja se primenjuje u svakoj laboratoriji u svetu - objašnjava doc dr Vasiljević.

Za kraj dodaje da će raditi u dve, tri smene ako se bude stvorila gužva za testiranje. 

Ovaj Institut kroz nekoliko dana treba da dobije dva vredna aparata, što će svrstati u red najboljih laboratorija.

Video: U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svet Tajni

    24. jun 2020 | 20:54

    Sve ovo oko virusa i prirodnih nepogoda mora da bude. Sve je ovo predznak da će Gospod Isus Hrist doći na zemlju i to 3. 3. 2033. Zašto baš 3. 3. 2033.? Zato što je Gospod Isus Hrist razapet u dobi od 33. godine. Moramo pretrpeti glad, bolest i prirodne nepogode da bi nastupio raj na zemlji.

  • stvarno smesno

    24. jun 2020 | 20:49

    Ma da od jednom bukti korona ,a do pre izbora je bilo idealno

  • maja

    24. jun 2020 | 19:59

    Opet taj kragujevac

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA