≫ 

Najbolja učenica svih vremena Matematičke gimnazije posle završene srednje škole odlazi na Kembridž

Jelena Ivančić je đak generacije, a prošle godine dobila je nagradu na Olimpijadi u Engleskoj - gde je najbolja takmičarka na svetu

  • 15
Jelena Ivančić

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je za RTS da je škola imala veliku privilegiju da u ovoj generaciji ima jednu posebnu učenicu, Jelenu Ivančić koja je đak generacije.

Jelena je po svim parametrima najbolja učenica svih vremena Matematičke gimnazije.

Prema rečima direktorke, Ivančićeva je ovenčana najvećom nagradom koja se može dobiti u takmičarskoj matematici za takmičara ženskog roda. Dobila je nagradu prošle godine na Olimpijadi u Engleskoj - gde je najbolja takmičarka na svetu.

Mirjana Katić

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije / Printskrin: YT/Happy

Jelena Ivančić je dobila stipendije za Prinston i Kembridž i izabrala je da studira u Engleskoj.

Engleska je favorit za većinu učenika

 

Poznato je da su učenici Matematičke gimnazije studirali širom sveta. Zbog korone se većina njih vratila u Srbiju.

- Dobra stvr je da su puno pomagali učenicima koji sada završavaju Matematičku gimnaziju - istakla je direktorka Katić.

Engleska je favorit za većinu učenika - Kembridž i Oksford, kao i dva univerziteta u Americi.

Specifični i ispit i upis

 

Svi znamo za škole iz kojih se beži, ali se u Matematičku gimnaziju beži. Po mnogo čemu specifičan je i kraj školske godine, prijemni ispit i upis.

Katićeva je rekla da je dobra stvar što su uspeli, s obzirom na okolnosti i specifičnu situaciju u kojoj se Srbija i svet nalaze, da sprovedu prijemni za gimnaziju i ove godine u regularnim uslovima.

- Ova školska godina je bila specifična za učenike i za nastavnike i za najtalentovaniju decu u Srbiji, kada su u pitanju prirodne nauke - to su kandidati koji su se javili da polažu prijemni u Matematičkoj gimnaziji - ove godine je bilo 209 prijavljenih - istakla je Katićeva.

Matematička gimnazija

Učenici Matematičke gimnazije, Foto: Matematička gimnazija

Direktorka je rekla da Matematička gimnazija prima 100 učenika, ima pet odeljenja po 20 učenika i jedno specijalno odeljenje sa mentorskom nastavom, tu idu najbolji učenici koji se prijave.

Od 209 učenika, 123 su položila prijemni za gimnaziju, što znači da su na testu koji su polagali imali 50 ili više procenata uspešnosti.

- Mislimo da je to odličan rezultat, sigurno im nije bilo lako posle neobičnog formata završetka školske godine da pristupe tom testu, posle izlaska iz karantina ipak je bilo specifično iskustvo za njih - rekla je Katićeva.

Kakva će biti nova generacija

 

Govoreći o tome kakva će biti nova generacija, Katićeva kaže da je to teško reći i da će to biti 54. generacija.

- Po njihovim rezultatima, iz sedmog razreda koji su bili merodavni pri upisu, dobitnici nagrada na prva tri mesta u sedmom razredu dobili su bonus poene pri upisu - rekla je Katićeva.

Prema tim rezultatima ova generacija liči prethodne

- Što se tiče prijemnog i ti utisci su odlični, kaže direktorka i dodaje da su imali još veće interesovanje nego za prvi razred. Za 40 učenika koje primamo, 122 učenika su se prijavila, što je više nego dobar odziv - ukazuje Katićeva.

Kaže da su i tu bili odlični rezultati - skoro 80 učenika je prešlo prvobitni prag znanja koji je bio predviđen.

Ta deca su pravi entizijasti, podvlači direktorka Gimnazije.

Video: Krst profesora Milinkovića: Život u straćari Košutnjaka, jednog od najboljih matematičara u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    5. jul 2020 | 02:34

    Lepo je videti da tako talentovana deca idu u inostranstvo u najelitnijim skolama i univerzitetima. Sve je to lepo, ali oni se potpuno otudje i po zavrsetku ostanu tamo i polako pocinju da pljuju po svojoj drzavi i narodu, a retki su oni koji brane istu od istih tih drzava koje ih "kupe". Zelim joj stvarno sve najbolje u zivotu kao i svim talentovanim ucenicima Srbije da uspehe svoje unovce, ali da opet ne zaborave odakle su dosli.

  • zac

    5. jul 2020 | 05:03

    Kada bi se vise pisalo i interesovalo o ovakvoj deci, mozda bi ih i zadrzali u nasoj zemlji, nazalost starlete su u prvom planu, zato mladi talenti i odlaze i neka im se sve pozlati.

  • M.K.

    5. jul 2020 | 09:04

    Zelim Jeleni puno uspeha! 😊🙏🏼

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA