≫ 

Miloš je genije koji zna napamet 2.000 decimala broja Pi: Misterija kako mu se brojevi slažu u glavi

Svojim znanjem želi da pomogne deci koja boluju od retkih bolesti

  • 2
Miloš Jovanović Printskrin: Youtube/ Abskolanis Blog

Zove se Miloš Jovanović i prijavio se za takmičenje "Novo Ime". Njegov motiv da pobedi na ovom takmičenju je želja da delom novca koji osvoji pomogne deci koja boluju od teških bolesti. Njegovo oružje u ovoj borbi je njegov talenat, a Miloš je već poznat po velikom broju decimala broja Pi koje može da izgovori napamet.

Prošle godine je na takmičenju u Nišu taj broj iznosio 1.615 decimala i to je bio novi državni rekord. Miloš je ove godine završio Pravno-poslovnu školu, a ovaj razgovor desio se samo nekoliko minuta posle polaganja prijemnog ispita na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, pišu Niške vesti.

- Moj talenat je neverovatno pamćenje decimala broja Pi. Otkrio sam ga u 7. razredu osnovne škole kada sam naučio prvih 250 decimala. Tada sam dobio još veću želju da naučim više. U drugoj godini srednje škole sam naučio 1.200 i u trećoj 1.615 - priča Miloš.

On je i ovog meseca bio na spisku takmičara, ali kaže da ne očekuje pobedu. Druga sansa za njega i mališane koji vode svoje najteže zivotne bitke je već iduceg meseca jer ovaj mladić iz Niša neće odustati od svoje ideje. Prijaviće se ponovo.

- Jedini način da se glasa je putem Fejsbuka. Nagrada je u iznosu od 2.000 evra i jedan deo novčane nagrade ide deci koja boluju od teških bolesti. Mnogo bi im značilo kao i meni da pobedim, a za to mi je potrebna pomoć sugrađana - kaže Miloš koji je uputio molbu svima da glasaju za njega, ali pre svega za mališane kojima je pomoć potrebna.

Prošle godine je Miloš na takmičenju izgovorio neverovatnih 1615 decimala čarobnog broja Pi. Ove godine takmičenje nije održano zbog epidemije korona virusa, ali ovaj talentovani mladić nije odustao od priprema.

- Sada mogu u jednom dahu za nekih deset minuta da izgovorim bez greške 2.000 decimala broja Pi - kaže Miloš.

Sve ovo je utoliko zagonetnije jer među brojevima nema logičke povezanosti, pa je prava nepoznanica na koji način se oni slože u Miloševoj glavi.

- Ne postoji nikakvo pravilo, nikakva tajna - priča Miloš i dodaje:

- Mislim da se radi o fotografskom pamćenju. Jednostavno imam papir sa ispisanim brojevima, pogledam ga i zapamtim. Uglavnom učim tako što zapamtim prva tri broja u nizu, potom sledeća tri koja dodam, a onda nastavim dalje. Jednostavno mi brojevi uđu u glavu i kao da ih čitam.

Miloš svaki trenutak koristi da proveri sebe.

- Ne vežbam nešto posebno, ali često izgovaranjem brojeva kratim vreme dok odlazim ili se vraćam iz škole. Tako mi brze prođe vreme. Ponekad uhvatim sebe da izgovaram brojeve dok radim nešto sasvim drugo. Jednostavno, tako mi dođe - kaže Miloš.

Dodaje da, mada mu na času matematike nije potrebno baš toliko decimala broja PI, na ovaj način "vežba mozak", odnosno memoriju, a to mu puno pomaže kada uči i ostale predmete. Dodaje da na sličan način pamti i brojeve telefona.

Možda mu ovaj talenat pomogne i tokom studija. Ako ne na neki drugi način ono bar da upamti brojeve zakona i paragrafa.

Ukoliko ipak želite da date glas Milošu, možete to da učinite na sledećem linku: NOVO IME.

Video: Devojčica-genijalac naučila je da čita i piše pre nego što je i prohodala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA