≫ 

Poslušajte govor gradonačelnika Kragujevca u kom kaže da narodu "treba motka"

Nikolić ocenio da se na savest građana Grad ne može osloniti, te da im je neophodno naređenje

  • 93

Nakon zajedničke sednice republičkog Kriznog Štaba i gradskog Štaba za vanredne situacije u Kragujevcu, gde je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji tog grada, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić obratio se javnosti. Upravo u ovom obraćanju izdvojila se kontroverzna izjava o tome kako narodu treba motka.

Najpre je rekao da su po otklanjanju tehničkih problema, koji su stali na put vođenju statistike, otkriveni novozaraženi slučajevi kojih je više nego duplo više u odnosu na prvi nalet korona virusa.

Tada je, objasnio je Nikolić, bilo tek 68 obolelih, dok su se svi preostali, a sad ih je oko 200, registrovani u proteklih 20-ak dana.

On je kazao i da je reč o populaciji staroj od 17 do 35 godina, te da je zabeleženo tek dva slučaja starijih od navedenog - jedna osoba '52. i druga '72. godište.

- U skladu sa tim ja sam doneo odluku da se proglasi vanredna situacija. Dalja procedura je da Institut za javno zdravlje ministru zdravlja predloži mere koje bi trebalo da budu primenjene na teritoriji grada - kazao je dodajući da ih ubrzo očekuje, te da je ovo vraćanje "ne jedan, već dva koraka unazad".

Takođe je rekao da je većina zaražena na proslavama, te da Grad nema ovlašćenja da sprovodi mere bez uvođenja vanredne situacije. U suprotnom bi se, kaže Nikolić, morali osloniti na savest građana.

- A to kojom brzinom se širi korona govori o tome da ne možemo očekivati od naroda da na osnovu naših preporuka i urgencija sprovode mere. Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato donosimo ovakve mere. Nakon što se mere budu zvanično donele, inspekcije komunalne, tržišne... biće na terenu i kažnjavaće sve koji ih ne budu poštovali. Ovo je ozbiljno upozorenje, ukoliko ih sami ne budete poštovali... mi vam nećemo dozvoliti da zbog svoje neozbiljnosti ugrožavate zdravlje ostalih građana Kragujevca - kazao je on, izgovorivši i ono što se već našlo u naslovima medija.

Ovom prilikom apelovao je i na primenu mera, dodajući da se sa koronom očigledno mora živeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    27. jun 2020 | 18:43

    Drzava je kriva jer je dozvolila sve ovo ,proglasila jw pobedu nad koronom da bi se odrzali izbori.Izbori prosli a korona jos tu .

  • Milan

    27. jun 2020 | 18:36

    Rece covek koji maskom greje podbradak. Ovaj narod da je normalan davno bi vas sve najurio motkama,ali sve,bez izuzetaka zuti,plavi i ostali.

  • Nikola

    27. jun 2020 | 19:48

    Citam komentare i ne razumem zasto svi kazu treba motka, i kako smo mi neodgovorni balkanci. Citam i druge clanke i gledam televizor i vidim da je svuda u svetu skocio broj obolelih. Da li to znaci da se ni ostali u svetu ne ponasaju odgovorno, ili pomoci od cuvanja nema?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA