≫ 

Posle 11 godina tišine: Zvona sa Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu opet odjekuju Dušanovim gradom

Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu

  • 13
Crkva bogorodice Ljevške Foto: Facebook/Црква Уб

Zvona Crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od juče, nakon 11 godina, ponovo odjekuju Prizrenom!

Veliki dan za našu Crkvu i naš narod osvanuo je u nedelju, a posebno za one koji žive na Kosovu i Metohiji. Od 1999. godine zvona u Ljeviškoj se nisu oglašavala, a 2004. godine su pala kada je Crkva paljena tokom martovskog pogroma i kada je sa nje ukraden olovni krov.

Звона Цркве Богородице Љевишке у Призрену од данас, након 11 година, поново одјекују Призреном!Велики дан за нашу...Posted by Црква Уб on Недеља, 05. јул 2020.

Uz dobru volju i pomoć vernika, Crkva Bogorodice Ljeviške koja se nalazi na listi UNESКO-ve svetske baštine, uskoro može zasijati svojim punim sjajem - onako kako zaslužuje jedan od najlepših srpskih pravoslavnih hramova.

- Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. veka, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve. Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve - objavljeno je na grupi crkve u Ubu, uz zahvalnost ocu Đorđu Stefanoviću, starešini Crkve Bogorodice Ljeviške na ovim fotografijama.

Video: Dok leševi leže na ulicama, vlasti s ikonom Bogorodice nadleću grad: Samo nas Bog može spasti korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA