Lekar koji je prošao kroz pakao korone vratio se na posao: Božidar brine o novim kovid pacijentima

Dok je ležao u bolnici saznao je da mu je umrla koleginica

  • 5
Božidar Miljković

Foto: Jugmedia

Božidar Boža Miljković (54), infektolog i načelnik Infektivnog odeljenja u Leskovcu, našao se u jednoj povećoj grupi obolelih lekara, medicinskih sestara i tehničara, spemačica i čistačica koji su u malom razmaku oboleli od virusa korona.

Znanja i iskustva spakovali su i svoje živote, kao pacijenti bez veza i protekcija poverili svojim kolegama. Čim je stigao drugi negativni rezultat testa, ovaj lekar sa 28 godina radnog staža vratio se na radno mesto i sa svim razumljivim strahovima preuzeo i upravljanje Kovid bolnicom u Leskovcu, gde se ponovo uvećava broj pacijenata, piše Jugmedia.

Sve one koji se već mesecima bore sa ovom pošasti nazivamo herojima jer oni zaista i jesu, ali Miljković na samom početku našeg razgovora kaže da sebe ne smatra herojem, iako je je koronu preživeo i preživljava iz dva ugla, iz ugla lekara i ugla pacijenta. Zanimao nas je ovaj drugi ugao.

- Intenzitet stresa od saznanja da sam oboleo bio je jednak onom kada sam sa 22 godine ostao bez oca i onima tokom ratova kod Vukovara i na Kosovu, kao i tokom bombardovanja - kaže.

Skoro svi zaposleni sa Infektivnog odeljenja razboleli su se početkom aprila. Miljković je kao teži bolesnik, sa obostranom upalom pluća, kao i mnoge njegove kolege s odeljenja, prebačen u zgradu Stare rehabilitacije koja pripada Infektivnoj klinici u Nišu, a sve klinike su u okviru Kliničkog centra Niš.

- Imao sam temperaturu između 38 i 39 stepni oko 12 dana i samo po licima lekara sam znao da nešto ne valja, pa sam često sam sebe pitao zašto se ne oporavljam istim tempom kao drugi bolesnici. Bio sam u dobroj kondiciji jer sam karatista, nisam imao pridružene bolesti, a temperatura nikako ne pada. Nije u tim momentima svejedno, ali izdržao sam. Kad god pi počeo da padam, tu su bili moja supruga i moja deca, moja sestra i njena deca. Prosto, sve je dolazilo iz glave i ja sam se borio - kaže o danima kada strah obuzme i dušu i telo.

Božidar Miljković

Foto: Jugmedia

Dok je ležao u bolničkoj postelji zatekla ga je vest o smrti Dušanke Dude Živković, infektologa koja je pre njega bila načelnica odeljenja.

- To je bio šok, ne samo za mene već za celo odeljenje i za one koji su vodili ličnu bitku s Covidom-19 i za one malobrojne koji, na sreću, nisu oboleli. Vrlo mi je teško palo i ljudski i kolegijalno jer mi smo imali odličan odnos. Sve najlepše o njoj mogu da kažem, ne zato što se o pokojniku lepo govori, već što je zaista tako. Bila je veoma stručna, veoma ozbiljna, veoma brižna. Ponekada sam joj zamerao zbog velike brižnosti, ali takva je bila. Još janura je počela da brine i da ima strah kako ćemo s pacijentima ako dođe do navale, a došlo je - priseća se Miljković, koji je na čelu Infektivnog pet i po godina.

Miljković je u niškoj bolnici bio od 8. do 22. aprila

- Taj boravak tamo sam doživljavao kao jednu vrstu kazne, kao vrstu zatvora. Ključ na vratima zgrade, ne sme iz sobe da se izađe, posete, naravno, nisu dozvoljene - priča on.

Pravi heroji su sestre i tehničari

 

- Kada sam se ja razboleo, odeljenje je bilo skoro puno, dve trećine pacijenata, koje niko drugi nije hteo. Kada se sa našeg odeljenja razbolelo još 4-5lekara, desetak sestara i medcinskih tehničara, spremačica i servirka, bez kojih nema higijene, bilo je strašno, strašno što pacijente nije imao ko da leči. Zato sam zahvalan za reorganizaciju i zahvalan svima koji su preuzeli veliki teret na sebe. Sada smo svi na svojim radnim mestima - kazao je.

Servirka

Servirka, Foto: Jugmedia

Za vreme njihovog odsustva organizovana je Kovid bolnica jer je broj pacijenata prerasao kapacitete i Infektivnog i Grudnog odeljenja, a na njenom čelu stao je načelnik Grudnog Dragan Jovanović. Drugi pik prvog talasa korone, kako vole da kažu epidemiolozi, ponovo puni Kovid bolnicu i ponovo se aktiviraju pomoćni objekti, pa se Miljković ponovo našao usred žarišta.

- Mi smo se zarazili kada nisu, kao sada, postojale dezinfekcione barijere, ili kada dođe bolestan pacijent sa kojim ste na oprezu, ali vam priđu rođaci da pitaju, da se informišu. U tom trenutku ne znate da li su i oni zaraženi. Ipak, želim da budem iskren i prema sebi i prema javnosti, ja sam bio nesmotren zato što sam skidao skafander i pio kafu ili što smo odlazili do toaleta. Sada imam strah da se ponovo ne inficiram, a taj strah lečim oprezom, ali još veći strah je za pacijente. Odgovornost je velika, ali ono što želim da podvučem to je da ovu bitku najviše bije srednji kadar i da su oni pravi heroji, ali i spremačice i čistačice jer da nije njih ne bilo ni vrhunske higijene, kakva je u Covid bolnici - priča.

Infektologija, ocenjuje, nije profitibalna, nije novčano isplativa i infektolozi nisu popularne ličnosti kao lekari iz drugih oblasti.

- Naše kolege se sete da postojimo tek kada ne dođu do konačne dijagnoze, odnosno ne dođu do uzroka bolesti, kada je pacijent već izmučen. Zapravo, ono što neće niko, šalju kod nas. Traži se od nas da budemo majstori, a kod nas se leče pacijenti najnižeg socijalnog sloja - tvrdi.

Za sebe kaže da nikada nije radio privatno, da je uvek sebe davao pacijentima.

- Zato ja danas mogu da prođem kroz našu bolnicu uzdignute glave, ponosno, jer znam da sam svih ovih 28 godina poštovao doslovce Hipokratovu zakletvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    7. jul 2020 | 11:32

    Molim vas da postujemo mere zbog nas, zbog bliskih ljudi, okoline i ovakvih heroja koji se izlazu riziku vec mesecima. Cuvajte se!

  • Haj

    7. jul 2020 | 12:18

    Bravo doktore, heroj ,postovanje!

  • Običan građanin

    7. jul 2020 | 12:31

    Ovakvim ljudima naklon do poda! Svi treba da se urazumimo, nosimo masku i smanjimo kontakte. Kako bi olakšali ovakvim borcima, da se bore za svaki život koji je doveden u pitanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA