Ovako izgleda poljska vojna bolnica u Novom Pazaru sa 110 kreveta: Formirana je u roku od 24 sata

- Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć - poručeno je iz Vojske Srbije

  • 7

Na osnovu naređenja predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije pripremila je poljsku vojnu bolnicu u Novom Pazaru u cilju efikasnije borbe protiv epidemije korona virusa koja u tom gradu ima ozbiljne razmere.

Za kratko vreme formirana je poljska vojna bolnica kapaciteta 110 kreveta, sa mogućnošću proširenja do 170 kreveta, u kojoj će biti lečeni lakše i srednje teško oboleli pacijenti od virusa Kovid-19.

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić istakao je da su prema naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina dobili zadatak da u roku od 24 časa formiraju poljsku vojnu bolnicu pored Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Vojska Srbije, poljska bolnica, Novi Pazar Foto: mod.gov.rs

- Odmah smo pristupili realizaciji tog zadatka i u saradnji sa pripadnicima Druge brigade kopnene vojske krenuli u postavljanje šatora i kreveta. U medicinskim timovima je 40 medicinara iz vojnih zdravstvenih ustanova. Nalazimo se pred puštanjem vojne bolnice u funkciju - kaže general Jovičić i dodaje:

Lečićemo sve pacijente iz regiona Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Imamo dovoljno iskustva, zadatak ćemo da izvršimo kako treba i na vreme. Ostaćemo koliko god bude potrebno i pružićemo maksimalnu medicinsku pomoć. Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije, vojno zdravstvo uvek su bili na nivou zadatka. Važno je da brzo radimo, imamo našu opremu i dobru saradnju sa direktorom Opšte bolnice. Ovde smo zajedno u borbi protiv virusa - poručio je general Jovičić.

Prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika dr Miroslava Vukosavljevića, od danas "srce VMA kuca i u Novom Pazaru u okviru Opšte bolnice, kao što kuca istim ritmom u zgradi VMA na Banjici ili u Vojnoj bolnici na Karaburmi".

- Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati lica ljudi kada smo došli, s kakvim oduševljenjem i gostoprimstvom su nas prihvatili i nadom da bude bolje. Nadam se da ćemo zajedno sa svim medicinskim radnicima iz naše zemlje i našim domaćinima uspeti da jednu veliku pošast - koronu stavimo pod kontrolu - rekao je pukovnik Vukosavljević i poručio da će medicinsko osoblje ostati do kraja, "dok se ne izbore sa virusom".

Komandant novoformirane vojne poljske bolnice u Novom Pazaru potpukovnik dr Predrag Krstić kaže da je bolnica popunjena kadrom svih potrebnih profila.

- U ovom trenutku bolnica je predviđena za prijem više od 100 bolesnika, sa mogućnošću uvećavanja tog broja. Formirana je sa "crvenom" i "zelenom" zonom i jasnim jednosmerno usmerenim kretanjem, sve u cilju lične zaštite i samozaštite medicinskog osoblja i adekvatnog zbrinjavanja bolesnika - objašnjava potpukovnik Krstić i dodaje da je u bolnici trenutno angažovano oko 40 lekara i medicinskih tehničara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 45

    4. jul 2020 | 18:58

    Naša vojska. SRBIJA

  • Goran F

    4. jul 2020 | 21:20

    Vojska služi svome narodu i u miru i u ratu .🇷🇸✔️

  • Bisa Luna

    4. jul 2020 | 19:39

    Ovo je bruka za zdravstveni sistem, svo medicinsko osoblje pobeglo na bolovanje, bruka! Vojne bolnice u mirnodopsko vreme, e blago nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA