≫ 

Poslednja želja Stefana (26) bila je da rasvetli smrt brata, iz Doma zdravlja kažu da nema propusta

*R. Đ. (35) prvi put otišao u Dom zdravlja Čačak u četvrtak, 25. juna *U petak veče "pao" u krevet *Nekoliko puta tražio da se konsultuje oko promene terapije *Dobio uput za uzimanje brisa, ali nije uspeo da se testira na korona virus *U ponedeljak smešten u Opštu bolnicu Čačak *U sredu jutro, 1. jula, umro *Mlađi brat Stefan (26) umro 11. jula *Otac na lečenju u OB Čačak

  • 48
Stefan Djokic, Korona

Foto: Rina, Shutterstock, Privatna arhiva

Tragedija porodice Đokić u fokusu je javnosti. Najpre je umro stariji brat R. Đ (35), potom i mlađi Stefan (26). Pre nego što je 26-godišnjak na lečenju u Beogradu izgubio bitku za život u razgovoru za Telegraf.rs govorio je o okolnostima pod kojim je njegov brat preminuo. Kazao nam je da želi javno da izrazi svoje razočaranje načinom na koji je R. Đ. lečen, te da bi želeo da se o tome čuje. U kontaktu sa novinarom redakcije bio je u periodu od 2. do 4. jula. Njegove izjave iz ovog teksta date su u tom periodu. Tekst nije ranije objavljen, jer nismo dobili odgovore nadležnih.

Stefan Đokić je umro 11. jula, prema navodima lokalnih medija, od korona virusa. Informaciju o smrti za Telegraf.rs potvrdili su članovi porodice, bez detalja o okolnostima. U tekstu se, dakle, ne nalaze podaci o smrti mlađeg Đokića. Ovo je priča o njegovom preminulom bratuu R. Đ.

Kako je počelo?

 

U sredu jutro 1. jula u Opštoj bolnici Čačak umro je 35-godišnji R. Đ. Kako je njegov rođeni brat Stefan Đokić za života otkrio za Telegraf.rs, porodica je posle smrti dobila pozitivne rezultate testa na koronu za preminulog. Borba mladog čoveka za život, prema rečima brata, krenula je još prošle nedelje, kada se najpre obratio čačanskom Domu zdravlja.

Prvi uput za test na korona virus dobio je u nedelju, ali ga u ponedeljak, 29. juna, nije uradio. Sve to dešava se četvrtog i petog dana otkako se R. Đ. obratio za lekarsku pomoć. Tog istog ponedeljka u večernjim satima hospitalizovan je u čačanskoj bolnici. Iako je, prema rečima brata, mladi čovek osećao poboljšanje sa promenom terapije i od momenta smeštanja na odeljenje, u sredu jutro sačekale su ih tragične vesti. Čuli su se u sredu u osam sati, ne slutivši da je to bio poslednji put.

Simptome osetio sedam dana pre smrti

 

R. Đ. je, objasnio je ranije brat, prve simptome bolesti osetio u prvoj polovini prošle nedelje, u utorak ili sredu. Nije osećao miris ni ukus. U četvrtak je, naveo je pokojni Stefan, dobio i temperaturu.

-  Tad je posle posla, negde oko 16, 17 časova, otišao u Dom zdravlja. Doktor mu je rekao da to nisu simptomi korone i da nema osnova da se testira, čim nema kašalj. Dao mu je neki antibiotik jer sumnja da ima upalu sinusa. Rekao mu je da za sniženje temperature koristi one klasične lekove paracetamol, aspirin i to. Onda je u petak njemu bilo možda malo bolje, ali ništa posebno. Otišli smo u jedan restoran da ručamo - kazao je dodajući da je R. Đ. i u petak išao na posao: - Posle ručka je izašao uveče. Bio je u kupovini sa devojkom. Kad je došao kući, legao je u krevet i više nije mogao da ustane. Izgubio je snagu.

Pokojni R. Đ. koristio je u četvrtak prepisanu terapiju, međutim, brat je naveo da se stanje pogoršavalo, te da temperatura nije spadala. U subotu se ponovo obratio za pomoć lekarima.

- U subotu je isto zvao hitnu pomoć, nije mogao da ode. Doktorki je rekao da nema snage. Ona ga je opet pitala da li kašlje, on je rekao: 'Ne'. Stvarno nije kašljao. Opet mu je rekla da to nisu simptomi korone. 'Ako ti sutra ne bude bolje, idi do Hitne pomoći, da ti eventualno promene antibiotik' - prenosi kako se razgovor završio: - U nedelju je bila ista situacija, ujutro je smogao snage nekako. Ja sam s njim otišao do hitne pomoći. Lekar ga je poslušao, rekao je da ne čuje smetnje i dao mu je uput za bris, PCR test na koronu.

Stefan Đokić

pokojni Stefan Đokić / Foto: Privatna arhiva

To je bio, pričao je Stefan, treći put da su lekari odbili mogućnost da je posredi zaraza korona virusom. Ipak, poslednji lekar, u tu nedelju, prvi je dao uput za testiranje. Ono je trebalo da se obavi u ponedeljak.

- U nedelju je sve vreme bio loše. U ponedeljak ujutro on zove, sve je isto, nema snage, ima temperaturu, dakle, zove i pita da li da dolazi, imaju li testove, oni mu odgovaraju da nemaju - kazao je napominjući da su tada promenili strategiju, te da se obratio svojoj lekarki u ambulanti u Preljini, odakle su inače.

Ona mu je, naveo je, dala uput za brzi test, ali taj test je bio negativan.

- On je onda, pošto smo mi u Preljini kod Čačka, zvao svog izabranog lekara u Preljini, i doktorka mu je rekla da je taj antibiotik koji pije dovoljno jak, da mu ne bi davala ništa jače. Ja sam mu kupio septolete, jer je već počeo da kašlje. Ona mu je dala uput za test iz krvi, bio je negativan. Međutim, njemu je i dalje bilo loše. I otac i ja smo mu rekli da on očigledno tu ne može da prenoći, jer ne deluje ništa što pije. On je pozvao hitnu pomoć i odveli su ga u bolnicu - navodio je brat šta se dve desilo od četvrtka kada je pokojni R. Đ. prvi put seo u lekarsku ordinaciju, tada Doma zdravlja, pa sve dok nije legao u čačansku bolnicu, petog dana potom.

Kazao je i da su se u međuvremenu konsultovali sa tetkom, medicinskom sestrom u penziji, koja je primetila da se virusna upala pluća, što bi bilo u slučaju korona virusa, ne mora čuti stetoskopom, te da je potreban rendgen. Pluća R. Đ, kome se nisu čule smetenje i koji nije kašljao sve do ponedeljka, nisu bila snimljena sve do prijema u bolnicu.

U ponedeljak smešten u bolnicu

 

- Hitna pomoć je došla u ponedeljak oko šest, sedam uveče. Oni su ga pokupili, ja sam otišao sa njima. Primili su ga, a meni je lekar rekao da ima upalu pluća, da sumnjaju na koronu - od tog momenta R. Đ. ostaje u bolnici i sa porodicom na vezi.

Stefan se sećao da mu je bilo bolje.

- Čuli smo se porukama, javio mi se. On je odmah rekao da se oseća bolje, da mu spada temperatura - kazao je navodeći specifičnost situacije, te da je primljen u bolnicu sa visokim šećerom: - Nikad nije imao taj problem, a primljen je u bolnicu sa šećerom 30.

Čačak, bolnica

Čačanska bolnica / Foto: RINA

Kazao je da su se čuli na sat, dva, te da je oko ponoći prekinuo kontakt, kako bi R. Đ. mogao da se odmori.

- Čuli smo se i u utorak, opet mi je govorio da mu je bolje, šećer mu je spadao, ali je i dalje bio jako visok. On nije bio na respiratoru, ali je bio na kiseoniku. Tako je bilo u utorak ceo dan, bez velike promene. U sredu ujutro sam se sa njim čuo oko osam. Rekao mi je da je dobro, da mu je šećer oko 12, da nema temperaturu, da mu se polako vraćaju miris i ukus. Posle smo ga otac i ja zvali oko 11, poruke smo slali, nije odgovarao - navodio je dodajući da su potom zvali bolnicu.

Tad su mu kazali da je preminuo.

- Njegovo se stanje prosto za dva sata iskomplikovalo. Otac je kasnije pričao sa doktorkom pulmologom, ona je rekla da je bio najmlađi, međutim, da mu je prekomerna težina odmogla i da primljen je u jako teškom stanju - pričao je pokojni Stefan navodeći da osuđuje postupanje lekara u Domu zdravlja koji ga nisu odmah testirali na koronu: - Imao je dovoljno simptoma. Hoću javno da kažem da sam razočaran, od tužbe nema ništa. Da se mučim sa sudovima ne pada mi na pamet.

Radoš Đokić, Stefan Đokić smrtovnica

Smrtovnica R. Đ. koju nam je pre smrti fotografisao pokojni Stefan/ Foto: Privatna arhiva

Najpre bez komentara nadležnih

 

Tim povodom obratili smo se i Domu zdravlja u Čačku, da pitamo da li je po njihovoj oceni bilo propusta u radu sa pacijentom, ali je odgovor najpre izostao. U međuvremenu, na lokalnim se portalima pojavila informacija da deo medicinskog osoblja u čačanskoj bolnici razmatra podnošenje disciplinske prijave protiv dežurne doktorke na Internom odeljenju zbog neadekvatnog zbrinjavanja. Kako nam je Stefan rekao, video je vest, ali ih niko nije kontaktirao tim povodom.

Dom zdravlja Čačak

Dom zdravlja Čačak / Foto: domzdravljacacak.rs

Prethodno je kazao da je zahvalan lekarima bolnice i da veruje da su učinili sve.

- Bolnicu zaista ne osuđujem, smatram da su dali sve od sebe. Tako bar oni kažu, moram nekome i verovati - kazao je ranije.

Ipak, obratili smo se i Opštoj bolnici u Čačku, ali tada ni od njih nismo dobili komentar, kao ni od Ministarstva zdravlja.

Prethodno je Vlada Srbije saopštila da na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama.

- Shodno tome, svaka priča o nedostatku testova u Srbiji ne odgovara istini - navedeno je u saopštenju Vlade Republike Srbije od 2. jula.

Nisu bili izolovani, rodbina došla na izjavu saučešća

 

U istom saopštenju Vlada je podsetila na protokol, te na koji se način odlučuje o tome ko će biti testiran, kao i da se kontakti zaraženih ne testiraju automatski.

- Vlada podseća da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome obolevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rendgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test.

Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe - navedeno je.

Stefan je kazao za Telegraf.rs da je testiran, ali privatno, na inicijativu poslodavca svog preminulog brata, te da je reč o serološkom testu za koji je dobio negativan rezultat, o čemu nas je obavestio 3. jula.

Covid Ambulanta, Palilula

Foto: Nikola Tomić

- On je testirao brzim testom ceo svoj kolektiv, testirali smo se otac i ja. Ako bude veliki broj zaraženih u kolektivu, onda će ponoviti PCR - kazao nam je dan ranije.

U četvrtak veče stigli su pozitivni rezultati testa za pokojnog brata. Bris je uzet u utorak i najpre im je rečeno da telo ne može biti preuzeto dok rezultati na korona virus ne budu gotovi. Kazali su im da na sahrani može biti do deset ljudi, ne i da treba da se izoluju ili testiraju.

- Nismo izolovani, nama je rodbina došla. Svi nosimo maske, ali oni prosto nisu mogli da ne dođu. Kažu da je tragedija, manje se plaše korone nego da ne dođu - objasnio je Stefan da je porodica upoznata sa svime, ali da postupaju po savesti.

Devojka imala simptome

 

Kako nam je pokojni Stefan rekao na početku razgovora, devojka njegovog brata bila je bolesna još pre njega.

-  Imala je iste simptome kao on. Loše je zbog njegove smrti, ali simptomi su je relativno prošli. Nije joj bilo loše kao njemu, nije gubila snagu - kazao je dodajući da je i ona testirana brzim testom u ponedeljak, kada i brat, te da su oboje bili negativni.

Radoš Đokić, Stefan Đokić smrtovnica

Smrtovnica R. Đ. / Foto: Privatna arhiva

Stefan je tada imao potrebu da podeli još jedan podatak.

- Ja sam 22. juna došao iz Amerike. Bio sam na jednogodišnjem boravku, na radu - kazao je dodajući da nema nikakve simptome.

U međuvremenu je stigla od lokalnih medija i informacija da se otac braće nalazi na lečenju u OB Čačak.

Neki odgovori stigli posle Stefanove smrti

 

Sa direktorom Doma zdravlja u Čačku prvi put smo danas stupili u kontakt. Dr Aleksandar Pajović kazao nam je da iz te ustanove ne stižu da daju pojedinačne izjave, jer su, kako kaže, u velikom poslu.

Formirana je komisija koja je to proveravala, sve su procedure obavljene, jer smo imalu nalog Ministarstva zdravlja. Radimo ozbiljno posao da bismo sa svakim medijem pojedinačno se dopisivali. Sve je to urađeno, ima već sedam, osam dana. Prema oceni Komisije nije bilo propusta u radu - kazao je za Telegraf.rs ne zalazeći u detalje smrti R. Đ, o čemu smo ranije pitali pismenim putem.

Dr Aleksandar Pajović, direktor doma zdravlja Čačak

direktor Doma zdravlja Aleksandar Pajović / Printskrin: Youtube/Glas Zapadne Srbije

Iz Opšte bolnice Čačak danas su nam rekli da nisu nadležni za davanje informacija.

- Mi šaljemo izveštaj posle 17 časova i Grad obaveštava sve medije, sve ide preko Grada Čačka - kazali su sa pisarnice u telefonskom razgovoru.

Potom smo se obratili načelniku gradskog Štaba za vanredne situacije Bratislavu Zečeviću, koji nas je uputio na rukovodioca tima za suzbijanje širenja zarazne bolesti. Dr Mihailo Luković dalje nam je potvrdio da pokrenut inspekcijski postuapk.

- Postupak je pokrenut - rekao nam je dodajući da su informacije ranije date, te da ne može da ih ponovi: - Ne mogu, zaboravio sam, recimo da sam zaboravio.

Potom je rekao i da nije nadležan da komentariše u ime bolnice, kao i da mu je privatno teško zbog situacije.

- Jako mi je teško što se u ovoj situaciji prave gluposti i ljudi koji izgiboše radeći se maltretiraju. Meni je žao što Vam iz bolnice nsu rekli realnu situacju, jer su i oni ljudi tu tragediju jako teško doživeli. Gradonačelnik je pokrenuo postupak da se to raščisti. Prijava je došla do Ševarlića, Ševarlić postupa po prijavi - kazao je dalje nas uputivši na zdravstvenog inspektora Ševarlića.

Usto, dodao je da se u javnosti stvorila pogrešna slika.

- Jedna druga pacijentkinja se žalila da je nešto urađeno kako ne treba i to nema nikakve veze sa porodicom Đokić - kazao je.

Zdravstveni inspektor Zoran Ševarlić kazao nam je da je inspekcijski nadzor u toku i da se odnosi na lečenje starijeg brat R. Đ, te da je to sve što može reći.

Zoran Ševarlić, zdravstveni inspektor, Čačak

zdravstveni inspektor Zoran Ševarlić / Printskrin: Youtube/Televizija Telemark

- Postupak nije završen, u toku je. Odnosi se na celokupan proces lečenja, ta predstavka je obuhvatila i jednu i drugu zdravstvenu ustanovu - kazao nam je potvrđujući da je reč i o Domu zdravlja i o OB Čačak.

Iz Ministarstva zdravlja na koje nas je za dodatne informacije uputio zdravstveni inspektor nismo uspeli da saznamo više o slučaju.

Video: Brnabić o nabavci testova

(B. Petrović - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aman

    13. jul 2020 | 21:03

    Dajte primer jedne drzave jos gde se na rezultate ceka 4-5 dana??? Bris iz nosa,krv i rezultati stizu u roku od 24h!!! 4-5 dana??? Igranje ljudskim zivotima!!!

  • Tt

    13. jul 2020 | 20:35

    Jasno je da ti brzi I jeftiniji testovi, u prvim danima infekcije ne znace nista. Mozda samo opravdanje da se ne rade pouzdaniji PCR testovi. Gubi se vreme, gube se ljudi. Dolaze u odmaklim fazama bolesti i to pravo u bolnicu. Jos jedna greska kriznog staba.

  • Znaci...

    13. jul 2020 | 20:45

    Znaci ako nemas kasalj nemas koronu? Znaci obavezno je da imas sve simptome od milion koje su naveli da bi te testirali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA