≫ 

Da li postoji mogućnost da će Srbija ponovo u policijski čas? Ovo su stavovi naših stručnjaka

Kakvo je mišljenje struke, šta se mora promeniti da bi se građani sačuvali od infekcije

Predrag Kon, matura, policijski čas Foto-montaža: Tanjug/Tara Radovanović, ATA Images, Telegraf.rs

Epidemiolog Predrag Kon, ujedno član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, u današnjem televizijskom gostovanju na TV Pink kazao je kako struka može da spasava živote, ali ne i da spase od zaražavanja korona virusom.

On je kazao da su preporuke tu da bi se slušale i da bi to bilo više od pola odrađenog posla, a da se mere primenjuju onda kada situacija eskalira, tj. ako se preporuke ne poštuju. Kazao je i da mladi preporuke ne žele da čuju.

Ujedno rekao je da se zaražavanje može sprečiti samo uvođenjem policijskog časa, ali da to nije moguće.

- Mi ovde samo čuvamo živote, ne možemo da sačuvamo od zaražavanja. Ako to hoćemo, svi 14 dana u policijski čas i onda nema zaražavanja, ali to je nemoguće. Sada je leto, moramo se učiti ponašanju na duže staze - kazao je dodajući da bi preko zime situacija mogla biti još rigoroznija zbog boravka u zatvorenom prostoru.

Janković i Tiodorović takođe protiv policijskog časa

Članovi Kriznog štaba Srđa Janković i Branislav Tiodorović dele stav svog kolege Kona.

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je ranije rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

- Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju - kazao je medijima.

Slično je odgovorio Tiodorović za medije ističući da se policijski čas neće uvesti, ali da mere moraju da se poštuju, te da se u prevoz ulazi sa maskom, da se u njemu vozi na rastojanju, da su zabranjene posete bolnicama i staračkim domovima, a da će se o sportskim okupljanjima možda tek odlučivati.

Vanredna situacija proglašena u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je sa povećanjem broja obolelih proglašena vanredna situacija. Zabranjeno je okupljanje u javnom prostoru za više od pet osoba, ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata u vremenu od sedam ujutro do sedam uveče. Zatim, broj lica za jednim stolom ne može biti veći od dve osobe, uz poštovanje obavezne distance od 2 m, kako između lica, tako i između stolova, uz obavezu nošenja zaštitne maske, kako osoblja tako i gostiju; zabranjuje se korišćenje nargila u ugostiteljskim objektima, organizovanje porodičnih svečanosti (svadbe, banketi, babine, rođendani, krštenja…), a uvodi se dezinfikovanje svih medicinskih ustanova, kao i okoline istih, ali i najprometnijih gradskih ulica.

Takođe, razmatra se uvođenje vanredne situacije u Kragujevcu. Epidemiološka situacija u gradu je zabrinjavajuća, a za 17 dana registrovano je 77 novih obolelih, prema podacima od 24. juna. Najviše obolevaju mladi.

Vanredno stanje i policijski čas

Ukidanjem vanrednog stanja u srbiji, 6. maja ove godine, ukinut je i policijski čas, kao i angažovanje Vojske Srbije u civilne svrhe. Ipak, ukidanjem vanrednog stanja, nisu ukinute mere. Mere socijalnog distanciranja ostavljene su na snazi, da bi potom bile ublažavane, a sad i pooštrene. 

Na teritoriji zemlje i dalje je proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja. Iako je epidemiološka slika bila takva da su nosioci vlasti procenili da je došlo vreme za ukidanje vanrednog stanja, ukidanje epidemije zahteva 28 dana bez ijednog prijavljenog slučaja u zemlji, što znači da je to još daleko.

Video: Skupština izglasala ukidanje vanrednog stanja

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan233

    26. jun 2020 | 14:38

    Trenutno najiritantniji covek za mene je ovaj takozvani strucnjak

  • Vesna

    26. jun 2020 | 12:21

    Dosta više smučilo ste nam se. Pustite nas da živimo i radimo. Ništa vam više neverujem, koja struka koji bakrači nemate pojma. Pa prvi si trčao u kafić, a ja samo hoću da zaradim za goli život i prvi talas me finansijski uništio.

  • Tajci

    26. jun 2020 | 12:52

    Da li ovi "strucnjaci" razmisljaju, da moramo da radimo.... Odakle ce pare da nam padnu, sa neba?!! Dovoljno su ljudi unisteni finansijski, dokle bre?!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA