Sudbina doktorke, koja je izvređala studentkinju iz Irske, u rukama Lekarske komore Srbije

Doktorka može da ostane bez licence privremeno, ali i trajno

  • 83
Milena Ščekić doktorka Foto: Facebook/M. S.

O sudbini doktorke Milene Š., zaposlene u Kliničkom centru Vojvodine, koja je u ponedeljak na rasnoj osnovi  izvređala studentkinju iz Irske na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu,odlučivaće Lekarska komora Srbije, koja je nakon KCV, takođe najoštrije osudila ovakvo ponašanje i istakla za Telegraf.rs da ono mora biti sankcionisano.

Da bi Lekarska komora Srbije (LKS) odlučila o sudbini doktorke, trebalo bi da se ona prijavi, a kako saznajemo danas će KCV uputiti dopis komori.  

- Povodom objavljenog snimka na sredstvima javnog informisanja i društvenim mrežama u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi M. Š. i studentkinja Š. O., Кlinički centar Vojvodine najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje i način komunikacije lekarke - navodi se u saopštenju KCV-a, koje je dostavljeno Telegrafu.

Podsećaju da se ovaj događaj desio van prostorija te ustanove:

- U okviru svojih ovlašćenja КCV će, o navedenom slučaju, obavestiti nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljanje lekarske profesije.

U Lekarskoj komori Srbije navode za Telegraf.rs da osuđuju svaku vrstu diskriminacije i da takvi oblici ponašanja moraju da budu sankcionisani.

- U skladu sa Hipokratovom zakletvom, najoštrijemo osuđujemo svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, kalsnu, političku i svaku drugu vrstu diskriminacije, i smatramo da takvi oblici ponašanja pojedinaca moraju biti sankcionisani  - kažu u LKS i dodaju:

- Očekujemo da konkretan slučaj bude detaljno ispitan, nakon čega će komora preduzeti dalje korake iz svoje nadležnosti. 

Milena Ščekić doktorka Foto: Facebook/M. S.

Doktorka je u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone.

Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: ’’You go out because corona is now. You go out! F**k you!’’

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem.

Doktorka joj je tada rekla: ’’With you I have a problem because you are a black krava.’’ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Ovakvo ponašanje osudila je i dekankna Medicinskog fakulteta u Novom Sadu,  dr Snežana Brkić. Ona je za Blic rekla da je reč o ličnom konfliktu dve osobe koje žive u istoj zgradi gde se i dogodio incident.

Ističe da  sa kolegama osuđuje ovaj incident kao i ponašanje doktorke za koje kaže da je nedopustivo.

- Kod nas trenutno studira oko 500 studenata iz više od 30 zemalja i naš fakultet je decenijama cenjen u svetu i ima internacionalni ugled. Izuzetno nam je žao što je naša studentkinja to doživela i što je na taj način urušen ugled ne samo fakulteta već i Novog Sada i naše zemlje jer naš narod nije po prirodi takav i mi nemamo takvih poriva pogotovo ne u Vojvodini gde živi 25 nacija. Smatram da je to zaista nedopustivo i da se to nikada više neće ponoviti – zaključila je dekanka.

A, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Inače, ovakvo njeno ponašanje naišlo je na veliku sosudu javnost koja pita ko ju je pustio da završi fakultet. Negativnim komentarima preplavljen je i njen Fejsbuk profil.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    2. jul 2020 | 22:57

    Izgleda da se i ovde priprema teren za onu zapadnu floskulu da je crnac uvek u pravu, a belac uvek kriv, jer smo mi Srbi, razume se, kao pripadnici bele rase, vekovima tlacili crnce, bili robovlasnici i eksploatisali ih, i sada za to moramo ne samo da odgovaramo za tu nepravdu sto smo im naneli, vec i da im to nadoknadimo

  • Mirko Tomic

    2. jul 2020 | 23:52

    Sto se tice lekarke, nista novo da se bahate i kabadahijski ponasaju, ali mene interesuje sta je na kraju snimka rekla ta gospodjica koja spijunski snima ljude, nesto je pomenula moju zemlju i opet stavljaju celu zemlju u koš sa pojedincima, na koje bih i ja, usput budi receno, bio ljut i besan. Ali ne moze da prica protiv ove drzave, ni ja ne smem nista da pricam protiv druge.

  • xxx

    2. jul 2020 | 21:59

    Dajte molim vas,sudbina doktorke!? Pa jel ubila nekoga!? A sta cemo sa ,na primer ,migrantima koji maltretiraju,pljackaju pa cak i napastvuju i siluju nase gradjsnke!? Ima li za to kazna?! Sta se bre desava ovde?? Ostavite doktorku na miru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA