Koliko Srbija testira u odnosu na Evropu? Vučić: "Na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani"

Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi

  • 1
Covid Ambulanta, Palilula Foto: Nikola Tomić

Srbija je sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanije zajedno, i to 428.000, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi sa praksom testiranja, kazao da nije zainteresovan da odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija.

Preneo je apsolutne brojke testiranja u regionu.

- U Crnoj Gori sprovedeno je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000 - objasnio je on.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao „na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani“. Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje.

Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

tabela testiranja na korona virus u regionu Izvor: Vlada Republike Srbije

Testovi su koštali državu do sada 50 miliona evra, a ima ih još 300.000.

Vučić je rekao da će Srbija pokušati da prestigne po testiranju i Nemačku, Austriju, Italiju i Švajcarsku, koje su po tome ispred nas.

RFZO: Zalihe testova za korona virus stabilne

Srbija trenutno na zalihama ima više od 200.000 testova za korona virus, za sedam dana stiže i nova količina, a direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić kaže da ne postoji problem sa njihovom nabavkom.

Ona je za TV Prva rekla da Institut "Batut" stalno procenjuje i šalje određeni broj testova gradovima u Srbiji.

Upitana o navodima da iz nekih gradova, poput Šapca, stižu zahtevi da se plati kako bi dobili veći broj testova i da li takve zahteve dobijaju iz drugih gradova, Radojević Škodrić kaže da apsolutno nema potrebe za tim i da svi gradovi dobijaju onaj broj testova prema broju stanovnika.

- Mi možemo sada sve građane da testiramo, a ništa nećemo postići. Svi negativni su ugroženi ukoliko se ne poštuju mere koje je propisao Krizni štaba - navela je direktorka RFZO.

Napomenula je da nemamo problem sa nabavkom testova, te da takav problem ne postoji na globalnom nivou.

- Niti imamo problem u nabavci testova, niti imamo problem da ih dajemo. Svi gradovi ujednačeno dobijaju broj testova prema broju stanovnika. Cela Srbija je po tom pitanju homogena - navela je Radojević Škodrić.

Video: Vlada Srbije novim spotom poziva da se poštuju mere zaštite i spreči širenje korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    4. jul 2020 | 23:10

    200 000 testova, ali kojih. Ako su to one prvobitne kineske igračke, onda ok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA