Sistem u Vojvodini opterećen, hitno sprovođenje mera: "Izbegavajte zabave gde se peva i viče"

Samo u Novom Sadu je u prethodna 24 sata zabeleženo 55 slučajeva pozitivnih na kovid-19. Za dan 110 novih slučajeva korona virusa u Vojvodini

  • 2
Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Epidemiološka situacija u AP Vojvodini je nesigurna i sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom, saopšteno je iz Insituta za javno zdravlje Vojvodine.

Prema njihovom izveštaju, od početka epidemije, odnosno, od marta pa sve do jučerašnjeg dana - 06. juna, u Novom Sadu je registrovano 718 slučajeva koji su potvrđeni RT PCR metodom, dok je u istom periodu u AP Vojvodini registrovano ukupno 1.985 slučajeva.

- Samo u poslednja 24 sata u Vojvodini je registrovano 110 novih slučajeva, među kojima je 55 iz Novog Sada. U toku jučerašnjeg dana bolest je registrovana u Južnobačkom, Zapadnobačkom, Sremskom, Srednjebanatskom, Severnobanatskom i Južnobanatskom okrugu. Registruje se sve veći broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike, a raste i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija - navode iz Instituta.

v, KORONA VIRUS VOJVODINA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako objašnjavaju, epidemiološka ispitivanja ukazuju da su oboljevanju kod najvećeg broja slučajeva dopirinela okupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i slično.

Ovim skupovima je prisustvovao veći broj ljudi, i ostvarivan je veliki broj bliskih kontakta u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom bez korišćenja zaštitne maske. Time su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti.

- Zbog svega navedenog, zdravstveni sistem AP Vojvodine je pod sve većim opterećenjem i neophodno je hitno sprovođenje mera kontrole prenošenja bolesti i usporavanje izrazito rastućeg trenda obolevanja. Epidemiološka situacija u AP Vojvodini i je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Gradu Novom Sadu - napominju iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Apel za pridržavanje mera

Institut poziva građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

- Poštovanje fizičke distance od najmanje 1 metra;

- Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljaskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

- Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

- Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

- Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola.

Navode i da se preporučuje osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

Video: Mirović: Zbog prebukiranosti KC Vojvodina od sutra Ortopedija nova kovid bolnica

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IjuMA

    7. jul 2020 | 17:18

    MA ŠTA SE TO DEŠAVA

  • Армаггедон

    7. jul 2020 | 13:03

    Куд одо за брисел,да сам остао све би било другачије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA