Dr Darija Kisić: Nije se očekivalo ovakvo ponašanje virusa tokom leta

Ona je za RTS rekla da Kovid-19 nikada nije ni prestao da cirkuliše u Srbiji

  • 26
SRBIJA KORONA BILANS PREDRAG KON, DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se nije očekivalo da će se korona virus ovako ponašati u letnjem periodu.

Ona je za RTS rekla da Kovid-19 nikada nije ni prestao da cirkuliše u Srbiji.

Kako je navela, nije se dogodilo da visoke temperature unište virus i to se verovatno neće ni dogoditi.

Zato se, naglasila je, ne sme dozvoliti da se virus umnožava i prenosi.

Kisić Tepavčević podvukla je da se virus ne prenosi slučajnim prolaskom pored nekoga već da je potreban određeni vremenski period da se provede u blizini neke osobe i da niko ne nosi masku.

Ona je dodala da je zato važno da se poštuju mere, ocenivši da veliki broj građana to čini i ponaša se savesno.

- Ne znamo kako će virus da se ponaša individualno u našem ogranizmu. Treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze i da imamo rizik od komplikacija - rekla je Kisić Tepavčević.

Istakla je da virus svakodnevno pokazuje da je tu.

- Ako se budemo ponašali kao prethodnih dana, uskoro cemo videti rezultate - ocenila je ona.

Ukazala je da su sve osobe koje su na respiratoru životno ugrožene i istakla da je područje najviše žarišne aktivnosti virusa u Novom Pazaru, Tutinu, Beogradu Vranju....

- Prvi cilj je, i svi željno iščekujemo dan kada ćemo da kažemo da više nemamo nijedan smrtni ishod - rekla je Kisić Tepavčević i naglasila da mere moraju da daju rezulatate i da od svakog od nas zavisi kakvi ce ti rezultati biti.

Poštovanje mera je, napomenula je, apsolutno efikasno i spašava živote.

- To je nešto što je izuzetno efikasno. Savremeni čovek bi možda želeo čarobni štapić, ali moramo svi da se potrudimo - poručila je ona.

Upozorila je i da građani ne smeju ni u kom slučaju da se namerno izlažu riziku oboljevanja, jer postoje i desetine mladih ljudi koji imaju teže forme bolesti.

Kisić Tepavčević je naglasila da je mala verovatnoća da će virus nestati sam od sebe i poručila da dalji razvoj situacije isključivo zavisi od nas.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    3. jul 2020 | 23:28

    Kako Doktorka Darija kaze da se nije ocekivalo ovako ponasanje korona virusa jedino sto nam preostaje da sami uzmemo stvar u svoje ruke i da radimo na podizanju imuniteta. To ce mo postici ako koristimo suplemente prirodne i proverene kao sto su Medicinske gljive Hericijum, Cordyceps i Ganoderma lucidum koje imaju sirok spektar delovanja na mnoge teze bolesti pa i na koronavirus.

  • Djokara23

    3. jul 2020 | 22:08

    Ova izjava govori koliko ste Vi "ozbiljan" doktor!!!

  • Sve sami strucnjaci

    3. jul 2020 | 22:36

    Zasto odmah niste rekli da nista ne znate, nego vi epidemiolozi zamlacujete jadan narod mesecima u nazad menjajuci pricu iz dana u dan?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA