≫ 

"Stariji nemaju običaj da se kreću po žurkama": Stevanović o promeni uzrasta novoobolelih u Srbiji

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči 96 pacijenata, 82 sa potvrđenom infekcijom korona virusa

  • 15
Infektivna klinika Beograd Foto: Marko Jovanović

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči 96 pacijenata, 82 sa potvrđenom infekcijom korona virusa, 12 je na intenzivnoj nezi, a 4 pacijenta su na invazivnoj ventilaciji.

Prema rečima Gorana Stevanovića, direktora klinike, stariji sugrađani od početka epidemije poštuju sve mere, oni najviše koriste zaštitna sredstva.

- Oni nemaju običaj da se kreću po žurkama - kaže Stevanović. - Imamo vrlo mali broj starijih sugrađana koji sada oboljevaju, to je najčešće uzrast između 30 i 50 godina sa najtežom kliničkom slikom. Na početku epidemije smo se svi prilično pazili, neki jer su to prihvatili, drugi jer su morali, sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih. U samoj kliničkoj slici se ništa nije promenilo, menja se samo uzrast - rekao je Stevanović u jutarnjem programu TV Prva.

Na pitanje koji simptom je upozorenje da se odmah jave u bolnicu, Stevanović kaže da su to osećaj kratkog daha i bolovi u grudima.

- To je razlog za javljanje u kovid ambulante da se vidi da li postoje početni znaci za upalu pluća. Sve se svodi na problem sa disanjem - kaže Stevanović.

DIREKTORI SASTANAK LONČAR ZLATIBOR LONČAR Goran Stevanović, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dnevno i po 400 pregleda

- Neki od naših sugrađana misle da je oboljevanje od korona virusa to nešto što se dešava nekom drugom. Od toga kako se svi zajedno budemo ponašali zavisi kakva će nam biti jesen. Preventivno vaskcinisanje protiv virusa gripa pre sezone je preporučljivo kako bi se smanjile šanse za obolevanje od virusa gripa.

- Od prvih pacijenata nismo prestajali da budemo kovid bolnica. U pojedinim naletima imamo i po 400 pregleda - naveo je Stevanović napominjući da njegovi zaposleni ulažu nadljudske napore na Infektivnoj klinici.

Video: Stevanović: Klinička situacija vrlo ozbiljna, uglavnom su mlađe osobe hospitalizovane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana Djekic

    5. jul 2020 | 10:49

    Zar ti mladi ljudi ne mogu konačno postati razumni? Kakvo je to neodgovorno ponasanje prema zdravstvenim institucijama i svojim sugradjanima? Zašto ne shvate ozbiljnost situacije i posledice? Funkcionalnost jednog društva, se ne bazira na individualnom egoizmu, već zajedničkim ciljevima i snagama! Zašto se ne uvede zabrana okupljnja više od 10 osoba?

  • Veteran

    5. jul 2020 | 11:49

    A izborne žurke ?

  • srednjovekovan

    5. jul 2020 | 11:18

    Jok i nemaju, a svadbe, a krštenja? Kolo ne povede omladinac nego uvek neka matorka! Ali eto nek je omladina kriva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA