≫ 

Težak dan u Nišu, preminule još 4 osobe: Šestoro na respiratoru, među njima zdravstveni radnik

U Nišu je hospitalizovano 220 jako teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik

  • 11

Prema najnovijim podacima, u prethodna 24 sata, u Nišu su od posledica korona virusa preminule još 4 osobe. To je saopšteno na današnjoj konfrenciji za medije.

Pacijenti su bili iz Vranja, Surdulice, Leskovca i jedan iz okoline Niša. Na pitanje Telegrafa o tome koliko su pacijenti koji su preminuli stari, rečeno je da je prosek njihovih godina 70.

Takođe, rečeno je i da se trenutno na respiratorima nalazi 6 pacijenata obolelih od kovida-19. Među njima je i jedan zdravstveni radnik.

Klinički centar Niš, korona

Foto: D.K./Telegraf.rs

- U Kliničkom centru Niš u četiri kovid bolnice smešteno je 226 pacijenata od kojih su 103 kovid pozitivna - saopštio je prof dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora ove zdravstvene ustanove.

- Među obolelima je 14 dece od kojih je sedmoro kovid pozitivno, oni su stabilnog zdravstvenog stanja - kazao je Stanojević.

On je izneo podatke i popunjenosti zdravstvenih kapaciteta i u ostalim ustanovama na jugu Srbije.

- U Zdravstvenom centru Vranje je 141 pacijent u tri kovid bolnice, od kojih je 91 pozitivno. U Leskovcu je zbrinuto 95, od kojih je 16 pozitivno. U Zdravstvenom centru Surdulica ima 55 pacijenata od kojih je 45 pozitivno - kazao je Stanojević.

Miodrag Vrbić, rukovodilac Infektivne klinike saopštio je da se poslednjih nedelja uvećava broj ljudi koji traže pomoć u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Kroz prijemno trijažnu ambulantu Infektivne klinike u proseku prolazi od 80 do 120 pacijenata, to je tendencija poslednjih nedelju dana da držimo visok plato prijavljenih pacijenata. Ne možemo da predvidimo da li će to da se smanjuje ili povećava, ali u svakom slučaju, intenzitet je bezmalo kakav nismo imali u prvom piku koji je bio tokom aprila - rekao je Vrbić.

13 pozitivnih lekara, jedan zdravstveni radnik preminuo

 

Nikola Milenković, šef trijažno epidemiološkog tima KC Niš izneo je podatke o zaraženim medicinskim radnicima.

- Trenutno imamo 13 kovid pozitivnih lekara i 18 medicinskih sestara i tehničara kao i jednog nemedicinskog radnika. Sa jednim negativnim nalazom imamo dva lekara i pet medicinskih sestara i tehničara. Izlečen je 51 lekar, 60 sestara i tehničara i 21 nemedicinski radnik. Trenutno je hospitalizovan jedan zdravstveni radnik koji je na respiratoru dok je 38 u kućnoj izolaciji. Čekaju se PCR nalazi za osam zdravstvenih radnika. Preminuo je jedan zdravstveni radnik - kazao je Milenković.

Klinički centar Niš, korona

Foto: D.K./Telegraf.rs

Podsetimo, zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

U Nišu je hospitalizovano 220 jako teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik.

Vrbić je objasnio zbog čega je najveći broj pacijenata u niškom Kliničkom centru u ozbiljnom zdravstvenom stanju.

- Mi sada imamo veći broj teže obolelih zbog toga što za razliku od prethodnog perioda, bolesnici koji ne zahtevaju kiseoničku podršku idu u kućnu samoizolaciju. Tako da ono što je na klinici su bolesnici koji su preko 95 odsto na kiseoniku. Kada im se stanje popravi mi ih vraćamo kući - kazao je Vrbić.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    7. jul 2020 | 13:01

    Kako kad dr Nestorovic kaze sve laki slucajevi

  • Zoki

    7. jul 2020 | 14:33

    Nije mi jasno zasto je drzava odobrila utakmice i okupljanja. I sad moze 500 napolju i 100 unutra. Kakvo je to ludilo, a virus sve vise divlja

  • Lea

    7. jul 2020 | 13:21

    Dakle jos sto puta da vam se kaze, NE KRIVITE DRUGE... Dajte kontrolisite se. Jutros pricam sa komsinicom doktorkom koja se bori i spasava ljude da se ne uguse-pricamo i gledamo grupu od pet klinaca od po 15,16...bez maski ljube se, pozdravljaju...znate li sta mi je rekla?! Da mi ke da mogu da ih odvedem sad ovog trena u bolnicu odmah bi im bilo sve jasno. Molim vas, dosta je glupog komentarisanja Nestorovica i ostalih...samo budite osgovorni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA