≫ 

U Pazaru za 5 dana više od 40 sahrana: Juče ukopano troje u limenim sanducima, kad ne stignu, odlože

U tom gradu za poslednja 24 časa troje preminulih od korona virusa prema podacima bolnice

  • 8

Novi Pazar jedno je od žarišta korona virusa u Srbiji. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u tom gradu ima 532 pozitivnih na korona virus. Prema današnjim podacima iz tamošnje Opšte bolnice, hospitalizovano je 75 pacijenata, preminulo je troje. Isti je broj preminulih juče, prema navodima novog koordinatora OB Novi Pazar Mirsada Đerleka.

On je rekao na jučerašnjoj konferenciji da će nadalje deliti informacije sa javnošću, a o tome je danas doneo odluku i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, "da između 12 i 13 sati izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih zanimaju". On je u nedavnoj poseti Novom Pazaru rekao da je preminulih bilo osam ili devet.

Prema podacima sa oglasnih tabli u gradu, broj preminulih u proteklim danima broji se u desetinama. Tim povodom, kontaktirali smo pogrebnu službu odakle su nam loše vesti potvrdili.

Sahrana ima dosta, ima ih u proseku po devet, deset, radnici ne mogu da stignu da iskopaju koliko ima smrtnih slučajeva, nego odlažemo za sutra. Ima ukopanih sa limenim sandukom - kazali su juče nezvanično.

Samo tog dana, u sredu, bilo je devet sahrana, od čega tri u limenim sanducima, objašnjavaju nam.

U danima unazad, nabavka koja je kasnije označena kao uobičajena procedura, a koje je prethodno digla uzbunu među meštanima, podrazumevala je opremanje limenim sanducima i vrećama za ukop preminulih, kako bi se sahranili sumnjivi na Kovid-19. Prvih je nabavljeno 20, drugih 200.

Nezvanično su za Telegraf.rs potvrdili i navode o tome da je na četiri groblja, koliko ih u Novom Pazaru ima, dva pravoslavna, dva muslimanska, sahranjeno više od 30 građana za četiri dana.

Tačan broj nemam, ali to jeste realna procena. Da se razumemo, to je broj umrlih, to nije broj ljudi koji su umrli od kovida. To je broj onih koji su umrli od starosti, bolesti, a ima i onih koji su umrli od kovida - kazali su nam.

Lokalni mediji su najpre preneli da je u danu proglašenja vanredne situacije bilo 10 sahranjenih, dan kasnije šest, potom sedam, a četvrtog dana ponovo deset. Sa devet još, koliko ih je izborojano juče, broj sahranjenih bi za period od 26. do 30. juna mogao iznosti 42.

Kako smo saznali, sahranjeno je više muslimana, nego pravoslavaca, ali nam je rečeno da je to srazmerno broju stanovnika jedne i druge vere.

Podatke o zvaničnom broju preminulih za mesec jun probali smo da dobijemo od JKP Gradska čistoća u Nom Pazaru, ali do objave ovog broja nismo dobili traženu informaciju.

Odgovor stigao nakon objave teksta

Po objavi teksta stigao je odgovor JKP Gradska čistoća Novi Pazar, u kom stoji da je tokom juna na tamošnjim grobljma sahranjeno 104 preminula. Izostali su podaci o tome da li se s kraja meseca beleži povećanje, kao i koliki je broj sahranjenih u odnosu na jun prošle godine.

Video: Jezive scene iz novopazarske bolnice: Lekari nisu mogli da izdrže

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Никола

    2. jul 2020 | 22:44

    Неважно како су умрли и из којег разлога стварно жалосно за кратко време толико људи...саучешће породицама

  • Goran F

    2. jul 2020 | 22:37

    Čuvajte jedni druge ,i borite se od ove opake bolesti .😥😷👋

  • Mihailović

    2. jul 2020 | 23:12

    Strašno je kad do toga dođe, ne smemo se opuštati, moramo nositi masku kad ulazimo u zatvoren prostor,svako može biti prenosilac virusa, a da ni nezna da ima virus ...niko još nezna dokle će to trajati i zato se treba štiti maskom da se ne zarazimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA