≫ 

U kojim mestima je već proglašena vanredna situacija, a kojima preti. Jedan grad "skinut sa radara"

*Prva vanredna situacija na teritoriji zemlje proglašena 25. juna *U jednom od "rizičnih" gradova na snazi vanredna situacija zbog pogođenosti poplavama *U najvećem žarištu odluka o proglašenju vanredne situacije izostala

  • 11
Vanredna situacija, gradovi u Srbiji, korona virus grafika Ilustracija: Nikola Jovanović

U danima za nama beleži se porast zaražavanja korona virusom u takozvanom drugom naletu ili drugom piku prvog talasa. Epidemiolozi su ocenili da je za drugi talas prerano, te da ni prvi nije gotov, a među gradovima u kojima se epidemija razbuktala u junu, najpre je bilo pet žarišta korona virusa - Novi Pazar, Tutin, Vranje, Kragujevac i Beograd, koji tokom celeog perioda prednjači po broju zaraženih.

Na ovaj niz nadovezali su se gradovi iz Raškog i Zlatiborskog okruga, a u nekom momentu se doveo u pitanje i broj zaraženih u Moravičkom okrugu.

Novi Pazar

U cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze, prvi grad u Srbiji koji se odlučio na uvođenje vanredne situacije bio je Novi Pazar. To se desilo u četvrtak 25. juna, 20 dana od beleženja rasta broja obolelih. Prema poslednjim podacima, za vikend je u tom gradu bilo 68 zaraženih, 466 ukupno. Sutradan, 26. dobili su pojačanje četvoročlanog tima lekara iz Kliničkog centra Kragujevac, najavljujući dolazak još nekoliko stručnjaka, među kojima i lekare iz Kraljeva.

Kako su za Telegraf.rs rekli predstavnici lokalnih vlasti, razbuktavanju je prethodilo ne samo ukidanje vanrednog stanja, kojem su se građani obradovali i posle kojeg je primećena nedisciplina u odnosu na mere koje su ostale na snazi, već i dva verska praznika Ramazan i Bajram, koji se obelažavaju u nešto širem krugu ljudi. Prema navodima struke, pacijenti su dolazili već sa "zapuštenim" simptomima po lekarsku pomoć, zbog čega je lečenje dodatno otežano. Na internetu su se pojavili dramatični snimci koji navodno prikazuju držanje pacijenata u lošim uslovima. Između ostalog, tamošnji medicinski radnici su se navodno obraćali javnosti sa izjavama o stanju iz bolnice i uopšte o pacijentima, koji se ne poklapaju sa zvaničnim.

Video: Zastrašujući snimci iz Novog Pazara, velikog žarišta: Pacijenti u hodnicima, haos i neizvesnost

Prema merama donetim, od uvođenja vanredne situacije, zabranjena je nargila, više od pet osoba u javnom prostoru, a ugostiteljskim objektima je određeno radno vreme od 7 do 19.00 časova i u njima se mora držati distanca od dva metra. Za jednim stolom, mogu sedeti samo dve osobe, a i za goste i za zaposlene obavezna je zaštitna oprema, odnosno maske i rukavice. Takođe, zabranjeno je korišćenje nargile, a i organizovanje porodičnih okupljanja (svadbe, banketi, babine, rođendani, krštenja…). Naložena je intenzivirana dezinfekcija javnih površina u blizini zdravstvenih ustanova i najprometnijih ulica i da se ustanovama i institucijama obezbedi neophodna oprema kako bi normalno funkcionisale. Krizni štab je preporučio i verskim zajednicama da svoj rad usklade u cilju zaštite zdravlja vernika i njihovih službenika.

Tutin

Dan kasnije vanredna situacija je proglašena je i u Tutinu, čiji se stanovnici testiraju pri Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar. Tamo je ukupno 91 osoba inficirana. Mere su slične kao u Novom Pazaru - bez nargile, sa ograničenim radom ugostiteljskih objekata, sat duže - do 20 časova, zatim za stolom najviše dve osobe i distanca od dva metra, obavezno nošenje zaštite i za ugostitelje i za goste, zabranjena organizacija svečanosti, naređeno je pojačano čišćenje javnih površina i odnošenje smeća, kao i dezinfekciju prostora oko Doma zdravlja i Doma mentalno ometenih u razvoju.

Preporučeno je verskim zajednicama da se organizuju tako da zaštite zdravlje vernika i verskih službenika, a opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama da organizuju svoj rad sa što manje radnika, kao i nošenje zaštitnih maski, rukavica i vršenje dezinfekcije, a kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa pripadnicima MUP-a.

tutin, korona, novi pazar Printskrin: Google, Foto: Tanjug/AP

U današnjoj poseti Novom Pazaru, ministar zdravlja Zlatibor Lončar osvrnuo se i na siituaciju u Tutinu, navodeći da je ona složena, jer su oboleli uglavnom stariji građani. On je dodao da će deo tih pacijenata biti u toku dana ili sutra prebačen u Opštu bolnicu u Novom Pazaru.

- Oni su pod kontrolom. Prati se njihova klinička slika. Dogovorili smo se da deo tih pacijenata bude danas ili sutra prebačen u Novi Pazar. U Pazaru će biti oslobođeni bolnički kapaciteti u toku dana -  rekao je Lončar i dodao da će u Tutin otići još zdravstvenih radnika, jer ih tamo trenutno nema dovoljno.

Kragujevac

Dan kasnije, 27. juna proglašena je vanredna situacija i u Kragujevcu. U danu proglašenja, u drugom piku prvog talasa bilo je registrovano oko 200 ukupno inficiranih građana, a od čega je 68 bilo registrovano u prvom naletu. Gradonačelnik Kragujevca saopštio je da su svi oboleli uzrasta od 17 do 35 godina, te da su zabeležena tek dva slučaja starijih od navedenih godina. Tada je zabeležena i izjava o "motki" za narod.

- A to kojom brzinom se širi korona govori o tome da ne možemo očekivati od naroda da na osnovu naših preporuka i urgencija sprovode mere. Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato donosimo ovakve mere. Nakon što se mere budu zvanično donele, inspekcije komunalne, tržišne... biće na terenu i kažnjavaće sve koji ih ne budu poštovali. Ovo je ozbiljno upozorenje, ukoliko ih sami ne budete poštovali... mi vam nećemo dozvoliti da zbog svoje neozbiljnosti ugrožavate zdravlje ostalih građana Kragujevca - kazao je tada gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Video: Narodu je potrebna motka: Proglašena vanredna situacija u Kragujevcu

Prema najnovijim jutrošnjim podacima, u Kragujevcu je ukupno 300 obolelih. Prati ga i povećanje broja zaraženih u obližnjem Kniću, koji je dugo uspešno odolevao zarazi.

Kako RTS navodi, od sutra će na teritoriji grada Kragujevca biti zabranjeno okupljanje i na otvorenom i u zatvorenom prostoru više od pet osoba, ukoliko nije moguće obezbediti fizičko rastojanje od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih manifestacija. Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 20 časova. Zabranjen je rad otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Vranje

Nakon zatišja od jednog dana, 29. juna stigla je informacija o proglašenju vanredne situacije u Vranju. Juče je tamo potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze od 50 testiranih, a preminula je i jedna osoba starosti 44 godine. Od početka epidemije, prema jučerašnjim podacima, u Pčinjskom okrugu virus korona potvrđen kod 692 osobe, od čega u Vranju kod 561 osobe.

Prema poslednjim informacijama, u Vranjskoj bolnici leči se 103 pacijenta od Kovida-19, od čega je sinoć bilo 13 novih prijema. Ipak, prema navodima medija, bilo je i otpusta.

Vranje, panorama centar grada, Bolnica, Dom zdravlja, korona, kovid bolnica Vranje, Dom zdravlja / Foto Milena Đorđević

U Vranju važe sledeće mere: obavezno je nošenje maske u zatvorenim objektima, fizicka distanca, merenje telesne temperature pri ulasku u javne objekte.

Beograd, Užice, Kraljevo

Uvođenjem vanredne situacije u Vranju, zaustavio se niz. U preostalom petom žarištu, Beogradu, sa dve trećine ukupnog broja novozaraženih, u istom danu doneta je odluka da će se nositi maske, ne samo u gradskom prevozu, već u svakom zatvorenom prostoru. Prema navodima, mere će se kontrolisati u periodu od sedam dana, a potom će se razmatrati i kažnjavanje za njihovo nepoštovanje.

Prethodno su nadležni rekli i da u nekoliko narednih dana očekuju dalje povećanje broja zaraženih, ali i nekoliko dana potom pad, kao rezultat uvedenih mera na područjima na kojima se žarište razbuktalo. Iako se očekivalo, u Beogradu su uvedene mere obavezne zaštite, ne i vanredna situacija.

Sednica kriznog staba, Korona virus, koronavirus Senica Kriznog štaba na kojoj su uvedene mere za Beograd / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na tom spisku gradova, koji prete da proglase vanrednu situaciju, odnedavno se spominju još Užice i Kraljevo. U Užicu je juče virus potvrđen kod još pet osoba, pa ih je sada ukupno 167; bilo ih je 55 do 19. juna. Direktorka bolnice u Užicu rekla je da od 34 smeštenih pacijenata na bolničkom lečenju devet ima tešku bolničku sliku. Kako su juče preneli lokalni mediji, odluka o uvođenju vanredne situacije nije donesena, već će se u naredna dva dana, sada već jedan, čekati preporuke republičkog Kriznog štaba.

Broj obolelih u Kraljevu takođe raste. Juče je otkriveno najviše inficiranih od početka epidemije - njih 16 od 33 uzorka. Od 17. juna registrovano je 60 zaraženih i taj broj je sada premašio ukupan broj registrovanih slučajeva u martu, aprilu i maju. Interesantno je da je na teritoriji celog grada još 23. juna donesena odluka o proglašenju vanredne situacije usled obilnih padavina.

Nestao bračni par u poplavama Proglašen i dan žalosti kada su pronađena tela supružnika nastradalih u poplavi / Printskrin: Youtube/Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

U jednom od intervjua članova Kriznog štaba spomenut je i Čačak. U periodu od 11. do 27. juna na teritoriji Moravičkog okruga potvrđeno je 86 novih slučajeva, od toga 61 iz Čačka. Prema jučerašnjim navodima lokalnih medija, za poslednja 24 časa potvrđeno je još devet novih slučajeva zaraze, a razmatra se i uvođenje mera. Ipak, čini se da je u proteklim danima, situacija u Čačku smetnuta sa republičkog korona-radara.

U čačanskoj bolnici, prema današnjim podacima Rine, smešteno je 37 ležećih pacijenata, od kojih je kod 22 pacijenta potvrđeno prisustvo virusa. Trenutno nema pacijenata priključenih na respirator.

(B. P.) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    30. jun 2020 | 13:53

    Gospodo gradjani ne terajte inat svatite ozbiljno ovaj virus primer u nemackoj kasnili su sa merama cekali dok dnevno nije umiralo po 150 osoba onda su krenuli sa merama I u zatvorenim prostorijama se nose maske I dan danas u kupovini odrede broj korpi ili kolica samo toliko moze da udje unutra danas sam bio u jednoj radnji organizovano tako da su napravili jos jedna vrata za izlaz eto sta se sve radi da bi se ovo zlo pobedilo.

  • SW

    30. jun 2020 | 16:29

    Vratite moratorijum na kredite.

  • Cobi

    30. jun 2020 | 22:41

    Šta se čeka za Beograd, pa to je najveće žarište. Pod hitno zatvoriti sve splavove, klubove, kafiće, šetališta.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA