Direktorka Batuta: Narednih dana ćemo razmatrati primenu kaznenih politika

Doktorka Verica Jovanović pre svega je apelovala na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava

  • 13
GRADOVI IZOLACIJA JOVANOVIĆ VERICA JOVANOVIĆ Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" doktorka Verica Jovanović kaže za RTS da će se, u skladu sa epidemiološkom situacijom, u narednim danima razmatrati i primena kaznenih politika, ali pre svega apeluje na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" doktorka Verica Jovanović kaže da su krizni štabovi Novog Pazara i Tutina proglasili vanrednu situaciju.

- Vanredna situacija je bila potrebna mera u smislu pooštravanja primene preventivnih mera, ličnih zaštitnih mera, zabrane javnih okupljanja, istovremeno i ograničavanja komunikacije ljudi, upravo iz ključnog razloga, a to je sprečavanje prenosa asimptomatskih slučajeva koji su doprineli povećanju broja inficiranih - objašnjava doktorka Jovanović.

Ističe da je do sada registrovano 369 slučajeva zaraze u Novom Pazaru i oko 90 slučajeva na teritoriji Tutina.

- Situacija se apsolutno drži pod kontrolom, ali su sve mere koje je Krizni štab primenio veoma značajne i poštovanje svih mera doprineće smanjenju prenosa kovida 19 među građanima i uticati da se u narednim danima epidemiološka situacija kontroliše - naglašava doktorka Jovanović.

Kaže da je Ministarstvo zdravlja poslalo timove stručnjaka iz drugih kliničkih centara širom Srbije koji će raditi na organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite u kovid ambulantama, trijažnom centru i bolnici u Novom Pazaru.

U strukturi inficiranih dominiraju mlađe osobe

Doktorka Verica Jovanović ističe da u ovom trenutku u strukturi inficiranih dominiraju osobe mlađeg uzrasta i srednjih godina.

- Apelovala bih na osobe sa hroničnim bolestima zato što se prenosom od asimptomatskih slučajeva na osobe koje su u rizičnim kategorijama klinička slika bolesti komplikuje i dolazi do opterećenja bolničkih kapaciteta - kaže doktorka Jovanović.

Smatra da su do širenja virusa, koji nije davao nikakve kliničke simptome, dovela okupljanja u manjim kolektivima i grupama i izlasci mladih ljudi.

- U narednim danima, u skladu sa epidemiološkom situacijom, procenjivaće se i primena kaznenih politika, ali pre svega jedan apel na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava i na obaveznu upotrebu maski u gradskom prevozu - naglašava doktorka Verica Jovanović.

Video: U KBC Bežanijska kosa zbrinuta 123 kovid pacijenta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEMOKRA TI JA

    26. jun 2020 | 22:02

    Doktorka prica o kaznenoj politici!!!!!!!!! Bil Gejts o vakcini i kolektivnom imunitetu. Moze onda i baba Smiljka da nam gleda u pasulj isto nam se vata. Korona je prehlada u poredjenju sta ceka ovu jadnu planetu. Povampirili se svi, ne zna se vise ni ko kosi, ni ko vodu donosi.

  • andjelina

    27. jun 2020 | 08:05

    Kažeš kaznenih mera???Treba narod vas da kazni sram vas bilo!Vidite li vi uopste šta radite i kako se ponašate i ophodite prema narodu!Jedva cekam da se narod dozove pameti pa izadje na ulice i šećera vas u ćošak !!!

  • Xiaomi

    26. jun 2020 | 22:10

    Gdje je Darija, zar vam ništa nije sveto?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA