≫ 

Struka iznenađena ovim naletom korone, nisu ga očekivali: Dr Srđa misli da će trajati još ovoliko

Sada smo u četvrtoj nedelji drugog naleta korona virusa

  • 0
Novi Pazar, zdravstveni centar, vojska, satori, korona, koronavirus Foto: Tanjug/Irfan LIčina

Imunolog Srđa Janković kaže da se usporava prenošenje virusa u Novom Pazaru, da je situacija stabilizovana, ali još uvek daleko od onoga što bi lekari želeli da vide.

- Biće potrebno još napora da se vratimo u povoljan tok u kome smo bili. Mi smo u četvrtoj nedelji drugog naleta virusa korona. Po poznatim modelima možemo očekivati da jedan takav talas traje šest do osam nedelja. To je okvirno, a ako sprovedemo ove mere sigurno će trajati kraće i odneti manje života - rekao je Janković za Pink.

Dodao je da uvođenje restriktivnijih mera "dolazi u obzir" ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mere koje se od danas primenjuju prvenstveno u Beogradu.

Kako je rekao, struka je iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

- Nismo ga još očekivali jer UV zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, letnje vreme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala, pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom, ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi deo prvog talasa - dodao je Janković.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

- Tu se prelamaju potrebe o kojima vode računa medicinski stručnjaci, ali i činjenica da ogroman broj ljudi može ostati bez posla ako životne aktivnosti svedemno na minimum. Svaka država traži način da štiti stanovništvo od virusa a da život ne stoji mesecima ili godinama - kazao je Janković.

Video: Lončar: U roku od 48 sati odluka o okupljanjima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA