≫ 

Profesor Tiodorović: Pravi pik u Srbiji imaćemo za pet, šest dana

Profesor Branislav Tiodorvić kaže da je situacija u Vranju nepovoljna

  • 19
Branislav Tiodorović foto: Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević; pixabay.com

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, rekao je da ćemo pravi pik COVID-a 19 ćemo imati u Srbiji i Nišu najverovatnije za pet, šest dana. 

On je za RTS rekao da je situacija u Vranju sa ocenom nepovoljna, ali sa tendencijom da sve mere koje se preduzimaju, vodi prema nesigurnoj, ali pod kontrolom.

- Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preći u pneumoniju -  kazao je Tiodorović.

Ipak je, navodi, preduzeto sve.

- Svi su u gradu nosili maske. Takođe, zdravstveni sistem se dobro organizovao. Važno je da odlično funkcioniše kovid ambulanta u koju dolaze svi oni koji osećaju tegobe - kazao je Tiodorović.

Vranje, panorama centar grada, Bolnica, Dom zdravlja, korona, kovid bolnica Bolnica u Vranju u kojem je situacija nepovoljna Foto Milena Đorđević

Navodi da građani moraju biti svesni da se za potrebe testiranja javljaju oni koji imaju tegobe, i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu da gube vreme i izazivaju gužvu.

-Ako to bude i mala tegoba, blaga temperatura, bol u grlu, to ima opravdanja. Mi ovoga trenutka imamo utisak da veliki procenat onih koji nemaju nikakve tegobe, a javlja se za pregled, da to nije neophodna mera i da doprinosi stvaranju straha -  istakao je Tiodorović.

Niš se, kaže, manje pominje.

- Mislim da ovaj pik koji se pominje nije baš pravi pik. Mi ćemo pravi pik imati u celoj Srbiji, pa i u Nišu verovatno za pet, šest dana, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, dakle rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo. Onda morate da merite vreme inkubacije, najčešće od sedam do deset dana, i do maksimum 14 dana. Tek kad to prođe, a to ne možemo reći pre kraja nedelje, onda možemo da odahnemo. Na sreću nije bilo ničega, ali može biti pika ponovnog -  naveo je Tiodorović.

U KC Niš broj pacijenata na respiratoru je cifra koja odavno nije bila 

Jutrošnji podatak iz Kliničkog centra, navodi, deluje umirujuće.

Klinički centar Niš , Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara Klinički centar Niš Foto: Tanjug/Klinički centar Niš

- Trenutno u KC imamo 61 pacijenta koji je sa pozitivnim nalazom, što ne znači da nismo i noćas imali nekog ko je došao na pregled za koga će se tek utvrditi da li je kovid pozitivan. Dece nema već nekoliko dana koja su kovid pozitivna. Imamo četvoro na respiratorima, što je podatak koju odavno nismo imali, uvek se taj broj kretao do devet ili dvocifrenog preko deset - istakao je Tiodorović.

Navodi da ne bi mnogo obraćao pažnju na podatak o kolektivnom imunitetu od 6,4.

- Treba pohvaliti celu ekipu Medicinskog fakulteta u Beogradu koja radi jedan težak posao. To što su oni uradili to je jedno pilot istraživanje. Otprilike se uklapa sa podacima drugih zemalja u Evropi. Nije to podatak koji može da nam da odgovore. Kao pilot istraživanje ono ukazuje na put daljeg istraživanje. Broj obrađenih slučajeva od 1.000 je značajna brojka, ali nam treba mnogo više što nam treba. Niko u Evropi nije dostigao cilj od 60 posto -  zaključio je Tiodorović.

Video: Lončar o stanju u novopazarskoj bolnici: Sada nema pacijenata po hodnicima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    1. jul 2020 | 08:48

    Najgori je treci pik prvog talasa i prvi pik drugog talasa. Kasnije kad nastupi drugi pik treceg talasa mozemo ocekivati poboljsanje iako drugi i treci pik uvek budu presudni, a najgori je prvi pik.

  • Kursumlija

    1. jul 2020 | 08:13

    Kako bas sad da bukne korona posle izbora?gde je bila pre izbora?

  • Maja

    1. jul 2020 | 08:48

    E ovako... Radim u jednom tržnom centru, juče njih 70 posto nije nosilo maske. I kad ih opomenemo, oni stanu i kao "a jel bas mora", i naravno ne stave je. Pročitala sam da neće moći da se udje bez maski, vidim, sve ste preduzeli. Kad možemo mi 8 sati da nosimo masku, u tržnom centru koji nema ni ventilaciju zbog korone, mogu i ljudi koji dolaze. Takođe u prevozu, pola njih nije nosilo ništa. I sve dok to tako bude bilo, razboljevacemo se. Mada, realno, maska nije potpun štit. Možda udje neko ko je zaražen i pipne bilo šta, i eto ga, kreće širenje virusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA