Preokret u srpskim gradovima: U ovom teža klinička slika i najveći broj pacijenata, najjači su pali

- Od lakših oblika koje smo imali u martu sada imamo pacijente sa težom kliničkom slikom - kaže direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović

  • 4
Kragujevac, korona virus

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Od pregledana 233 uzorka, do ponoći između subote i nedelje, 15 je bilo pozitivnih na korona virus u Šumadijskom okrugu. Među pristiglima bio je i po jedan pozitivan nalaz iz Novog Pazara i Tutina, a 13 iz Kragujevca.

Među opštinama Šumadijskog okruga najviše zaraženih ima u Kragujevcu, čak 465, do 15. maja bilo je 68 zaraženih, a od tada do danas 397. U Kniću je 18. juna registrovan prvi pacijent, a trenutno ih je 27. U Aranđelovcu ima 39 obolelih, u Rači 22, Topoli 14, Batočini 11, Lapovu 3. U Lapovu je prvi pacijent registrovan takođe 18. juna.

U kućnoj izolaciji, po opštinama, trenutno je ukupno 725 pacijenata: u Kragujevcu 565,  Aranđelovcu 38, Topoli 20, Rači 29, Batočini 25,  Lapovu 11 i u Kniću 37.

Ukupno pozitivnih u Šumadijskom okrugu na osnovu briseva je 581 pacijent. U KC Kragujevac su hospitalizovana 62 pacijenta zaključno sa 4. julom. Broj pacijenata na respiratoru je 6, a broj otpuštenih pacijenata je 5, i to Kragujevac 2, Kruševac 1, Tutin 1, Novi Pazar 1.

Od početka epidemije do ponoći, putem briseva, uzorkovano je 10.198 pacijenata.

Menja se klinička slika pacijenata u Kragujevcu

 

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović, kaže da će se prvi pravi efekti mera videti za dve nedelje, a navodi i da je klinička slika pacijenata izmenjena.

- Od lakših oblika koje smo imali u martu sada imamo pacijente sa težom kliničkom slikom. Primetili smo da je povećan broj pacijenata u ambulantama. Juče smo imali veći broj pacijenata nego ikada koje smo primili u istom danu. Više se javljaju Kragujevčani iz regiona Šumadije nego ranijih dana - istakao je Sazdanović za RTS.

Klinicki centar Kragujevac

Foto: Marko Jovanović

On je naveo i da Klinički centar u Kragujevcu mora da bude spreman da izdrži povećan broj pacijenata koji zahtevaju dijagnostiku i lečenje.

- Mi smo ovako nešto i očekivali i pripremali se za ovakve stvari. Naš klinički centar pokriva šest regiona i u obavezi smo da pružamo pomoć i drugim regionima - navodi Sazdanović.

Lekari iz Kragujevca su, kaže, prvi pritekli u pomoć kolegama iz Novog Pazara. Ističe da je ovo kao da imate partiju šaha sa virusom.

Priprema za ono što nas čeka u naredne dve nedelje

 

- Mi smo još pre deset dana iz Ministarstva zdravlja dobili novih 15 respiratora. Pretvorili smo Kliniku za neurologiju u kovid bolnicu, i povećali kapacitete za preko 20 mesta, na preko 240 mesta u ovom trenutku. Sve to skupa je samo priprema za ono što nas očekuje u narednih deset ili 15 dana. Mi smo potpuno spremni, ali sve zavisi od stanovništva. Ako postoji odgovornost prema sebi i zajednici, onda sistem može da izdrži pritiske - napomenuo je Sazdanovic.

Kada je reč o privremenim bolnicama, navodi da očekuje pozitivan odgovor iz Republičkog kriznog štaba.

Video: Lekari iz Kragujevca kreću za Novi Pazar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    5. jul 2020 | 12:14

    Dok neko testive nije izmislio niko nebi ni znao za ovo i bilo bi kao i do sad obican grip a sad taj neko se smeje i broji pare

  • Utisak

    5. jul 2020 | 12:19

    U martu i aprilu mi nije bio poznat nijedan zaražen a sada u mojoj okolini njih 5,6. Za mene epiidimija je sada jača.

  • Aki

    5. jul 2020 | 15:54

    Zasto Gora klinička slika?Pa zato što MLADI nemaju mere,izlaze po mnogo sati i tu su u expoziciji mnogo dugo izloženi virusima sa svih strana od mnoooogih gostiju,nahvataju veliku količinu virusa. Onda sede kući,nije im ništa,ne smeju ni sami sebi da priznaju,da su se zarazili verovatno Covidom,cekaju,,da to prodje,,,pa tek kad je zlo,se jave kod dr. I to je ovo sadnje stanje kliničke slike kao i broj oboljelih. Pa,valjda ce se sada(kada je vec 12:05 !!!!) Ostali uzeti u pamet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA